跳至

首頁
12345...77

尾頁

男爵府

眨吓眼PART V又過2000大關啦, Yeah!

呢邊呀, 各位靚媽!

大宅

等我又試下答問題先 :

詠媽問 :

ALL,
我都想問下湊仔問題, 因為我近日都覺得好煩
1) 如何令小朋友懂得SHARING, 尤其係佢自己鍾意GEI野
===>
我睇d 書講,
0-3歲0既小朋友係未係太識顧及別人0既感受,
所以未識sharing, 係絕對正常0既事,
等佢大小小, 明白左一齊玩開心d 0既道理,
呢個世界吾係只有佢一個小朋友存在等等~
到時問題自然會比較易解開d.

而家做法都係我地有我地照講要sharing呀, 要sharing呀!
佢地有佢地收埋d 野吾比人囉!
哈哈哈...

2) 如何令小朋友自己睡天光,
詠詠跟我地訓係可以一覺訓天光,
但係訓床仔, 佢就幾個鐘就醒, 跪响度對住牆:-( ,
就算抱起佢都一直 , 好似話我地好PAT底佢咁!!
直至訓返落大床先收聲!!
===>可能詠詠一直同你地大人訓,
要有人氣佢先有安全感lu,
又有可能始終bb床有晒d 欄阻手阻腳, 同比較細張,
訓得吾夠奔放, 而且又無大人床無0甘舒服所以吾like?

米妹由BB床過檔去小童床(好似係14個月0既時候?!),
變得更加好訓,
而且全無過渡期呀!
即晚'大'字型晒0甘訓,點MOVE都撞吾到床欄,
半夜起身情況小左好多!
可能小童床大張D, 床肉又厚身D,
點都比BB床舒服0瓜?

其實不如你索性換埋小童床先再train佢啦,
如果吾係攪一排佢慣左bb床,
之後又可能因為BB床太細張要換小童床又要重新適應一排,
又煩多次?!?

不過你真係要狠心d train佢啦,
如果吾係好似我老細個女0甘,
成7歲都要走上大人床同父母訓先訓得著就麻煩啦!

3) 如何令小朋友乖乖吃飯, 我餵親佢都係無耐就要自己畢,
心情好就自己食到大半(謝天謝地!!) ,
貪玩時就畢哂出唻又放返入碗度,
或者放到入口又BO返出唻:tongue: ,
又或者用手玩D飯
====>
我估計都係要順其自然??
當佢有一日玩到覺得無聊自然吾會再玩0架啦!
而家任何野對佢地0黎講都好新奇,
咩都玩得一餐0架啦! 肯正經同你食晒碗飯先走開0既,
又好似過份正經得際WOR~
其實小朋友咩都玩係好事呀,
起碼知道佢有好奇心, 吾會死板板,
好奇心強, 學野都會快D 0架!

你幾時見到d 3,4歲小朋友仲係0甘玩飯法呢?
唉~~ 而家暫時都係比機會佢大玩特玩,
等佢有玩厭0既一日??

好似一開頭比米妹食成個完整apple,
佢0米又係一邊玩一邊食,
用個apple擦下d貓, 比d貓食下(當然無貓so佢啦..哈哈)
用0黎同我梳頭呀等等!
又將個apple放入櫃桶度, 幾分鐘後又羅番出來大啖咬,
玩多10次8次佢覺得吾好玩,
而家已經無再玩個apple,
肯正正經經去食個apple, 吾當係玩具囉!
呢d野我估係要"順其自然"0瓜???

之前我0向三聯見到有一系列0既書,
係分開7本(好似),

每本講一個歲數0既小朋友的特性同教育方式,
好似由1歲出到7歲,
因為本書好薄, 我打書釘好快睇晒啦! 無買呀!

而家我地0既小朋友, 好明顯有齊晒2歲小朋友0既特徵,
如你有興趣去睇下啦,
睇完會了解佢地多d,
遇到問題個人都吾會0甘燥火,
同埋比較識得安慰自己,
= 唉!呢個年齡係0甘0架啦, 吾係0甘仲吾正常啦!
(阿Q精神中)

[ 本文章最後由 3X 於 08-1-5 00:29 編輯 ]

別墅

詠媽,

bb牙膏梗係有啦,
有baby-bioextra, chicco, swissbobo.........
enson用bobo 青蘋果味, 用一粒紅豆的size,
初時用enson都有勁啜個牙刷頭ga 好味道瓜
用多左就開始認真刷牙啦

少媽,
係wor, 唔記得比番張bobo vip 你tim
月經會提我啦

大宅

詠媽,

1) 如何令小朋友懂得SHARING, 尤其係佢自己鍾意GEI野 ===>

無錯呀,要d bb俾自己最鍾意既野其他人的確幾難,因為佢基本上仲未明白咩叫左sharing,
不過,我發覺你叫佢"交換"東西,
佢地就會好樂意,
就算果件野係佢最鍾意,
可能因為起碼都有件野係手啦,
你可以由"交換"入手啦!

至於另外果2個問題,我都唔識答呀,
因為柏弦仔由出世開始已經係自己瞓,
所以我諗詠詠可能主要未習慣自己瞓姐.

至於食飯,柏弦仔同詠詠一樣,
又係要自己but but,不過又係度玩,
真係無佢符!:-(

大宅

3x and all,

你講果本"一系列0既書",
我諗我有一歲果本(即from 1 歲 to 2 歲),
你邊個有興趣,
我可以借出!

大宅

bplam
有呀! 有呀! 有興趣呀! 我排隊~~~

原文章由 bplam 於 08-1-5 09:18 發表
3x and all,

你講果本"一系列0既書",
我諗我有一歲果本(即from 1 歲 to 2 歲),
你邊個有興趣,
我可以借出!

大宅

vinci 妹
係啦! 如果地理環境許可, 你都係整番張小童床啦!
都要架勒, 2 歲都黎緊咯! 學 sam sir 話齋, 2 歲
人仔你都 head 佢唔住, 遲的佢大的仲得了既?
有的野如果係岩既, 唔可以咁就佢架! 可能 bb 床
太細張, 又冇大床咁軟林林, 詠詠姐唔 like 訓啦!
(而家就話要小童床, 遲下返學又話要書木台椅子
做功課..... 真係少的地方都唔掂! 我明架!)

sharing 方面, 我醒起小慈次次都蝦呀表弟,
搶晒佢的玩具攪到表弟鬼殺咁嘈時, 我就會出手,
同小慈講,
"個玩具唔係小慈架, 小慈唔要, 俾過第二樣小慈玩啦!
媽媽俾......"
小慈 ok 既喎, 咁就會放手, 即係 bplam
講既交換差不多意思, 你試下啦!

大宅

Joanne姐姐, 3x, bplam, enson ma,
兒童床已經一早準備咗响度,
不過c6整到張床大人心口咁高,
我唔放心詠詠自己一間房, 佢依家咁識琴,
跌落唻好傷! 而且張bb床唔細ga,
佢依家仲訓到, 我先得過且過,
睇唻返去要開會傾下再整過間細房先得!!

行為方面, 我噚晚上RTHK睇返逢星期日7點
"父母學堂" 雖然講親都响有成3歲GEI小朋友,
但係有D理論幾WORK, 我返去POST比你地,
仲有我去BK親子關係嗰邊睇過,
有文章話要適當地"讚"小朋友, 例如佢食到一半,
就周圍走, 唔肯坐定定食飯, 就試下一開始,
佢坐好好GEI時候就讚定佢先, 如:你坐定定好乖AR!
.......
我返去再講多D下, 等我, 去開會LA!! CU!!!

大宅

報到吓先
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

男爵府

萬子呀萬子呀
聽到你病我的好心痛呀
你就廋左一個圈
霏女又濶左一個圈

你食番多d
快快增肥啦:lol:

3x

我sun 都有堂上緊
成幾百元一粒鐘
仲要埋尾亞sir 最力講assignment
純對不用走堂呀

其實上次我都走左堂
原來諗住調上午上
上午又冇左堂
下午又去左sam sir 度

若4月份就ok啦
到時做插班生囉

vinc

3x 的論文真係有道理
1) 真係要慢慢教, 同佢大左會漸漸明白要sharing的道理

2) 其實都係一個習慣
亞仔由細到大都係自己訓
亞女現在亦一樣
雖然霏女間中會醒同扭計

但要有效的方法
就係在安全情況下
就算佢扭計喊
都由得佢
佢喊下會抖下
慢慢地佢知道你地唔多理佢
都會自己訓番

霏女都係以前一晚喊幾次
減至現在一次左右

其好多事情
都係一由自小習慣開起
同埋佢係由O開始
一切佢學的事物
都係由我地教佢

我家姐個仔
到現在6 YRS
仲要攬住工人訓先肯訓
都係一個習慣
太大就好難改架啦

亞仔係現在每天的時間表都一樣
由細習慣到現在
佢都好on schedule 知幾時要起身, 幾時訓覺, 訓覺要自己咁

3) 我都好失敗
仲有做到

HELEN

點的結果
我地都一樣支持你
每件事都可以從不同角度去睇
唔好太擔心的

別墅

尋日送enson番學, 比老師捉住訓話呀
老師話enson太依賴了,
問係咪在家工人姐姐太好服侍??
(真想說給她知, 我才是工人 )
話enson本來自己"不"飯食得好好的,
近來唔肯自己不, 要老師餵,
去vv時都唔肯自己除衭,
老師說這些enson都識但不做
我說近來都沒有給enson自己食飯,
老師就說唔得呀, 學識左就要keep住做呀,
現在大個仔了,
回家要自己除鞋,除socks, 除外套........
出街要自己著鞋等等

近來我都懶左了,
又因為天氣冷, 係屋企都沒有介片,
睇黎要開始番啦

別墅

3X,

熙熙依家join的幼稚園pg 同 sam sir 的好唔同,
所以我又想join sam sir 的pg,
當學多套野旁下身,
仲可唔可以報名呀?

別墅

duplicated

[ 本文章最後由 VVLau 於 08-1-6 22:18 編輯 ]

別墅

all,

3x 同 bplam 所講果本"你的一歲孩子",
我都可以借出,
仲有無人有興趣呀?

[閱讀報告: 所有孩子都是獨一無二的,
你必須根據你小朋友的個性來作出引導,
而且當你明白到一至兩歲小孩所承受的沮喪與挫敗感,
你便會欣然接受他的脾氣與大吵大鬧.
哈哈!即係一至兩歲的小朋友曳曳(在大人眼中)是必然的,
雖然管教是必須的,
但我地唔駛俾自己同小朋友太大壓力.right?]

[ 本文章最後由 VVLau 於 08-1-6 22:32 編輯 ]

男爵府

VV LAU

我都好想睇呀
但我要為最後一擊的功課沖次
現在有時間
都要陪孖寶多d
黎補償我少左倍佢地的時間
唯有要重質多於重量啦

你真講得對
所以好多人說trouble two

原文章由 VVLau 於 08-1-6 22:18 發表
all,

3x 同 bplam 所講果本"你的一歲孩子",
我都可以借出,
仲有無人有興趣呀?

[閱讀報告: 所有孩子都是獨一無二的,
你必須根據你小朋友的個性來作出引導,
而且當你明白到一至兩歲小孩所承受的沮喪與挫敗感,
你便會 ...

大宅

VVLAU:

係呀, 我都覺得幼稚園PG真係同SAM SIR個PG好吾同,
基本上係2回事囉!
幼稚園PG係比小朋友上,
SAM SIR個係比大人上

如果時間吾撞,
上下呢個"家長指引PG"我估都學到D野0瓜?
我同你加左名啦!
要留意上課日期呀!
因為隔左個CHINESE NEW YEAR呀!

PG 好 消 息

已經同SAM SIR 聯絡左,
7個小朋友都照開班
由於有農曆新年問題,
所以d 日期順吾到落去,
大家要mark 低0向月曆呀!!

日期 :
1月20日 & 27日
2月17日 & 24日
3月2日 & 9日
(all sun)

時間 :
3:30 - 4:30PM

地點 :
試堂個度(佐敦恆豐後面)

堂數 : 6堂

費用 : $150 PER ONE LESSON (total : $900)

1. 3X
2. 可晴媽
3. 昊媽
4. ENSON 媽
5. KORG
6. Dor Dor
7. KA KA
8. VVLAU

P.S. 如各位仲想join, 開班前都可以報名!

至於personal information collect & 收費問題,
遲多小小再比資料!

[ 本文章最後由 3X 於 08-1-6 23:32 編輯 ]

大宅

VVLau, bplam, 3x,
可唔可以講下本書係咩出版社, 作者咁呢?
我嗰日去書局睇過, 見到有類似gei,
佢寫住係1-7歲每個年齡都有一本
佢個系列仲有其他書tim,
但係唔好似3x咁講好細本, 打下書釘就睇得哂wor!
謝謝!!

all,
sorry, 返去湊詠詠唔得閒post, 可以的話,
今晚返去再攪!
訓覺方面, 我試咗3晚, 第一晚好有成功感,
因為等詠詠訓到超林再放佢入bb床,
奇積地訓到第二朝, 起身仲自己玩, 無嘈過!
第二晚, 落床一個鐘後喊, 我刻意唔理佢,
見佢喊到有d口乾, 到咁上下比支水佢,
飲飲下又訓返, 再過多個幾鐘, 又喊過,
今次水都唔肯飲, 喪喊, 唯有抱起佢!!!
第三晚, 直頭唔肯訓, 唯有响大床講故仔,
不過我一行開就喊, 所以飲奶再熄燈,
不知不覺間一齊訓著咗
今晚再試過!!!! 我仲同c6講, 不如買套兒童床單比詠詠,
咁等我地的起心肝搬佢過檔 !!
請問d床欄邊度有得買, 我記得我先嗰排行反斗城好似有,
仲有無好介紹?

別墅

米媽,

Thanks!
如果要交小朋友資料,
麻煩你再話過我知啦!

大宅

各位愛shopping的靚媽,
請問有無人見過香港邊樹有得賣呢款架呢?
http://item.rakuten.co.jp/keina2/4904121317435/
屯門雖然有, 不過成$560-580(唔係好記得),
一個膠架唻講, 好貴ar !!!!
如果見到有就單聲我知la, 其他公仔都ok ga!!!
謝謝!

大宅

各位,
下個月就新年假期喇,
有無打算去邊度玩呀?
d新年團真係勁勁勁貴呀!!!
我就已經報左package過大海,
不過係1月27號出發,
早d去費事假期同人迫喇,
去住2晚酒店,
昊豬第一次衝出香港,
希望到時佢聽聽話話啦

eva,
你地搵左樓未呀????
近排都唔見你上bk既,
唔通電腦都係家私一部份...?
留哂畀買家?

首頁
12345...77

尾頁

跳至