嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 小朋友氣管敏感~點算好?

多利是

可否PM中醫師的資料給我,謝謝!

MAGGIE

洋房

多利是,

Please check PM.

Maggie
多利是 寫道:
收到好多pm, 原來大家都好信中醫!! 已pm中醫資料比各位; 我推介2位醫師; 其實我自己2個醫師都睇過; 我朋友同佢個妹全家都係睇陳吟龍醫師, 未睇過西醫; 佢地d細路由出世就睇中醫, 唔睇西醫架o 而我個仔就睇陳執中醫師; 因為近屋企方便好多, 2個都係好好既醫師o 希望可以幫到大家o

男爵府

好媽媽勳章

多利是:

Please check PM.

longlongma

民房

多利是:

麻煩你 pm 這兩位中醫的聯絡給我?萬分感激!
我女兒已咳了參不多兩個月,不停食藥,但仍冇乜進展,好煩惱,聽到佢果把'張栢芝'聲,夜晚鼻塞要用個口呼吸,好心up!!各方mammy,有乜好方法、好医生介紹吓?

複式洋房

可否PM中醫師的資料給我,謝謝!

男爵府

我兩個(4.5yrs&2yrs)也是氣管敏感,早一年不停看醫生,去年中開始好了很多,可能是我轉了看中醫及多煲湯水給他們.湯水有:

1)豬橫脷無花果南北杏陳皮准山煲瘦肉

2)海底椰惡魚肉陳皮

另中醫叫我每星期一次:
1)准山,次實,南早,蜜早,伏苓,陳皮,蓮子,此水好人好姐也可常飲,是健皮益肺

民房

多利是:

可否PM個中醫的資料給我。
Thanks a lot.

民房

多利是,

Could you pls e-mail the telephone number of the two Chinese doctor to me urgently. I failed to get it from 1083.
My 18-months-old baby was admitted to a hospital last month and was confirmed by a doctor that he was '哮喘' seriously. 出院後,情況有好轉,但過了幾天,又咳得好利害,doctor 話因為天氣轉了.
I want to bring my son to consult a Chinese doctor.
Thanks a lot.

別墅

多利是

麻煩你 pm 這兩位中醫的聯絡給我?萬分感激

bshirley

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi All moms,

我女也是氣管敏感,之前試過咳3個月,而家好番,touch wood希望以後唔好再咳就好啦!

我有小小經驗分享。 :-P :-P

記住小朋友發病,有咳時1定要戒口,要十分徹底,否則難好。
1. 要戒補湯,甚麼鱷魚肉,川貝,雪梨,"庶姑",燕窩etc,通通不可,連普通湯水也要少飲。

2.煎炸,肥利,生泠,生果都要戒。

3.最後十分重要的是猴棗散&珍珠末&川貝末切不可吃,何解???
因為這些都是"補藥",目的是除痰,但氣管敏感時氣管已收窄,吃了補藥,反會使痰塞在喉嚨,結果係小朋友會咳得更厲害,我最初就係不懂,所以延長了小女的病情。 :-( :-(

湯水是冇病時飲的,可用來預防,但發病是不可來冶病的。

以上是我小小心得,希望對大家有幫助。

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

嘩~~呢牌好忙, 我又好少來呢度, 原來咁多人問我取資料

我懶呀, 唔pm啦, 查下面詳盡資料啦 :

1) 陳執中醫師
上午1000-1400 : 沙田馬安山新港城中心商場L2樓2215-2216鋪
恆利大藥房(通利琴行對面) tel : 26835487 (逢星期三休息)
下午1500-2000 : 沙田沙角村沙角商場三樓20號
恆利大藥房tel : 26477112 (逢星期三休息)

2) 陳吟龍醫師
晚上1730-2100 : 沙田第一城銀城商場
長城參茸中西藥行 tel : 26374875 (逢星期日休息)
上午1000-1300; 下午1400-1630 : 九龍尖沙咀金巴利道33號永利大慶8字樓J座 Tel : 27234981; 23682495 (星期日/公假出診預約)

希望可以幫到大家, 謝謝!!

複式洋房

GiGiMum,

可否告訴我您的女兒是看那位醫生呢? 我的兒子已咳了三個月了.

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi 369,

I sent PM to you alrready . :-P

大宅

GiGiMum,

Can I have your doctor info please?

Thanks,
Maria

大宅

多利是﹐
多謝你介紹。
我囝囝又咳又喘成個幾月﹐食西藥好耐唔好﹐食左陳醫師3劑藥就好返好多﹐希望食多3劑就好返啦。

我話比醫師知一個網友‘多利是’介紹﹐你下次睇時就表露身份啦﹗嘻﹗

各位媽媽﹐
如BB氣管敏感時就唔好唯凍野同ORANGE﹐會令病情惡化。

boboma

首頁

尾頁

跳至