婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

我一結婚奶奶對我好好架,屋企咩都唔洗我做,同老公鬧交佢一它幫我。我奶奶係一個好好既奶奶,但可惜而家佢唔係到lu.....

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 kary512 於 08-1-2 07:43 PM 發表
我99都有太多野~一講我就唔開心~唔開心就會忍唔住見到我老公就鬧我老公~所以~我都係唔好再提~我驚我會情緒失控~:-(

嘩.......提到奶奶d衰野就會情緒失控
睇黎都好岩重喎~

複式洋房

最初結婚住係99對面樓, 失驚無神走黎屋企拍門, 要睇bb嗢, ok....之後連唔關廁所燈都要理...我最終忍唔住要搬, 咪話方便好媽照顧bb囉, 因為99搞唔掂bb嘛, 我又要番工, 不過好彩我老公唔係驚呀媽啫, 有時我唔高興或者我定唔住99, 就搵我c6出面, 因為我99好怕我個c6....好彩好彩, 如果唔係我估我會發神經呀

複式洋房

我99最經典咪係, 我大肚時成身都皮膚敏感, 好彩面無事, 不過就好鬼辛苦, 99話有個醫生好好, 陪我去睇醫生, 好啦.....點知原來睇中醫, 唉..都去到啦, 唯有睇啦, 好就得啦, 最慘係食完之後仲衰過未睇, 99話中醫係咁嫁, 食多兩次就會好, 再食多一日連原本無事既面都有埋, 好彩就係我咁啱去產前檢查, 醫生話點解咁呀, 咁勁過之前, 即刻send我去皮膚科, 查完藥膏第二朝即刻好好多咋....你地話死未

男爵府

原文章由 tokwawan 於 1/1/2008 05:58 PM 發表
我奶奶總括2個字: 賤格, 好多好賤的行為:

1) 叫我係女就落左佢
2) 話唔要酒席, 點知擺酒果晚, 叫左大約2圍人來(仲要係佢在銀行炒股但唔熟的師奶)
3) 話我呀媽唔識湊BB
4) 自己同我個仔去申請回郷証 (企圖未得我同意 ...

你99係咪?-( 架???

男爵府

我99一d都唔衰~ 冇乜野...因為佢冇乜話事權 我62就衰到冇人有!!!

(1) 我同老公喺英國擺酒時,擺咗約40圍,原本講好話比7圍我同老公d朋友,所以我地一早口頭上同朋友講好...但後來佢話因佢有太多朋友要請,叫我地cut 緊個list,比得3圍我地!果時我真係嬲到想連果3圍都唔要!

(2) 擺酒果日我著褂時(迎賓、影相+斟茶)已經帶哂所有金器上身。到我換咗第一件晚裝時(敬酒)就只帶我媽咪比我既鑽石頸鍊同鑽石手...點知佢黑住口面問我點解除哂d金...跟住我咪同伴娘+我媽咪入返新娘房帶番d金囉! 佢跟住黎發哂癲仲踢新娘房門!!! ?-( 鬧我唔比面佢!! 其實我本來唸住換第二件晚裝時(送客)會帶番d金...就算佢想我敬酒時都帶,咁咪同我講囉! 踢咩野門啫? 搞到我媽咪又鬧埋我一份...我媽咪又喊,我又喊,伴娘又喊 :-( :-( :-(

(3) 喺香港女家擺酒時,擺酒地方係媽咪既朋友開既。媽咪話想用全隻乾鮑魚,但媽咪朋友話去年太多人結婚,全隻乾鮑貨源供應唔係好穩定,冇把握攞到好貨,又話怕供應商用濕鮑魚目混珠,所以用番鮑片。講真人地都係好心,唔通有錢唔想賺咩? 雖然係媽咪朋友,但都要比錢架哇? 個C62上鮑魚果陣,對住全枱人講(男女家分開坐,我同男家坐):依d係咪鮑魚黎架? 好似螺片多d喎! 跟住佢食咗一塊,再同全枱人講:我試咗嘞,係真鮑魚,你地可以食嘞...仲好似自己好風趣咁!!! 真係想大巴大巴咁星過佢!!!! 好彩媽咪唔同枱咋,如果唔係吵大鑊都有之!

(4) 香港擺酒未開席前,62扮哂野走去同伴郎傾計。伴郎係鬼仔,62一向唔鐘意鬼仔,果日唔知發咩神經自己走去撩人講野,可能想喺人面前扮"我識英文"(62英文好屎好核突)...鬼仔唔知同佢講乜好,咪求其問62英國擺酒果日有冇見到姑仔個男友...姑仔男友都係鬼仔,但62種族歧視...跟住62又發癲好惡咁同伴郎講:你講咩野? 佢(姑仔)冇男朋友...伴郎兩兄弟自己出機票錢專程去我地香港個婚禮,我同老公真係好唔好意思囉!!!

我62真係好pk! 要講佢d衰野真係通宵都講唔哂!!!! 好彩唔係同佢一齊住,如果唔係我真係C10次都未斷氣!!!

[ 本文章最後由 Vca 於 08-1-3 07:01 編輯 ]

複式洋房

女人小气,麻烦又一例证。。第日,你地自已都会做人99,等报应啊,哈哈

禁止訪問

大宅

你就好唔駛同佢住, 唔駛比錢佢,
我就慘, 乜都有佢講, 冇人講....
我怕我坐月對住佢會有產後抑鬱

原文章由 fionawang 於 08-1-3 12:28 發表
我個99係好衰, 不過佢比我收左佢皮lu....:tongue:

話說一年前左右, 在我結婚擺酒當晚, 果八婆在席上突然發脾氣, 又尖叫, 話: 我唔去敬酒. 全世界人都唔知物野事...大家都走去問佢有物事.

原來這個冇教養的死八婆 ...

大宅

我都係同 62 99 住架, 拍拖時已一齊住, 個時都冇乜野架. 99 仲話我好好, 又好好脾氣咁架. 但點知 一話結婚之後, 99 就即刻比說話我聽, 又話 62 冇乜錢又成. 我個時都冇理佢. 結婚d 野已經係我自己搞哂, 就連佢地男家個d 都係呀, 結婚要買 揶子... 個d 野, 99 又話5 識邊度買. 好- 我幫佢搵埋la, 比地址佢知, 佢又話5知係邊, 已經火都黎架la, 點知佢仲話: 不如你幫我去訂, 我比返錢你丫.真係激 q 死呀. 好la,我都幫佢去訂埋la. 以為就咁算 la, 點知佢見到我寫酒樓點名個d 資料時(我女家用的), 又叫我幫佢寫埋男家人個d. 佢老板丫當我工人呀 . 之後我話好tired 遲d 先寫. then 過大禮之後我係自己home 度住, 冇返去. 99 即刻叫我老公問我幾時返去幫佢寫野喎. 我即刻鬧到我老公飛起 : 當我工人呀, 你地e + 係取新抱呀, 5 係咩都係我做呀. 我老公即刻收聲. 就係因為呢件事, 99 已經同我扎馬. 咁我之後個幾日都有返老公home , 我係 下午返去, 清潔下我地間房. 99 都冇再叫我寫野la.

好啦, 到結婚個日針茶比99 時, 99 係咁話 : 最緊要一家人和和氣氣, 仲要講左幾廿次, 連我d 姊妹同我講: 99 唔妥我到出面喎. 到擺酒時, 99 就成晚黑面, 連我d 親戚都問我做咩事呀.

到 e+生左bb 之後, 99 又成日同我對抗, 好彩我老公錫我, 見我黑面就話 99 . 條氣都順d . e + 等儲多d 錢買到樓即走呀.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好啦... 又到我數啦! 我果件都係極品!!! 我依家同佢一齊住就, 生完已經迫到我產後抑"屈"咁滯, 到依家就算我要返工都就嚟迫到我崩潰啦!!!

湊B篇
罪狀1
我未生前個八婆負責湊侄仔, 侄仔啱啱識行, 已經日日帶佢落街, 仲成日放佢自己喺商場, 自己搭車去第二度, 我知道後話佢, 佢堅持話唔怕,結果有次唔見左, 搵唔到局住搵我同老公, 當時仲要死撐話無事無事, 好彩最後喺酒樓裡面搵得番!

罪狀二
經常同侄仔玩刀刀叉叉,係真果D,話佢永世都話唔怕!

罪狀三
侄仔發脾氣唔肯返屋企,佢將侄仔放上商場內圓筒形高身垃圾桶, 侄仔大喊,佢唔理俾保安干涉叫人唔好理佢,搞到警察黎,我無見睇激氣得滯喊住返屋企!

罪狀三
教侄仔如果野食掉左落地要執番黎食, 結果侄仔就算食雞翼得番骨頭, 掉左落地照執番黎食, 未夠兩歲就要"蹈"蟲!

罪狀三
經常喺侄仔訓覺時, 煲住野自己落街!

罪狀四
教侄仔喺十七樓開window嗌落街!

罪狀五
個八婆以前個清潔, 識晒商場D清潔姨姨, 竟然帶埋侄仔去推垃圾車!

罪狀六
侄仔出街自己識行,但叫佢唔使著鞋, 衰D講句成個野仔咁!

罪狀七
到我今年四月生左女, 八婆即刻趕侄仔返歸準備湊我個女, 因為我老公係佢最錫的細仔, 我個女訓箱仔第八日返歸, 我捱足一個月自已湊, 死都唔肯放手佢湊, 直至一個月後真係好辛苦, 放手俾佢湊一陣即出事, 佢幫阿女换屎片時, 用濕紙巾清潔pat pat, 咁啱我個女嘔奶, 個八婆用將抹過屎既濕紙巾抹我個女既嘴! 我老公即刻搶番個女返黎, 我無出過聲, 佢發爛渣話我個女巴閉, 嘭門入房! 之後返佢大女屋企, 話我地屈佢, 話根本無抹過屎!!

罪狀八
唔俾我個女換片, 工人話阿女條片濕要換, 佢就話唔使成日換, 就算隔左六個鐘都唔俾換, 我睬佢都有味!

罪狀九
成日鬧我俾D貴奶粉阿女食, 成百幾蚊罐, 我個女只係食普通的安嬰兒A+1, 一D都唔過份, 佢話以前佢湊侄仔, 幾廿蚊罐奶粉!

罪狀十
日日都話要帶我個女落街, 我永遠都唔俾, 帶左落街之後就無得返轉頭架啦, 依家天氣咁凍都係咁, 我唔俾就不停同我個女講,話BB你好慘呀, 你阿媽唔俾你落街呀, 你永遠都唔出得街架啦, 我就博佢話"我剩係唔俾你帶落街"!!

罪狀十一
我阿媽知佢D仆街野,專登過黎睇BB兼煲粥仔佢食, 果陣阿女七個月, 我阿媽煲粥, 個八婆話七個月BB唔使食粥,又話食爛飯都得, 我阿媽一担心機煲粥, 佢問都唔問無啦啦熄火溝D水落去,激死我阿媽呀!

罪狀十二
有次個八婆返到屋企,見阿女訓緊覺,鬧工人:「BB訓覺你就去沖涼啦」工人話無人喺屋企,阿女訓緊覺唔敢沖驚佢醒, 個八婆話:「你連自己都顧唔掂, 點湊BB呀!」嬲到爆!

罪狀十三
明明有餸喺屋企都唔俾工人食, 抄兩條葱當一餐!

罪狀十四
有次叫工人去沖涼, 我個女訓緊覺, 佢話佢睇住, 點知工人沖完涼, BB醒左差D跌落床佢仲坐喺度睇電視!

罪狀十五
我個女訓午睡, 佢竟然監生整醒佢,話唔好俾佢訓咁多, 費時夜晚夜訓!

罪狀十六
我個女得七個月, 冬天放佢落佢扶住個茶几, 話佢識企, 仲要放手,我個女一甩手成個向後跌落地, 好彩無事咋!!!

罪狀十七
成日想整走我個工人, 候我唔喺屋企, 同工人講話平時我大伯返屋企要服侍佢, 我大伯日日無兩三點都唔返, 唔通唔訓咩!

罪狀十八
我個女滿月無耐, 屋企裝修, 我搬去媽咪度住半年, 當時有男家親戚話想探我地, 個八婆同人講話我唔想佢地去我屋企, 搞到人地嬲左我!

罪狀十九
我大肚時要去飲我老闆餐喜酒, 佢唔俾話相沖, 我無去, 點知過左幾個月, 佢有個遠房親戚過身, 係遠到講完我老公都唔知邊個果D, 佢D仔女叫佢唔好去話唔好, 佢話唔怕就去左, 勁仆街!

罪狀二十
我大肚佢見我媽專登煲湯我飲, 個八婆唔抵得又煲, 拎埋D陳年舊料, 煲湯成個面都係一隻隻蟲仔, 佢話唔怕叫我照飲, 我大伯即刻剷爆佢先肯倒!

仲有數唔盡既野... 我真係就黎谷爆啦! 可惜無錢搬...唯有忍忍忍!!!!!!!!!!!!!! 繼續對抗, 日日開火!!!
但求順利  

禁止訪問

子爵府

原文章由 fionawang 於 08-1-3 12:28 發表
我個99係好衰, 不過佢比我收左佢皮lu....:tongue:

話說一年前左右, 在我結婚擺酒當晚, 果八婆在席上突然發脾氣, 又尖叫, 話: 我唔去敬酒. 全世界人都唔知物野事...大家都走去問佢有物事.

原來這個冇教養的死八婆 ...

你99又係幾過份,不過,已成年啦,你老公重過份,話都係佢媽咪,佢都可以多喲探佢老人家,其實攪成咁佢都好似無咗個囝咁..

禁止訪問

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #7 fionawang 的文章

我又係擺酒出事.只係前幾日嘅事,但反而係好事??
之前我不嬲都講話我99麻Q煩.但自從擺完酒後就冇事.事因早上嚟接新娘.準備返去之際,有個兄弟串我個姊妹,我就即刻黑面.返到佢屋企都係咁.之後冇事啦!點知去到酒樓.我發現老公冇拎一隻CD,淚到我著哂.我老公都著,即刻仆返至企拎,但當時我好好好嬲.因為成個結婚過程我老公因為要返工真係冇乜幚過手.伿係要佢執d嘢上車都會漏.d cd我仲係成疊咁比佢,亦都提醒佢要全部帶哂.竟然漏咗最重要嗰隻.之後我就忍唔住喺酒樓大喊.我6299都冇我符.要埋嚟安慰我(實質就係幚佢個仔講說話)D姊妹都埋哂嚟.之後就係我99講一句我罵佢一句.佢話佢個仔都唔係特登.我話特登嘅話就婚都洗結啦.之後我喺佢面前爆哂粗.佢哋都怕咗我.我62就緊係閃咗去,一陣小埋佢.不過最終都冇事,我老公返到嚟都同我道歉.
到宜家我同99住佢都冇刻薄我.我擺酒嗰日都有播返早上接新娘嘅花緒出嚟,都係有愛的宣言.又係嗰D咩我愛XX情不變,一生為奴冇怨言....我99又冇發顛.或許因為我仲顛啩...
爆愛車縫作

珍珠宮

我99都好多野架喎~~ 不過我又係怕講講下會激氣, 因為3年前開始, 99或老公激我, 我會透唔到氣, 好似哮喘發作咁, 而家冇人係屋企, 我唔想死呀!!
唯有試下冷靜d講啦~

1. 2年前, 結婚前個零月, 99突然話要我地買過張梳化, 我地唔係同佢住的, 咁好自然, 梗係我地自己去睇啦, 但佢要求一定要係農曆10月前搞掂(當時只剩返2日!), 因為佢個仔係農曆10月生日, 呢個時候買野會沖到佢喎!! (我從來都未聽過, 咁死啦, 生日果個月, 千祈唔好去買送, 唔好買野送比99, 唔好比錢食飯, 會沖呀!! )
我地當日選好後, 比埋訂, 之後再去宜家睇其他家私, 路途中順便打個電話比99, 話佢聽我地已經買左, 聽日送黎! 點知, 佢已經自把自為, 買左張新梳化(當然係99喜歡的style!), 仲送埋黎我地屋企!! 舊果張已經掉左!! 當時我真係嬲到爆, 我地屋企我地住, 佢憑乜野將我地d野掉左?!
之後我好聲好氣的在電話裡問佢可唔可以拎返去退返錢, 佢就死活不肯!
於是, 就激到我第一次係街度病發, d好心的路人差d想幫我call白車! 而我果個冷血的老公, 仲猛問我行唔行得, 走唔走到(佢覺得好冇面丫麻!), 之後由得我自己嬲, 一d都冇安慰我, 自顧自行左去!! (而家諗返起, 佢係唔識得處理, 但我當時的確覺得佢好冷血!)

2. 我99最鐘意屈人, 有好幾次都被佢屈, 最記得有2次, 第一次係佢屈我同4少奶講佢2新抱的壞話, 但其實我地當時只係傾閒計! 但佢太后老佛爺就發癲, 然後鬧到我第2次病發, 當時只得我一個人, 好辛苦先返到屋企, 幾驚會自己一個人死係屋企冇人知.....
而第2日, 佢仲逼我認錯! (一直以黎佢都唔會承認自己有錯! 千錯萬錯都是我的錯.....)

3. 第2件佢屈我的事, 就係有次我以為自己有左(因為中醫把脈話有7成), 但點知原來個醫師把錯左, 咁同佢講返時, 佢就一口咬定係我落左個bb, 因為我地仲未去度蜜月!!
當時我喊晒咁講, 真係個醫師斷錯症咋, 我咁想要bb, 為左想要bb, 幾苦的中藥都食, 幾貴的醫生我都去睇, 點可能落bb!?
但佢唔理, 仍然覺得係我落左bb.....
甚至幾個月後, 仍然不停講! 直到我老公親耳聽到, 鬧佢屈我, 佢先唔再講!! (由此可以看出, 佢從來都冇信過我講既野!)

4. 佢講粗口就不是粗口, 即使咒罵別人, 都係為你好!! 但佢d仔一講粗口, 佢就用更惡毒的粗口鬧返轉頭, 而家我終於知道, 點解佢d仔d粗口都咁流利了!!
(當然, 佢亦曾經多次用粗口咒罵我啦! 我完全冇野佢架!!)

5. 佢病左, 我煮足幾日的早午晚餐, 不敢重覆, 佢嫌甜嫌咸我就即時再煮過, 仲幫佢洗碗執野, 陪佢傾計傾到佢累想訓!
但佢好返之後, 對住d仔同朋友講, 鬧我對佢不聞不問!!! (呢句對我真係好hurt 好hurt, 我比個心出黎, 原來佢當係狗肺!) 仲話其他新抱都有打過電話過黎, 我一個電話都冇!!
好彩佢d仔唔係愚孝, 個個都鬧佢, 叫佢諗清楚, 呢幾日邊個日日煮野食過黎比你食, 邊個幫你洗碗執屋, 邊個服侍你!! 佢被逼得冇辦法再屈我(因為個個都見到我做的野!), 先承認我有煮野比佢食.......
但其實我估佢唔係好想食我煮既野, 因為我每次拎d野上去, 都見到垃圾桶有成碗我煮的野食, 佢食2啖就倒晒......
好彩老公明白事理, 同我講以後佢病, 只要電話打過去問候下就算, 唔好再做咁多份外事了!

總括黎講, 以前我對佢真係比對我媽仲要好, 但而家受過太多傷害, 我唔想再對佢好! 呢排忙於工作, 少左理佢, 佢反而對我好左! 大家客客氣氣就算.....
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 sa2501 於 08-1-4 06:13 發表

paklok, 你 99 真係好經典. ...
無人治到佢咩?

有樣我唔係好明: 你話佢留低個仔係商場, 然後自己搭車去第二度? 個仔當時幾多歲呀?

你個女比佢揍, 我鄧你驚呀 ...

果個唔係我個仔, 係侄仔呀... 果陣我未生係上年既事, 個細路果陣識行無耐咋, 佢去邊我真係唔知, 可能去左買六合彩!!!

我死都唔會俾個女佢湊架! 所以依家日日同佢抗衡!!
但求順利  

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #1 paklok 的文章

你99咁喪.好心佢就唔好同你爭.簡直係誤人子弟.滿清十大酷刑.非人類能做出的行為.最錢格係佢自己咁都可以認同自己揍仔方法.真係可以告佢虐兒.
爆愛車縫作

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我又講~~~

我個99好簡單~~~~~
見錢開眼
當我同我老公係提款機

不過,兩年前,我老公就唔迫我再見佢地,連佢自已無乜事都5返去~~~~5知原因~~~~

之後我d抑鬱病就好好多,亦少左同老公吵

首頁
12345...6

尾頁

跳至