夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說大女年年生日都有禮物收,我們也會送出生日禮物給其他小輩,或者買個蛋糕搞個生日會。但是小兒滿月、滿週歲時,老公家人都不聞不問...唔係話貪咩禮物,係向來都是禮尚往來,為何小兒有個不同的待遇...唯一的男孫反而沒人理會,真的好奇怪哩...我暗暗問過老公,他也不明白耶...

心中一堆問號。
laughin' to keep from cryin'

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

新成員,會唔會佢地唔記得左日期呀,佢係你個仔,你理所當然記得啦,但佢地可能唔記得,又或者等你開口話攪生日會呢,唔好諗得太負面啦,想攪就自己行多步啦,一家人麻^^

大宅

我初頭都係以為老公冇同人講...但係...係有人問過個仔係咪一歲啦,我答係...結果都係冇反應wor...有次食飯重搞怪,個個女都有小禮物反而我個仔冇...老公都打個突。

講真我唔係好喜歡搞咩生日會,求其有份便宜小禮物做個紀念喈...

我唔係好識廣東人的規矩,係咪因為老爺過身所以一年內唔可以同個男孫搞咩活動呀?

依家我都唔知係咪應該繼續買生日禮物俾D小輩哩...

?-(

水晶宮

如果你個仔一歲,而你又想搞d咩活動, 咪自己搞, 點解要人地搞咁既 ? 個仔係你地既, 當然要自己搞, 邀請啦

天空之城, 快樂之地

大宅

對不起是我詞不達意。

其實我個大女向來沒有搞生日會的,只是有收到禮物而已。反而是我們有幫其他人的小朋友搞...

男爵府

好媽媽勳章

個個人性格唔同,未必個個人都鐘意你幫人慶祝或攪活動或送禮
雖然你有為其他小朋友慶祝或攪活動或送禮
但其實人地未必希望你咁做的,
人地點你唔洗介懷,你想為自己子女攪既,米自己攪囉,
話哂都只係你既事

大宅

可是兩個小朋友一個有一個沒有,沒有的那個會不開心哩...這是我嘀咕的原因呀。:-|

伯爵府

可能真係因為有白事原因, 唔緊要啦
過埋新年可能會唔同呢

大宅

係咪有D鄉下規矩係唔同男孫做生日的?我老公話佢咁大個仔,同我拍拖先第一次食生日蛋糕囉。我問佢係咪佢鄉下規矩,佢又話唔清楚...?-(

翡翠宮

baby boy is only one yrs old, he's definitely too young to feel "沒有的那個會不開心哩..."

next year invite your relatives to celebrate his second birthday la.

大宅

可能各處鄉村各處例. 佢地男女有別. 算數吧! 唔好唔開心.

最緊要妳教仔仔唔好因無收禮物而唔開心. 唔好令佢覺得生日一定有禮物 有"物質"感. 最緊要話佢知. 任何人(包括親或朋) 一句 : 生日快樂都可以令佢好開心

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

做任何事都不要望有回報.....這樣會比較快樂:)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我想會唔會你其他家人,是這樣想:送禮是希望小朋友開心,而不是為大人而設,所以小朋友一歲佢都唔知咩叫生日啦,等佢大個先開始送呢。
樓主唔好太在意別人的行為,個小朋友是你自己的,你給予的愛才最重要,別人的當花紅吧,是賺回來的便算。另外,有關你送唔送禮物給其他小朋友,我覺你有些攪錯了方向,你送禮物是因為你喜歡這些小朋友,當了他們是自己仔女一般愛錫,所以你送禮物給他們送上你的祝福及想他們開心~~~不是嗎?如果你送禮的背後是出於回禮心態,你有自我檢討的地方了。

首頁

尾頁

跳至