烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

d~:lol:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

你個皮係自己整?
定係買超市現成果d?

子爵府

原文章由 月希 於 08-1-7 22:27 發表
你個皮係自己整?
定係買超市現成果d?

~

男爵府

你真係好勤力呀

知足常樂     平凡是福 

子爵府

原文章由 vizzi 於 08-1-7 22:38 發表
你真係好勤力呀

la~ :loveliness: :lol

男爵府

原文章由 happykklam 於 08-1-7 10:56 PM 發表

係幾勤力架 因為大帝既食品制作部門係由我負責架麻,唔勤力都唔得la~ :loveliness: :lol
我都覺自家制雖然多功夫,分分鐘貴過出面買,但係愛心十足,幾錢都買唔到! :loveliness:

珊瑚宮

原文章由 happykklam 於 08-1-7 22:33 發表

個酥皮係自己整架~

勁..你真係好有心機...

相比起黎我就好懶啦 我成日整野都搵d簡易食譜
搵唔到就自己改...改到最簡易為止

子爵府

原文章由 月希 於 08-1-8 21:33 發表

勁..你真係好有心機...

相比起黎我就好懶啦 我成日整野都搵d簡易食譜
搵唔到就自己改...改到最簡易為止

~:loveliness: :lol

侯爵府

環保接龍勳章

原文章由 月希 於 08-1-7 22:27 發表
你個皮係自己整?
定係買超市現成果d?

我想問超市現成的皮,可以點整,整d乜?
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

男爵府

原文章由 vane 於 08-1-8 10:13 PM 發表

我想問超市現成的酥皮,可以點整,整d乜?

我都係用現成酥皮,焗到少少金黃色之後,搽上少少蜜糖,再焗多陣就食得,做小食都幾好味!:loveliness: :loveliness:

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

引死我喇!又香又甜又鹹鹹脆脆咁......
而家牛油好貴呀!我唔捨得整呀! :-(
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

原文章由 happykklam 於 08-1-7 22:23 發表
今日嘗試左另一個整酥皮既方法,整左藍莓酥皮批同芒果酥皮批,呢次用左酥油,不過食落就無牛油甘酥鬆,始終都係用牛油整返酥皮正d~:lol:
http://i194.pho ...

嘩!米話自制酥皮咁高難度,就算急凍一舊舊嗰種,我都懶得去碌,都係成張碌好晒嗰種啱我呢d懶人!

我睇過自製酥皮的video,勁難!

我包酥皮用晒lu,你呢兩個甜品引死我,但呢排食得太多甜嘢,有冇咸的酥皮見議?
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

子爵府

原文章由 召藥師 於 08-1-8 23:30 發表
引死我喇!又香又甜又鹹鹹脆脆咁......
而家牛油好貴呀!我唔捨得整呀! :-(

d la~ :loveliness:

大宅

原文章由 vane 於 08-1-8 22:13 發表

happykklam嗰兩個甜品都可以用現成酥皮做,又或者可以試吓我個蘋果酥or朱古力酥

子爵府

cut10X6漿1d~

子爵府

原文章由 syc204 於 08-1-8 23:53 發表

嘩!米話自制酥皮咁高難度,就算急凍一舊舊嗰種,我都懶得去碌,都係成張碌好晒嗰種啱我呢d懶人!

我睇過自製酥皮的video,勁難!

我包酥皮用晒lu,你呢兩個甜品引死我,但呢排食得太多甜嘢,有冇咸的酥皮見議? ...

syc204:lol :loveliness:

大宅

原文章由 happykklam 於 08-1-9 00:14 發表

syc204,我請妳食喇:lol 下次我打算整咖喱牛肉同雞肉既酥皮批,有無興趣呢?:loveliness:

有呀,有呀,記得話我知點整!因為有汁會整林個皮,所以諗唔到點整呀!

珊瑚宮

可以整好多野架 牛角包都整到...
乜批乜批又得,蛋達皮又得..

不過真係只係慳左自既整酥皮搞材料既step咋

男爵府

原文章由 happykklam 於 08-1-9 12:14 AM 發表

syc204,我請妳食喇:lol 下次我打算整咖喱牛肉同雞肉既酥皮批,有無興趣呢?:loveliness:
琳琳!我又要食呀:loveliness: :loveliness:

子爵府

原文章由 syc204 於 08-1-9 08:35 發表

有呀,有呀,記得話我知點整!因為有汁會整林個皮,所以諗唔到點整呀!

:lol: ~

首頁

尾頁

跳至