嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友氣管敏感~點算好?

洋房

Re: 小朋友氣管敏感~點算好?

youngmum
我的情況與你一樣, 故此在變幻的温度下, 我會讓他穿樽領衫, 現在仔仔的醫生給他開了一種藥, 說是可保護他的氣管, 特別在敏感時, 效果還不錯呢? 不過要連續吃1個月, 醫生還說叫我讓他學游泳, 情況便會改善。

別墅

伯爵府

醒目開學勳章

我囡囡的情形同你一樣,佢依家5歲,我依家比佢一星期游2次水,一轉天氣,有時比佢食保嬰丹,儘量少D比佢食凍野,有時轉天氣都未必有事。

男爵府

環保接龍勳章

我個仔以前都係咁. 曾經每日要吸預防和擴張氣管的藥一段時間.個鼻又時常塞, 要噴藥入鼻度先可以
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

用海龍海馬煲湯俾呀b飲, 一星期一次, 對氣管有益

大宅

yh

你講個隻藥,我估係俗稱補肺藥。

大宅

youngmum

我都唔贊成長期用西藥禁住條氣管,禁得耐,條氣管功能真係費左。

西藥要每日聞類固醇禁住唔發炎,等條氣管唔會因細菌感染而發炎收窄 (但係發炎係細菌入侵既信號,係第一道門,禁即是連呢個防衛都費左),或者必要時用舒張濟擴張番條氣管。

侯爵府

我個女又係氣管敏感, 無得醫, 曾經試過聞氣, 但要長期聞, 所以最終都無比到佢聞.

由前年開始, 每星期都比佢去學游水, 今年開始, 天氣轉都無mug大問題, 係近呢幾日先咳.

前年的凍天, 因為佢教練放假, 停左一個月無游水, 就high野啦, 足足病左幾個月.

所以今年, 年中無休! 9度都照游水! 你個仔都4歲, 可以比佢試下游水, 真係好好多架, 不過不係即刻見效, 我都成年幾兩年先見到小小成績. 不過我依家又擔心佢大隻過頭? 點算?

別墅

男爵府

環保接龍勳章

youngmum,
如果合成的維他命我當然唔會亂俾個仔食,我和個仔食
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。

男爵府

環保接龍勳章

yoingmum,
放濕器是放些霧氣出來,以增加空氣的濕度,令氣管和鼻膜保持濕潤,緩和氣管和鼻的敏感。放濕器可以調節的,故此不須擔心會潮濕。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

維他命唔可以亂食, 而且我覺得食佐都冇用.

氣管敏感最好吸多D新鮮空氣, 同埋做運動改善身體.

洋房

其實最大問題系香港空氣實在太差, 我個工人話philpinnes啲細路無鼻/氣管敏感

侯爵府

youngmum

因為我見到佢個教練(女人)個背部好橫, 好厚, 而我個女又生得特別細粒, 依家5歲, 出街d人都以為佢得3歲多4歲, 細佬(兩歲幾)都到佢耳仔甘高, 加上佢又學ballet, 到時我驚佢虎背雄腰加節爪腳!

洋房

我個仔三歲開始有氣管敏感, 又試過聞氣, 醫生話d藥有類固醇, 但不會有影響, 而家六歲, 氣管好左d, 佢有學游水, 食燕窩, 有時食埋魚肝油, 轉天氣半夜都有咳, 成日有鼻水, 唔知仲有什麼方法?

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

我個仔都係氣管敏感, 由幾個月咳到歲幾; 而家3歲; 睇西醫係無得醫架; 醫生只會叫您小心打理佢; 唔係好易會變o考喘!! 即係屋企要乾淨; 唔可以有毛公仔等等~~ 佢個時起碼睇左4個兒科醫生, 食左好多抗生素, 連奶粉都轉埋(因為有個醫生話可能都關奶粉事), 都無用, 超咳唔斷尾!! 最後撞到1個全家都唔睇西醫, 只睇中醫既朋友, 叫我帶個仔去睇中醫; 睇左5次度, 食左10制藥就斷尾, 跟著keep住食湯水保健, 先好返好多o

但係我個仔d抵抗力好似弱d咁, 好易傷風感冒, 家姐就好好多, 唔知點解o

我唸如果咳唔斷尾, 我建議去睇中醫, 跟著煲d保健湯水食下來增強抵抗力, 可以試下煲以下湯料 :

虎耳靈芝(唔係度度有得賣, 要去藥材鋪問下) 約 1 leung
沙參, 玉竹, 百合, 南北杏各小許
無花果5-6粒
煲豬展
p.s.我有時會加個紅carrot落去, 但醫師無講
1星期煲1次

另我都試過煲海龍海馬湯, 都幾有效, 可以一試o

大宅

youngmom, 多利是,

請問海龍海馬湯點煲?

伯爵府

畀面勳章

多利是:
可否PM個中醫的資料給我。
steffany
生從何來?死往何去?
萬般帶不走,唯有業隨身。

洋房

Hi 多利是,

Can you PM me the name and address of your 中醫.
My daughter also has 氣管敏感. Thank you very much.

首頁

尾頁

跳至