家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醫藥分家大趨勢 買定醫療保險最安心

經濟日報 3月8日

香港價廉物美的醫療制度, 相信不會維持很久, 因為港府面對嚴重財政壓力下, 醫院管理局正努力削減成本, 計劃今年內推出「中央藥物名冊」, 將一些較昂貴、 副作用較少的藥物剔出名冊之外, 若病人需要選用名冊以外的藥物, 便要自掏腰包.

「政府醫院咁平, 使乜買醫療保險!」已買壽險、 意外保險以至家居保險的何小姐, 偏偏不買醫療保險, 她認為買醫療保險唔抵. 其實, 不少香港人都有相同看法, 一心想有病便靠政府, 然而, 港府財赤沉重, 實在難以長期負擔廉價的醫療服務.

事實上, 醫管局旗下新界東聯網7間醫院, 早於2002年7月便推行自購藥物計劃, 涉及30多種藥物, 醫管局有意進一步擴大自購物名單, 並於所有公立醫院推行, 以貫徹用者自付的原則.

據悉, 有10個專科藥物將列入名單之內, 包括心臟及糖尿科、 呼吸系統科、 腸胃及肝臟科、 兒童腫瘤及血液科、 骨科及風濕科、 泌尿科、 耳鼻喉科、 腫瘤科、 精神科及婦產科. 由於這些專科所列入為自購藥物名單的藥物, 由逾千元一劑的血癌公藥, 至一元一粒的風濕止痛藥都包括在內. 若病人所需的藥物不幸在自購藥物名單之內, 日後將要負擔昂貴的藥費. 不想日後有病時要捱貴藥, 最簡單的辦法便是購買醫療保險.

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

Re: 醫藥分家大趨勢 買定醫療保險最安心

I want to find some details on BB insurance. Do you know how much I need to pay each month for the following requirements? Thanks.

- 包普通私家診所睇醫生
- 不需住院保障(不打算住私家醫院)
- 普通人壽 / 危疾
- 少許儲蓄

伯爵府

幫小朋友買保險, 最重要應該係住院, 其次係門診, 人壽危疾儲蓄放最後.

公立醫院而家唔比家長陪小朋友, 好多家長因為咁就簽紙出院去私家. 另外好多檢查診治都要排期, 所以有得選擇都會去私家.

其實有齊住院門診人壽危疾儲蓄, 一個月都唔駛三百蚊.

Funny 寫道:
I want to find some details on BB insurance. Do you know how much I need to pay each month for the following requirements? Thanks.

- 包普通私家診所睇醫生
- 不需住院保障(不打算住私家醫院)
- 普通人壽 / 危疾
- 少許儲蓄

洋房

同意你既講法~~遙遙爸爸,你係咪保險從業員呢??

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

Because my husband is working in the hospital, that's why we will not go to other hospital.

By the way, 有齊住院門診人壽危疾儲蓄, 一個月都唔駛三百蚊?? Why so cheap?

伯爵府

係呀, 我係保險從業員.

whywhytellmewhy 寫道:
同意你既講法~~遙遙爸爸,你係咪保險從業員呢??

伯爵府

小朋友住院約$100, 門診$140, 其餘買人壽10萬, 危疾10萬, 咁當然儲蓄唔會太多.

Funny 寫道:
Because my husband is working in the hospital, that's why we will not go to other hospital.

By the way, 有齊住院門診人壽危疾儲蓄, 一個月都唔駛三百蚊?? Why so cheap?

大宅

住院約$100會唔會太少??

伯爵府

小朋友保費平D, $100已經買到大房計劃. 住房費一日$680, 手術費上限有$36800, 應該足夠支付大部份情況.

若果擔心唔足夠, 可以加多幾十蚊買"額外住院保障", 咁若果住院費用超出基本賠償上限, 都可以拎餘額80%的賠償, 上限$75000.

大宅

遙遙爸爸,

我想買大人保險,但唔知買d嘜,我未買過,公司有醫療保險,咁我還要買什麼保障好呢?我想每月大約供$600-800蚊左右,touch wood我有事,第時也可以留番比個女.

如果買埋小朋友保險$300蚊(住院約$100, 門診$140, 其餘買人壽10萬, 危疾10萬咁當然儲蓄唔會太多).

咁我加埋都係月供$1000左右,都可以諗下,所以我想參考下,麻煩你比d意見我丫.

Thanks !

伯爵府

車厘子qt,

身為父母, 最重要都係買人壽保障, 其次可以考慮危疾同意外保障. 保障額就要睇你個人情況而定, 例如你個人收入, 需唔需要比錢父母, 有無供樓, 子女年齡等等好多因素決定. 至於你話$600-$800蚊可以買到幾大保障, 好視乎你年齡, 吸煙習慣同埋計劃既儲蓄成份多少而定.

洋房

車厘子qt & Funny
我個agent好好,你地可以call佢睇下,佢好交帶,一call就覆
服務又好,生日仲送餅券代替蛋糕比我,好有心意,而家好多都係無服務,好小好似佢咁好,如果你地想要佢電話pm我啦

大宅

醒目開學勳章

Dear 容,

Please check pm.

別墅

門診醫療

可以給我些資料看看關於小朋友門診醫療.

禁止訪問

伯爵府

minichong, 你是否指危疾保障抑或住院保障? 已PM聯絡資料給你, 請聯絡我再詳談.

原帖由 minichong 於 09-3-18 04:26 PM 發表
遙遙爸爸,

我有屋企人想買大人醫療保險, 男人 28 歲 唔食煙, 唔知保費幾多? 保障係点?

THANKS

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 遙遙爸爸 於 04-4-3 11:13 發表
小朋友保費平D, $100已經買到大房計劃. 住房費一日$680, 手術費上限有$36800, 應該足夠支付大部份情況.

若果擔心唔足夠, 可以加多幾十蚊買"額外住院保障", 咁若果住院費用超出基本賠償上限, 都可以拎餘額80%的賠 ...

是否已提升了保障?
$680>$720?
$36800>$40000?
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

伯爵府

因為這題目於2004年發表, 所以內容已過時. 對, 保障上限已提升至每日房費$720及手術費上限$40000.

原帖由 premum2006 於 09-3-18 08:15 PM 發表

是否已提升了保障?
$680>$720?
$36800>$40000?

大宅

我都發了好些時間去找適合我女女的各項保險...我的agent跟得好好..大家如果有需要可以PM我~

首頁

尾頁

跳至