跳至

首頁
12345...77

尾頁

大宅

好攰呀.... 小慈咳到屎屎下, 一咳就唔停又怕佢嘔,
半夜又 2 個鐘喊醒 1 次, 真係好攰呀.....
咩都冇心機

大宅

vinci
我既玩具櫃就係宜家傢俬牌, 木既自己砌 $6xx
都幾好用呀, 不過就冇你個 thomas 車車咁靚啦,
但木既唔會反, 格數又多, 小慈可以自己揀想玩既
玩具玩, 玩完佢又可以自己擺好, 我都幾 like!
你望下個樣啦

http://www.yunnchee.com/19_month/slides/861.html

大宅

vincisze:
呢款我見過,
不過係hello kitty公仔,
0向淘大有間精品店有售,
有時我都去個度睇野,
經開同你望下幾多錢啦!

joanne:
0甘0岩我又係咳左成2個星期,
睇左3次醫生先好d,
第1,2次話我上呼吸道感染,
後來我only咳, 又係一咳就咳吾停, 無覺好訓,
咳得耐仲扯晒個隻.

不過又無其他徵狀,
於是睇另外一個醫生,
佢話我其實係'氣管敏感"
開左d 抗敏藥比我食,
食左2-3次好晒啦,
醫生話如果吾對症下藥, 好易變x喘 !

而且呢排d天氣, 好多人都有0甘0既情況出現,
佢話係天氣影響wor,
你睇下要吾要同小慈睇多個醫生??

男爵府

vincisze,
我屋企果個玩具柜都係同小慈果個差唔多, 都係宜家買架, 妳果款個盤咁淺, 又小格, 唔放到幾多嘢咋喎, 盞浪費地方, 考慮吓買我哋果款啦!

原文章由 vincisze 於 08-1-7 18:45 發表
各位愛shopping的靚媽,
請問有無人見過香港邊樹有得賣呢款架呢?
http://item.rakuten.co.jp/keina2/4904121317435/
屯門雖然有, 不過成$560-580(唔係好記得),
一個膠架唻講, 好貴ar !!!!
如果見到有就單聲我知 ...

男爵府

陰公囉, 小慈妳要快d好返呀!
比多d暖水佢飲啦!

原文章由 JoanneChow 於 08-1-7 23:11 發表
好攰呀.... 小慈咳到屎屎下, 一咳就唔停又怕佢嘔,
半夜又 2 個鐘喊醒 1 次, 真係好攰呀.....
咩都冇心機

別墅

Joanne,

HA.....我都有你呢個櫃
enson成日都成個拉出黎,
不過佢去叻, 識急急腳退後避免扎親腳
近排仲挑戰高難度要拉最高個格,
當然即刻stop佢啦

vinci,

呢隻格尋日我係apita見到係"長頸鹿"的 $580.
佢display係用黎放鞋的,(好似無wheel)
我正打算買個鞋架比enson,
都係嫌膠都咁c貴, 放棄左
如果係木的, 我會買law,
不過我見佢其他膠櫃桶有d都成千蚊

男爵府

估唔到enson咁粗暴喎!
細少就算去拉柜出黎都唔會成個拉跌架, 最多都係拉一半, 唔通次次拉一半就已經見到想要既野所以費事再拉?! 話時話裝滿左玩具時都幾重架!
如果怕佢扎親腳, 可以剩係最低果格用最高身果種箱, 上面果d就用矮身果隻, 儘量裝d輕野啦!
不過最好既方法都係教佢溫柔d啦!

原文章由 ensonBB 於 08-1-8 00:35 發表
Joanne,

HA.....我都有你呢個櫃
enson成日都成個拉出黎,
不過佢去叻, 識急急腳退後避免扎親腳
近排仲挑戰高難度要拉最高個格,
當然即刻stop佢啦

vinci,

呢隻格尋日我係api ...

大宅

Joanne, 3x, enson ma, 少媽,
ikea個架3棟太大la, 我窗邊有個單棟,
用唻放衣架同小虎d野,
其實個架我要唻做詠詠書架ga ,
如果唔要嗰d兜可以平d的話, 我都ok,
詠詠最鍾意thomas( 女仔之家硬係鍾意d車車咁,
不過總好過佢同我講要kitty同公主裙law ),
不過其他公仔都ok gei!! 邊個見到, 知價錢就話我聽la,
如果唔係, 我去買另一款ikea木書架代替law:loveliness: !!
(不過呢個每格唔算好大, 擺野唔夠彈性 )

大宅

3x, Joanne姐姐,
講開哮喘, c6同事上個星期就係加上感冒,
差d出事, 事原佢氣管因2樣加埋而收得好窄,
咳唔到d痰出唻又透唔到氣,
一入急症室就被人推咗入深切治料部,
打哂針整到佢昏迷不省, 插埋喉仲要五花大縛,
驚佢一醒會"抆"走d喉wor!! 昏迷足幾日,
好彩依家無事咋!!
所以小朋友感冒真係要攪好佢, 變哮喘時大家都辛苦!!

別墅

少媽,

因為加左蓋, 所以一定要成個拉出,
enson先可以打開個蓋,
之後仲要成箱反轉, 倒晒d玩具出黎,
咁就完成佢個遊戲啦
我當然要佢拾番啦

elmo 近其受到enson得寵,
成為身邊大紅人
晚晚要攬住zzzzz
尋晚半夜發開口夢兼鈕計要elmo elmo elmo
最後要搵番elmo比佢攬住先安靜 >.<
之前的陪 zz bearbear已被打入冷宮:cry: :cry:

男爵府

講開d蓋~~原先我地都係好井井有條地全部加蓋的, 但係就係發現太麻煩, 要成個拖出黎先開到蓋, 又怕佢地將個蓋放在地上, 如踏到就一定四腳朝天, 於是為安全計我地就"走蓋", 只係有幾個高身既要來砌高放野的才加蓋!

原文章由 ensonBB 於 08-1-8 14:24 發表
少媽,

因為加左蓋, 所以一定要成個拉出,
enson先可以打開個蓋,
之後仲要成箱反轉, 倒晒d玩具出黎,
咁就完成佢個遊戲啦
我當然要佢拾番啦

elmo 近其受到enson得寵,
成為身邊大紅人 :- ...

男爵府

原來詠詠鐘意Thomas呀, 咁妳下次一定要黎我屋企玩, 我地最多既玩具就係Thomas, 又VCD, 又路軌(好似有幾套), 又有幾十架車卡(無錯, 係幾十架! 不過已經比大少打左入冷宮啦, 依家新寵係特搜戰隊 ), 仲要有架Thomas豬仔車! 連床單被套都係...包詠詠唔捨得走呀!
喂...妳想要書架之嘛, 求其去"實惠"果d買個, 再自己買幾張Thomas貼紙黐上去咪變左Thomas書架囉!

原文章由 vincisze 於 08-1-8 13:41 發表
Joanne, 3x, enson ma, 少媽,
ikea個架3棟太大la, 我窗邊有個單棟,
用唻放衣架同小虎d野,
其實個架我要唻做詠詠書架ga ,
如果唔要嗰d兜可以平d的話, 我都ok,
詠詠最鍾意thomas( 女仔之家硬係鍾意d車車咁,
不 ...

大宅

3x
覆左診架勒, 醫生開過晒的藥俾小慈,
仲要食一隻叫 singulair 既藥粉, 1 日 1 包
連食 10 日, 話係保護氣管架喎! 醫生都怕
小慈咳得耐會變哮喘架, 我契女就係咁.....
不過今日聽得出小慈好左的, 就算咳, 的痰聲
都好似冇咁 "傑", 尋晚訓覺都有咳, 不過佢係
訓住咁咳, 冇喊醒, 我幾感動呀 :-( 慢慢黎啦!
意外收穫就係小慈而家流鼻水識羅紙巾抹鼻,
有時抹唔清先叫我幫佢抹, 食藥又自動自覺
擘大個口 (我係用針筒餵架), 食完又識自己飲水
(佢聽唔到) 好生性, 我好感動 :-(

大宅

愛人, enson 媽
我都冇蓋架! 買個時諗左好耐買唔買埋, 我自己
試拉試開蓋, 好煩氣啊! 你都係想佢自己玩玩具麻,
都係以用家方便為主啦!
小慈都好少成個筒拉出黎架喎, 學愛人話齋, 開一半
都已經羅到自己想玩既玩具麻! 最高個格你都見
架啦, 我係放最淺既筒 & 最輕既玩具, 就係怕佢
一野拉出黎 dop 親自己麻! so far 小慈真係好
like 個櫃, 同埋我嚴禁佢一野倒晒個筒既野出黎架!
佢一倒, 我手快既話就同佢鬥力 hold 實個邊唔俾
佢反啦, 如果我唔夠快俾佢倒左, 我二話不說就要
佢即刻執番晒冇得玩! 佢喊住都要執架! 試左幾次
我都係咁既反應, 而家唔敢 lu

vinci 妹
度下位先啦, 我放玩具櫃個位係以前放網床既位置,
收埋張網床先夠位擺咋 家陣仲煩惱緊冇位放
小慈張私家台椅, 想佢學識拉開張椅坐麻.... 唉
而家成日側側身坐 or 跪係地下係梳化玩好似好
辛苦咁, 煩惱啊~~~
你個個書櫃都幾靚, 可能我鍾意白色啦! 不過
你放窗檯會唔會阻左的光?

大宅

vincisze:
呢排大家真係多野要買啦,
我都想買個書櫃好耐啦,
不過未搵到合心水又令又實用0既@@
如果見到正0既記得出聲呀!

joanne:
有好轉就好啦!
希望食埋呢次藥無事啦!

講開識用張紙巾未鼻水,
米記今日係人生第一次, 用自己隻手指,
new左舊大鼻屎出0黎,
仲要比我睇tim..唉!!

不過上2星期佢流鼻水,
就係呢一役學識左'神'鼻水,
以後吾駛'用口吸'lu

而家個個都大晒啦,
真係好似'小大人'一樣,
真係好

至於小朋友書台椅,
我都係上2個月先買,
買左就呻笨點解吾早d買,
原來買左番0黎,
米記睇書, 玩flash card 有 90%主動坐埋去玩,
而食飯, 有70%主動坐埋去食.
(起碼吾係100%走來走去, 我已經心足啦@@)

我都吾知0甘有用, 知得早d 買啦!
你都早小小買啦,
可能都有意想不到的驚喜..cccc

p.s. 係呢, 忽然想起之前同你一齊0向mothercare度買野,
我買士的車, 你買high chair個次呢!
你張high chair好似可以反落0黎變台椅0架??
(定係我記錯呢? 我怕你忘記左麻..哈哈)

[ 本文章最後由 3X 於 08-1-8 23:42 編輯 ]

大宅

3x
我記得呀! 我話我係煩惱緊 冇位
放小慈張私家台椅之麻 :tongue:
mothercare 係佢張飯台, 張椅上面
個塊膠台面要拆左先變成一張椅, 先可以
推埋去張台度變成 1 set (唔知你明唔明)
我而家連個塊膠台面都未拆啊......

大宅

enson又係咁呀,
昊昊都係成箱玩具倒哂出黎,
仲要反轉個箱,成個人企上去,
有時又lee埋入去好似好好玩咁,
真係畀佢激c+嚇c,
初頭佢咁做,我都好似Joanne咁同佢鬥力+鬧,
不過佢唔知衰,趁大人唔為意靜靜雞又倒過,
係咪女仔真係受教d既呢?好羡慕..

3X,
米妹有無爬過上台呀?
我唔係好敢買木做既,
感覺上木重好多,整親都傷d,
不過就好似穩固d.
昊經常爬上大人椅企起身,
好驚佢反落黎,真係保佢大

別墅

套台椅我都係買膠ga,
貪佢易清潔,
就算顏料個d都比較易清,
enson都幾鐘意油顏色,
係學校仲學識畫直線&打圈圈
我買左pack finger印畫,
都未有時間比enson印印下tim
我估應該幾好玩

joanne,

小慈陰公豬law.......
得閒幫小慈拍下痰啦
試下用"曼秀雷x櫻桃按摩ko"啦,
摔完心口摔背脊, 細細力摔慶佢.....
感覺想會條氣通d,
氣管都擴張d ~~
有鼻塞就塗少少係鼻 or 衫領聞到會舒服d

係ar, 我媽咪由enson細個講到而家,
逢係有痰, 一定要清左佢, 唔好拖......
否則好易變哮喘 ~~
話困住d痰係氣管度, 對個肺都唔好wor
仲有0.5-1歲個時, enson成日都發燒,
每次都一日打幾次電話黎問睇左醫生未,
即使我同佢講左好多次已經睇左,
都係不停重覆個句 : 發燒一定要睇醫生
我估我媽咪o個個年代一定見左唔少"燒壞腦"的case

3x,
我都試得多"氣管敏感"呀,
以前細個唔知咩事, 仲覺得好邪.....
懷疑屋企有野
有咩奶油日頭係學校一聲都無咳,
每晚到左3,4點就咳到死去活來,
咳到全身出汗, 橫隔膜都痛埋.....
個時媽咪幫我用錫紙包住舊生ginger再用火燒熱佢,
之後就摔落我背脊到, 個晚就會好zzzzzzd
but應該for寒咳only

大左知咩事啦, 食粒"氣管敏感藥",
成條氣管擴張番, 抖啖氣都舒服d,
但係好多醫生都好衰,
唔知係"dum"症定怕d藥多副作用or貴,
成日都唔開ga, only 比支咳藥水你就算

別墅

3x,

oh.........大鼻屎
比你咪好law, 終好過唔聲唔聲(痴)左係枱底啦
証明米妹又有進步la,
手鼻協調得好好
手指的運用發展得唔錯唔錯

but 唔好比佢撩咁多ar,
撩到鼻loanloan 大晒唔好睇呀

仲有密切留意唔好比佢食鼻屎ar
要好誇張咁話比佢知 dirty 呀,
真ga, 唔係講笑,
我妹見好多呀,
食鼻屎ar, 焦ar (傷口個d)
一但成為習慣就好難改ga,
我妹話鬧完佢地,
下次佢地都會偷偷地食

別墅

3x,

oh.........大鼻屎
比你咪好law, 終好過唔聲唔聲(痴)左係枱底啦
証明米妹又有進步la,
手鼻協調得好好
手指的運用發展得唔錯唔錯

but 唔好比佢撩咁多ar,
撩到鼻loanloan 大晒唔好睇呀

仲有密切留意唔好比佢食鼻屎ar
要好誇張咁話比佢知 dirty 呀,
真ga, 唔係講笑,
我妹見好多呀,
食鼻屎ar, 焦ar (傷口個d)
一但成為習慣就好難改ga,
我妹話鬧完佢地,
下次佢地都會偷偷地食

首頁
12345...77

尾頁

跳至