在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 有無媽咪得一個BB, 又有工人幫?

12355,
劍鳴同樂基都收咗囝囝讀上午班啦! 我多數都係揀樂基, 不過仲有咁多個月, 萬一有乜改變, 我諗都仲轉得切軚! 我都係囝囝享受吓啲幾年, 所以就揀啲認為會讀得開心啲

大宅

HI 你地好
我囝囝啱啱兩歲,無玩playgroup,
返咗兩日一個鐘N1都OK冇扭到計.囝囝好開心
第二日,自己返囉
希望星期二返兩個半鐘都OK啦
我都無返工,日日都有同囝囝去街
多數去.會所.公園.大草地.玩波.跑步............
都無時間.囝囝又開心.自己又唔會悶
我工人都係黑口黑,香港做咗十年有多
都話唔識.聽.講.廣東話
英文又重賓音
唔識就唔做,財政好差
有一樣好對囝囝好
七月到期,唔續約啦

有好介紹嗎

Milk Milk Milk - Jerry boy Yahoo BOLG

大宅

hi milk2004,

唔明喎. nursery只係番一個鐘?唔係3個鐘咩?可以番一個鐘?你囝囝讀邊間nursery?點解你請個賓賓係香港做咗十年有多,唔請個green D?我覺得佢哋D勢力太大,所以我請印印,好似純D但相對又慢D,不過我都無所謂,只要佢攪得掂囝囝就算.

Cyrusmum,

本來我想俾囝囝讀劍鳴,唔好最多一個月後轉校,不過聽咗0甘多BK媽咪意見及一D在這校讀緊的朋友意見,我諗多數都放棄.其實九龍塘nursery都係得幾間,我諗一係樂基一係方方.等我再諗吓先喇.其實只係同囝囝去公園和playgroup會否不夠?係唔係應該多D outing,如海灘和郊野公園等等.

大宅

囝囝返一個鐘係適應期,之後就返兩個半鐘,幼稚院係美孚宣美,近屋企嗎,學費平,我自己覺得nusary主要學群體生活,所以冇所為啦,賓賓係朋友介紹,不過以後怕怕,請印印啦,返正冇野做,慢慢教啦。
基本上我日日都帶囝囝去玩
我覺得帶小朋友去戶外玩,係好的

Milk Milk Milk - Jerry boy Yahoo BOLG

子爵府

12355,
我都會成日同囝囝去戶外地方, 但去沙灘啲類就唔會係閒日, 多數都會等埋老公星期六日至去! 今日我哋去咗大棠荔枝園, 嗰度都有幾多動物比囝囝睇, 佢仲好鬼大膽, 話要摸隻馬, 但佢哋寫住會咬人, 所以唔肯比佢摸!
我都覺得去戶外好啲, 囝囝好多時一去到啲大草地

大宅

Cyrusmum,

我都覺得應該去多D戶外地方,可以接觸大自然,如果唔係有囝囝,我都好多年無去海灘或郊野公園之類嘅地方.以前有假唔係行街睇戲就係在家瞓覺,基本上我都唔係好鍾意大自然嘅人.昨天至去完清水灣郊野公園同清水灣海灘,估唔到下午12時多個公園已經有好多人係到燒烤,不過好windy.我都係假日叫埋老公一齊去,唔係自己真係攪唔掂.荷花有本書介紹親子郊野景點,我可能會買,因為真係唔知去邊樹好!次次老公叫我諗,佢只負責揸車,我就頭痛.仲有最煩係就囝囝午睡時間,如果等佢瞓醒又好似太夜,一係就早上9點幾,放假都0甘早,我哋好眼瞓架嗎!你呢,多數幾點出動?平日幾點同囝囝去公園?

乜方方0甘深架?囝囝讀playgroup又好開心喎,個中文老師好有經驗又識handle小朋友,幾ok.其實我都係諗俾佢讀住nursery先,到K1再作決定,到時多好多選擇.

milk2004

你間nursery又幾好可以慢慢適應,我同意小朋友在nursery唔需要識好多嘢,最緊要是開心同識守紀律,要讀書仲有大把時間佢哋捱.你多數幾點去公園?有無去郊外呢?K1都係讀番嗰區?

大宅

hi
我好夜瞓呀,所以早上起到身的話
會同囝囝去會所玩多數早上9點左右啦
今早先去會所公園跑步徑跑左一個鐘
基本上下午一點幾,囝囝午睡瞓醒我都會同佢去
期他公園玩,老公放假就會去郊外
兒童節我地去沙頭角睇搖控賽車同越野電單車
囝囝睇到哈哈哈
我地夏天同囝囝去沙灘游水
好好玩,上年老公同個仔去玩個時
囝囝先得一歲老公同佢落水就放手
個仔係水到又浮下沉下
囝囝無哭反而笑好開心
K1諗往報多幾間考慮培正.宣道.荃灣緣楊
睇運氣

子爵府

我多數會下午至出動, 囝囝九點幾起身, 係屋企玩一陣, 跟住返playgroup, 有時出街食午飯, 跟住就玩到五六點先返屋企! 囝囝瞓午睡

大宅

milk2004,

我都係好夜瞓,成日想早D起身同囝囝去街,玩完番屋企囝囝才瞓下午覺,唔想太夜才出街,不過真係幾辛苦,好多時都起唔到身. :-P 你可以9點幾同囝囝落街玩,真叻.點解你會知沙頭角有嘢玩?好利害呀!

Cyrusmum,

你會同囝囝出街食午飯?佢可以食什麼? 我就係要就囝囝吃粥及午睡,所以D時間難就.12點幾吃完粥就出街,最多下午2時多要番屋企,唔敢玩到五六點,驚攪亂佢D schedule.

我講嘅清水灣郊野公園未就係大坳門囉!可能大家真係撞到都唔奇.我哋約下午1時左右到,行咗一陣睇吓人放風箏,跟住就去咗海灘.次次同囝囝去郊外我都好大陣象,點止帶多一套衫,底面衫起碼2套,另加熱水奶粉餅乾等等...,再加上我個肥婆身型,簡直係一個傻婆! 我生完到而家都未減番,仲有20磅.

大宅

我都唔係成日都起到身架
我老公忠義玩嗎所以知沙頭角有嘢玩囉
你去清水灣有無去睇人放搖控飛機亞
我生完又係未減番
好你少少少仲有十幾磅 :-P

大宅

milk2004,

嗰日係清水灣見唔到有人玩搖控飛機喎.不過囝囝遠遠見到有人玩搖控車就想衝埋去,唔知係唔係男仔都鍾意車?

我好懶,減吓又停吓,又懶執個樣,有時都覺自己個look幾嚇人.

子爵府

我未生囝囝前都已經係好肥, 所以都唔肯賴係生佢至攪成咁! :-P 我都係發覺愈來愈懶執個樣, 可能覺得都唔多駛見人, 又要揍住個仔, 著咁靚做乜! 我已經好幾年冇著裙啦! (除咗去飲之外)
因為囝囝好多時都係11點零鐘返playgroup, 返完已經成點, 所以會係街食埋囉! 我儘量都係點啲啱佢食

大宅

係入大清水條馬路直行
係馬路邊就見到有人放搖控飛機
不過多數要假期先有架
我都覺得男仔都鍾意車

大宅

milk2004,

嗰日又真係唔覺係大清馬路邊有人放搖控飛機喎,可能早啦!

係呢,milk2004同Cyrusmum你哋有無諗住生多個B呀?我就想生多個女,有仔有女幾好.而且D仔多數都跟老婆番外家,好少陪自己父母,有個女老咗有人陪,穩陣D呀嗎! 不過到時囝囝番學要學多D嘢唔知攪唔攪得掂呢!

大宅

完全無呀我一個小朋友已經要工人幫
老公成日話個仔已經令到佢好窮呀
(無錢呀唔敢再生第二個啦)

大宅

I m so useless that I need maid to help me even have one baby boy. The maid take care of everything like feed him,take bath do housekeeping n grocery shopping for me. I just play with my son when he is awake. I will go for facial during daytime n some slimming treatment too. Compare to all my friends still working like hell, I should feel lucky but I feel I m so useless sometimes only eat n sleep. But my husband like me stay home with him all the time

複式洋房

Trojan

你地真係幸福少奶奶,我都好羨慕呀,我都係生完個女無做野,但就無請工人,自己做灑。本來都有諗過生多二個(係未生第一個之前),但生完第一個之後,我覺得湊仔真係好辛苦,同無灑自由又成日唔夠訓,所以真係唔好攪我。

大宅

Trojan 寫道:
I m so useless that I need maid to help me even have one baby boy. The maid take care of everything like feed him,take bath do housekeeping n grocery shopping for me. I just play with my son when he is awake. I will go for facial during daytime n some slimming treatment too. Compare to all my friends still working like hell, I should feel lucky but I feel I m so useless sometimes only eat n sleep. But my husband like me stay home with him all the time

why feel useless, enjoy yrself first, compare with those no time at all for working or take care of bb, when yr son grow older, u will be busy. but remember dont let yrself too far away from the society. enjoy enjoy, who knows one day we might gotta work again.

大宅

Trojan,

有時我都覺得自己幾閒,查實係因為自己懶, 我可以用多D時間教吓個仔,不過佢無時停,要教嘢好辛苦,所以同佢玩一陣又閃入個房或者出街,自問真係未夠好,不過我亞媽已經話我太緊張個仔,唔晒0甘多要求喎!佢又唔知個"world"已經唔同以前,小朋友都要增值架!

又唔可以話自己無用,諗番以前番工做到隻狗0甘,而家又唔錯喎!有得休息未休吓囉,點知幾時又要出來做過.

milk2004,

養同教一個BB真係用好多時間,金錢同心機,我都預咗,點都要生多個,亞仔將來有伴. :-P

大宅

I know I m lucky to have such a good husband to support me without any complain. Because I used to have a job n earn even more than my husband but I don't like the boss n he supported me to quit my job. At the beginning, I planned to take care baby by myself because I m housewife. But I wonder it may be better to have maid to take care of baby then I can get back to work after baby's born. Now my baby is 3 months old but I still couldn't find a job. Plus I m lazy for not working so long(2 yrs) I don't know I can adapt the working environment or not. Anyway, it is so happy to see my son growing day by day n so enjoy to be with him. The only thing made me not happy is some of my friends look down on me for being a housewife but my ex-colleagues very envy me no need to work anymore. But u know it is quite costly to have a baby,education fee,bigger house(later)....I m so much pressure n I don't have money to give to my father too n sometimes my mom-in-law not happy about me for not working right after I married her son.....

首頁

尾頁

跳至