自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆:公司買左架新車,点入帳。

供樓都有48年就好喇!!

水晶宮

畀面勳章

供48年??? 供完都變古董了!

男爵府

唔好意思,見到d jm回覆笑到標眼淚

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+vicki_tin1016+於+14-08-13+

原帖由 pokmanma 於 14-08-13 發表
分48年定48期??冇可能48年
笑死,

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

分48年供咁爽

禁止訪問

珍珠宮

引用:有得分48年,我都想換車 +

原帖由 NoName 於 14-08-13 發表
有得分48年,我都想換車
個個即刻仆去買車

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:vicki_tin1016 的帖子

48年供車? 48月嗎?

伯爵府

回覆 vicki_tin1016 的帖子

一分 !

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

48年
香港都淨係50年不變都做唔到.........
你若盛開, 蝴蝶便來!

複式洋房

回覆:vicki_tin1016 的帖子

先Dr.Motor Car(Total amount)
Cr.Hire Purchase
到供款時
Dr.Hire Purchase
Dr.Hire Purchase Interest
Cr. Bank

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

引用:先Dr.Motor+Car(Total+amount)Cr.Hire+Purc

原帖由 Macyctm 於 14-10-24 發表
先Dr.Motor Car(Total amount)
Cr.Hire Purchase
到供款時
你呢個答案係最正確。

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

珊瑚宮

引用:我見到48年左,咩車可供咁耐呀

原帖由 pillowcarol 於 14-08-13 發表
我見到48年左,咩車可供咁耐呀

子爵府

48年,車都唔知換咗幾多部

禁止訪問

大宅

hashtag旅遊勳章

DR: MOTOR VEHICLE
DR: UNEXPIRED HIRE CHARGE
CR: HP CREDITOR
還款時
DR: HIRE CHARGE
CR: UNEXPIRED HIRE CHARGE
DR: HP CREDITOR
CR: BANK

伯爵府

DHA勳章

提外話,請問你地點keep assets的記錄呢??

另外,係咪每件assets的折舊都會獨立mark低架。如果唔係掉的時候計唔返個折舊幾多。。。

大宅

買車日:
Dr B/S-Fixed assets-Motor vehicle(車價政府費用等總數)
Cr B/S-Bank(首期-買車比的Deposit)
Cr B/S-Finance lease(上會總數-只計本金)

每月還款:
Dr B/S-Finance lease(還款本金)
Dr I/S-Finance lease interest(利息-通常平息,銀碼個個月一樣)
Cr B/S-Bank(每月付款總數)

折舊(跟公司policy睇下每月定每年book數)
Dr I/S-Depreciation
Cr B/S-Accumulated depreciation

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:提外話,請問你地點keep assets的記錄呢?

原帖由 artai430 於 14-10-24 發表
提外話,請問你地點keep assets的記錄呢??

另外,係咪每件assets的折舊都會獨立mark低架。如果唔係掉的 ...
我用excel.
善用 filter, formula.

首頁

尾頁

跳至