懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日去見醫生,照到阿b個頭有34週,但個身得31週,過去兩星期個身都冇大過,我又冇重到,(我只是重了14磅),點樣可以令阿b大隻d?(佢依家未足2kg)

洋房

醫生都話我個b 細 (身體差1 星期)
個醫生叫我每日訓 10 個鐘, 同開 鈣片俾我食
你都試試啦

別墅

試試每日食2 tablespoon燕窩 (大概一星期兩盞),可能會幫肚內BB易D吸收營養,而且提供大量無膽固醇的蛋白質比BB; 在加每日一只蛋及兩蛋白,包你BB快增磅。

男爵府

我個b都係中細碼,醫生叫我食多d肉類,吸收多d蛋白質,我就早晚一杯奶,2隻蛋白,燕窩就岩岩停左食啦,醫生話太補,我開刀時d血會流得好勁喎~~~~~~我都要等下星期覆診先知亞b有無重到呀~~~~

別墅

食多d肉&蛋, 少食多餐, 多休息.

伯爵府

畀面勳章

原文章由 siuyauyau 於 08-1-5 12:27 發表
我個b都係中細碼,醫生叫我食多d肉類,吸收多d蛋白質,我就早晚一杯奶,2隻蛋白,燕窩就岩岩停左食啦,醫生話太補,我開刀時d血會流得好勁喎~~~~~~我都要等下星期覆診先知亞b有無重到呀~~~~ ...

燕窩唔係補血,點解會流好多血呀?因為我34w重有食燕窩,所以想清楚係咪重食得.

民房

係0羅..乜唔食得燕窩架咩..??好補血架咩?
開刀會流好多血架???-(

好擔心..請知情媽媽盡快解答.

伯爵府

畀面勳章

飲多d鮮奶啦!!

大宅

我之前又係禁呀,12月21號檢查:bb頭仔有31週,但個身同腳只有29週,重3磅度.. .我自已有130磅,醫生話到危險線,叫我休息多d,但之前我已日日晏覺,胃口都幾好,唔知點解bb增磅慢...... 之後我就早晚加一spoon燕窩落熱鮮奶度飲(全脂奶),反而雞蛋我只食兩日(每日兩隻蛋白)實質早晚飲奶只飲了十日度,1月4號再產檢已追番,bb足有5磅重,我就有134磅,你都試下呢個方法啦,食飯,食蛋白,飲奶,晏覺,bb好快追番,加油呀 唔使太擔心

男爵府

原文章由 zone 於 08-1-5 12:35 發表

燕窩唔係補血,點解會流好多血呀?因為我34w重有食燕窩,所以想清楚係咪重食得.

我起初都以為燕窩只係high protein,所以一bingo,就keep住每日一湯羹,so far 都覺得無問題,我個醫生都淨係叫我唔好食d乜參勿參,話太補,開刀時好難止血,所以我都無食!!

跟住發覺亞b偏輕,我同醫生講,話咁食多d燕窩啦,佢就話我35weeks要停啦,話佢都係好補,因為我要開刀,所以唔想我流血流好多,所以我無唔敢食啦!!

而家只係食多d肉 (成日都去食扒,haha),飲奶,食蛋白,食豆腐~~~~

不過如果你地擔心食燕窩會影響開刀既流血情況,不如問問你地既醫生啦,我諗咁會令你地安心d呀!!!

希望大家都有個一個肥肥白白既bb啦~~~~~

大宅

好媽媽勳章

除左食野之外,休息多d都係一個長胎的方法,最好下晝訓番一、兩個鐘

複式洋房

quote]原文章由 maggiechan 於 08-1-5 10:47 發表
尋日去見醫生,照到阿b個頭有34週,但個身得31週,過去兩星期個身都冇大過,我又冇重到,(我只是重了14磅),點樣可以令阿b大隻d?(佢依家未足2kg) [/quote]
其實最緊要係休息多d,訓多d,冇野做就走去訓,因為訓多d係最長胎架, 同埋你自己都唔好太擔心啦,因為始終我地都控制唔倒肚入面既bb吸唔吸收,我亞囡個時又係係34週check倒細左成3week呀,本身一直都冇事架,但無啦啦34week個陣就話我女女細左3weeks,個時嚇到我屎屎下,好擔心,又係咁喊,覺得係咪自己食得唔夠多攪到亞囡咁,於是係咁食食食,but,到出世個陣,亞囡依然係細細碼,得2.465kg,所以我地作為媽媽擔心都唔擔心得咁多,只可以好好咁休息,準備bb出世時好好咁照顧佢,慢慢將佢谷返肥囉,咁我女女而家4個幾月啦,由出世掂唔倒條生長線到而家變返中碼bb啦,所以真係唔駛太擔心bb係細size問題啦,最緊要BB健康就OK啦,咁個時我每兩week都要返醫院check亞囡有冇KEEP住增長,因為醫生話如果有KEEP住增長就冇問題,因為証明BB只係細碼BB,但如果冇增長就可能要吹生,因為既然係肚入面冇增長,不如將BB生出黎再慢慢谷肥BB,因為我地可以比奶奶佢飲咁解,所以唔駛咁擔心啦,醫生一定會比最好既方法你,唔,你個醫生有冇叫你去醫院度CHECK下呀,因為我個時係係健康院按肚知道囡囡細左,之後就轉返去醫院,因為個時醫院幫我CHECK埋係咪因為BB既胎水少而令成個肚按落去變得細,都CHECK得好詳細架,所以轉介去醫院CHECK清楚會好D,設備都多D嘛,HEHE,講左咁多野,唔好意思,不過我自己都經歷過,個時我又係一樣好擔心,但而家女女都係好健康呀,所以好希望所有CHECK倒係肚入面BB細左既媽媽真係唔駛太擔心,因為自己擔心都影響倒BB係肚入面既發展架,放鬆心情好好迎接新生命既來臨啦,到BB出左世,就好唔得閒架啦

大宅

好媽媽勳章

佢出世就算係細碼b都唔需要太擔心,等佢出左世再慢慢整肥佢,我朋友bb都係咁,出世係細碼b,出左世之後,個b慢慢肥,而家手仔腳仔好似節瓜咁一節節喇

伯爵府

畀面勳章

原文章由 siuyauyau 於 08-1-5 13:43 發表

我起初都以為燕窩只係high protein,所以一bingo,就keep住每日一湯羹,so far 都覺得無問題,我個醫生都淨係叫我唔好食d乜參勿參,話太補,開刀時好難止血,所以我都無食!!

跟住發覺亞b偏輕,我同醫生講,話咁食多d燕窩啦,佢就話我3 ...

thx

別墅

仔定女呀 ?

大宅

食雞肉最長胎。

我朋友最初都係話亞b細,跟住佢每日都食兩餐雞(雞扒/脾),一個月返去見醫生,個b已經超晒磅,醫生叫佢唔好再食。生出黎有成8磅幾。

複式洋房

:lol: 聽講食花膠可以長胎...
不過休息都好緊要, 你訓得吾好?
飲多d鮮奶 & 食蛋, 得閒就食...
祝阿b快d追番d磅數啦...:-P
www.fotop.net/hoisuet

別墅

之前我都像妳們般擔心,醫生量度我的肚子說偏細,後來照超聲波後醫生話亞B的size屬中碼,而我都只係重了18磅,所以妳們可以繼續追回
均衡的飲食固然重要,不要偏重某類食品,因為吃多了肉卻少吃了蔬菜可能仲會引致便祕;飲媽媽奶是不錯的選擇,優質的蛋白質食物對長胎是非常有幫助,還有多休息呀!

大宅

依家早晚吃燕窩(原本只是早上),加一杯全脂奶(我很不喜歡飲奶,醫生有開鈣片給我),有時間就則身訓係SOFA,醫生話血液循環會好D,很多謝大家的分享,我同老公商量過,決定返工到下星期五就開始放假,寧願自己小D產彼假.

複式洋房

回覆 #8 baby0819 的文章

我個case同你差唔多。
去到36wks時,才發現肚中bb無增長。
醫生要我想辦法增磅,結果用了很多方法,食花膠、飲媽媽奶等等…,結果bb出世只得2.25kg。
bb出世後第一個星期,超擔心…,好怕bb養唔大…。
我懷孕期間,好注重營養飲食,共重了45磅。
所有身邊人都話我個肚咁大,應該是大碼bb。37wks時,醫生最後估bb出世有6磅。結果bb好細粒。兒科醫生解釋,因某種原因,胎盤無法比營養bb,所以才導致bb細了。
還記得醫生開刀時,說道:「為何胎水咁少?」
現在bb出世後14days,我仍好努力比營養佢,讓她走上標準線…

首頁

尾頁

跳至