自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱見到個預算......

2007年公司有超過20% 嘅 turnover, 唉! 估唔到2008又想辦法叫人唔做......

禁止訪問

水晶宮

公司睇死我o地呢一班上了年紀, 無咩地方可以去的老臣子, 所以唔會加人工俾我地, 我地又無可奈何:-(

珍珠宮

2024年龍年勳章

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-1-2 15:58 發表

有得加都好吖.....我今年無人工加呀:-(

Me too! :-(

珍珠宮

唔做又可以點......我好驚失業呀!
好好過每一天......

禁止訪問

複式洋房

又話經濟好咗, 我公司好似重想抄人...

原文章由 TAOTAOLEE 於 08-1-2 17:45 發表
舊年都有加3%啦, 我捻今年唔會加咁少, 不過如果真係只加1-2%人工都係要繼續做, 鬼叫我無錢咩.:-(

男爵府

我都係咁話. 唔加都要做啦. 鬼叫我窮咩.:cry:
原文章由 TAOTAOLEE 於 08-1-2 17:45 發表
舊年都有加3%啦, 我捻今年唔會加咁少, 不過如果真係只加1-2%人工都係要繼續做, 鬼叫我無錢咩.:-(

大宅

唉! 仲要公司所有福利都減緊, 有d 職位都係加得幾十, 有d 都可能無得加, 真係搭車都蝕埋。

又話經濟好, 除咗樣樣野都加價之外, 淨係人工負増長。

大宅

香港嘅經濟好只係反映係金融上嘅資金流,除非每間公司都因應呢D時局加大資金流嘅層面,否則中至下嘅階層都唔會感受到經濟好帶黎嘅成果。

如果唔係點解貧富懸殊會咁勁?堅尼系數已經標高到過左0.5。鬼叫你窮呀?頂硬上啦!有好路數就快D閃。

禁止訪問

大宅

加一兩個巴仙都好過冇得加。 一把年紀,有得做都願喇。 如果又後生又冇家庭負擔就可以話唔做。

我都唔覺得出面真係咁好景,可能d人抄股賺到卦。
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

別墅

未稔到

子爵府

下!出面唔係話有7-8% +ga 咩
你公司好孤寒呀!
唉!唔知老公間公司+????

男爵府

有得加都好啦.....我係唔會有人工加.....比起出面糖又加鹽又加, 即係要減人工啦:-( :-( :-(

男爵府

Me three!:cry: :cry: :cry:

原文章由 PaPa 於 08-1-2 16:13 發表

Me too! :-(
Don't worry!Be happy!

水晶宮

以我所知, 只係金融業況頭好
事實上, 美國退回大陸製玩具後, 很多玩具公司要執, 牽連很大, 包括港人在大陸設的廠, 另外, 據我所知, 歐洲方面也禁止大陸製的鞋類製品進口, 所以國內很多鞋廠也倒閉了

伯爵府

我好多年都無加過:cry:
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

大宅

舊年冇加, 因為嗰時只係做咗半年, 費事開聲問... 但係今年好想問吓老細 (我做細公司), 不過係咪應該等埋2月頭出bonus先呢? 我怕叫咗佢加人工佢就唔俾bonus我...

原文章由 kingawa 於 08-1-3 15:51 發表
我好多年都無加過:cry:
Our anniversary[br]

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至