自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

https://hk.news.yahoo.com/手作 ... �標-225659937.html

【經濟日報專訊】國家質檢總局檢出「手作之店Tezukuri No Mise」雪糕含致癌色素「檸檬黃」超標,「羅拔臣」可樂味及香橙味啫喱粉則違規使用添加劑。

「手作之店」回應稱,內地產品與香港的成分及分量不同。羅拔臣生產商則稱,商品成分符合香港法規及歐盟標準。

國家質檢總局前日發布2014年6月進境不合格食品及化粧品信息,顯示146批進口食品及4批進口化粧品不合格(見另文——「雪花秀潔顏泡沫 菌超標」),遭銷毀或退貨處理。

羅拔臣啫喱粉 食安檢測滿意

來自本港連鎖雪糕店「手作之店Tezukuri No Mise」生產的咖啡味、芝麻味、芒果味雪糕榜上有名,由於被驗出檸檬黃色素超標,3批次雪糕作出退貨處理。

另外,本港的羅拔臣可樂味啫喱粉及香橙味啫喱粉,亦因違規使用添加劑而被銷毀。

食物安全中心回應,自2011年7月至本年6月,中心共抽取超過110個啫喱產品樣本,包括羅拔臣啫喱作化學測試,測試結果滿意。

根據《食物內染色料規例》,酒石黃(即檸檬黃)是食物內准許染色料,食安中心指其毒性很低,一般正常在食物中使用,對身體造成不良的健康影響的機會不大。

不過,浸大理學院化學系一級講師麥嘉慧指,檸檬黃屬可能致癌物,尤其是甲狀腺。

手作之店:港雪糕檢驗全合格

「手作之店」回應指,該批次雪糕5月初運抵深圳海關,當時初步檢驗已得知檸檬黃色素超標,公司隨即對本港同類雪糕作檢驗,由於本港雪糕與內地的成分與分量都不同,是次檢驗結果全部合格。

羅拔臣生產商「聯合利華香港」回覆稱,於香港販售與製造的羅拔臣啫喱粉系列商品,其成分符合香港法規及歐盟標準。

麥嘉慧解釋,檸檬黃常用於食品、飲品或化粧品,令外表更艷麗;雖然檸檬黃對身體造成的危害不大,惟歐盟會列作有害色素,長期過量攝取或會引起劇烈頭痛、視覺模糊、痕癢,並容易引發哮喘,尤其是對亞士匹靈過敏的人士,服食後容易加劇過敏,冀廠商應將此色素含量明確標示於產品包裝上。

伯爵府

I still have two packs of 羅拔臣可樂味啫喱粉及香橙味啫喱粉, just ate two packs this week.

chinatea  我食剩兩杯  發表於 14-8-15 12:05

水晶宮

回覆:「手作之店」雪糕 致癌色素超標,

死,我c6好鍾意食呢間嘅芒果味

Zebrafish   我最鐘意芒橙  發表於 14-8-15 09:39

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

即刻唔敢去食手作之店……我仔好仲意佢d雪糕ga...

somaize  Same   發表於 14-8-15 09:19

子爵府

畀面勳章

之前仲成日去添

公爵府

好媽媽勳章

引用:https://hk.news.yahoo.com/手作之店-雪糕

原帖由 Abbie_mimi 於 14-08-14 發表
https://hk.news.yahoo.com/手作之店-雪糕-致癌色素超標-225659937.html

【經濟日報專訊】國家質檢總局檢 ...
又係大陸check入口嘢,近排成日都話進口嘢有問題。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

珍珠宮

睇到\" 國家質檢總局\"就覺得唔可信

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

好阿,打擊哂香港所有野,香港所有野都有毒咖

豬b老公  Yeah  發表於 14-8-15 10:04

大宅

其實內地嘅要求好嚴,好多時嚴過歐盟。
只係內地好少查咁解,外地入口食品超過內地標準冇咩大不了

伯爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

侯爵府

回覆:hingguu 的帖子

係囉,以後應該買中國製造既食品、香港既有毒架。

伯爵府

引用:https://hk.news.yahoo.com/手作之店-雪糕

原帖由 Abbie_mimi 於 14-08-14 發表
https://hk.news.yahoo.com/手作之店-雪糕-致癌色素超標-225659937.html

【經濟日報專訊】國家質檢總局檢 ...
手作之店d雪糕唔好味,試過一次,冇下次

一人之下  係,吾好食  發表於 14-8-15 11:57

禁止訪問

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我地之前都成日食架……

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Abbie_mimi+於+14-08-14+發表

原帖由 ungoobee 於 14-08-15 發表
手作之店d雪糕唔好味,試過一次,冇下次
我都食過一次,唔好食之餘,d員工畢到d雪糕半溶咁,我最憎食溶左嘅

wcpcelia  我間中食, 覺得好食呀   發表於 14-8-15 11:40

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我上星期六先食完手作嘅咖啡雪糕咋

伯爵府

唔理邊度驗,睇見呢d食物嘅顏色,都係食少d好

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

未食過。

寶石宮

首頁

尾頁

跳至