跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

仲有無人餵緊人奶呀?

複式洋房

仔仔13個月前是全人奶
11月開始(滿age1)心口貼住:供應期有限
12月開始心口貼住: 限量發售
今個月開始心口貼住:是日沽清

而家變成甜品, 有少少失落, 但又覺得已經對得住自己對得住仔仔, 咁耐以嚟病過2日, 都算係咁啦, 功成身退. 以家輕鬆咗, 時間都多番d, 以前花20-30min做的, 而家2-3min就搞掂沖好, 仔仔會自己拎樽飲奶, 唔駛我理, 我可以做其他嘢. 難怪咁多人都話食牛牛奶方便

不過如果俾我再從頭開始, 我還是會餵媽媽奶! 因為我已開始懷念那sweet的感覺, 各位加油呀!

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 novmami 於 08-1-7 11:26 發表
仔仔13個月前是全人奶
11月開始(滿age1)心口貼住:供應期有限
12月開始心口貼住: 限量發售
今個月開始心口貼住:是日沽清

而家變成甜品, 有少少失落, 但又覺得已經對得住自己對得住仔仔, 咁耐以嚟病過2日, 都算係咁啦 ...

我頭半年全人奶
但返左工之後, 奶量一直下降, 但都可以一半一半
但佢十一個月大時, 個衰仔唔肯埋身食, 我既奶即刻少左好多.
而家, 雖然已經無餵, 但久不久, 仲有奶出, 你會唔會咁架?

複式洋房

我試過48小時唔餵, 但係連少少谷奶feel都無, 跟住又試吓整出嚟有幾多, 加埋都有3安喎, 我估如果我繼續努力的話, 每次埋身餵都可以當半餐掛... 如果只是自己整出嚟, 我估早晚一次加埋先有半餐. 上個星期試過2日無整出嚟, d色無以前果d咁白雪雪, 有少少黃添, 唔知係因為天氣凍d奶杰d定係儲得太耐呢 :mrgreen:

我前日俾佢食, 我個仔仔竟然"不識抬舉", 推開我, 跟住開奶俾佢, 佢同我一口氣食咗6安, 昨日佢又肯埋身食, 不過食食吓唔對路, 可能無乜奶, 佢食食吓嘆氣又再食過... 跟手沖番奶粉, 佢再食多4oz, 所以我都唔堅持lu

原文章由 Doraemon_ng 於 08-1-7 13:13 發表

我頭半年全人奶
但返左工之後, 奶量一直下降, 但都可以一半一半
但佢十一個月大時, 個衰仔唔肯埋身食, 我既奶即刻少左好多.
而家, 雖然已經無餵, 但久不久, 仲有奶出, 你會唔會咁架? ...

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 novmami 於 08-1-7 14:32 發表
我試過48小時唔餵, 但係連少少谷奶feel都無, 跟住又試吓整出嚟有幾多, 加埋都有3安喎, 我估如果我繼續努力的話, 每次埋身餵都可以當半餐掛... 如果只是自己整出嚟, 我估早晚一次加埋先有半餐. 上個星期試過2日無整 ...

你就好啦!仲可以俾佢食. 我就唔得咯!我每日都係得幾滴咋!點儲俾佢喎!
你要繼續努力呀! 我諗而家剩返唔係好多奶媽咋!

子爵府

畀面勳章

Dear Doraemon,

我重係奶媽呀, but I am a full pump mama..... sad to tell that my little baby refuses to drink mama milk lately, but when I give her formula milk instead of mama milk, she drinks all of them

Since my c6 and 99 have urged me to quit long ago, I think I won't give up as long as I can produce..... but now, my baby refuses my milk, so I pour all the milk day by day. By now I have no choice but to give up. I will start to wean today la....:-( :-( :-( :-( .... although a thousand though of not willing to quit.......

各位奶媽,加油呀 !!

原文章由 Doraemon_ng 於 08-1-8 13:01 發表

你就好啦!仲可以俾佢食. 我就唔得咯!我每日都係得幾滴咋!點儲俾佢喎!
你要繼續努力呀! 我諗而家剩返唔係好多奶媽咋!

大宅

我返左工之後到而家都係早晚餵人奶,其餘時間食奶粉、粥仔和其他食物,我一返屋企阿b就一定要癡住我,好開心架:-P

伯爵府

好媽媽勳章

我仍是餵全人奶
返工泵9安(不過泵得好辛苦,要泵 2次)
夠他翌日 9:00 和 4:00
我回家就埋身餵
他不食奶粉 所以一定要努力泵

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 olimo 於 08-1-13 12:59 發表
我仍是餵全人奶
返工泵9安(不過泵得好辛苦,要泵 2次)
夠他翌日 9:00 和 4:00
我回家就埋身餵
他不食奶粉 所以一定要努力泵

好勁呀!
我都好想. 不過, 已無奶啦!:-( :-(
你要繼續努力呀!
我地個個都會支持你的

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 ricatong 於 08-1-12 20:23 發表
我返左工之後到而家都係早晚餵人奶,其餘時間食奶粉、粥仔和其他食物,我一返屋企阿b就一定要癡住我,好開心架:-P

雖然阿囝已無食人奶, 但佢都好癡住我的. 我一抱家姐, 佢會即刻推開家姐的. 所以有時去厠所都唔得閒.
幸好家姐無發脾四, 仲好大方咁原諒細佬.

大宅

我都仲係全人奶+兩餐粥呀~
仲係全埋身餵添~

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 KEYIE 於 08-1-14 16:01 發表
我都仲係全人奶+兩餐粥呀~
仲係全埋身餵添~

繼續努力!

大宅

最大既推動力係唔駛洗奶樽~~呵呵!

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 KEYIE 於 08-1-15 15:56 發表
最大既推動力係唔駛洗奶樽~~呵呵!

絕對同意, 但可惜個衰囝唔肯埋身食, 佢拼命咁反抗, 好似要攞佢命咁.:-(

首頁

尾頁

跳至