在職全職

跳至

首頁
12345...26

尾頁

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

引用:Quote:原帖由+TripleLFamily+於+14-08-20+

原帖由 Yubi.T 於 14-08-20 發表
晚上較難答你,或許明天傍晚才有時間
Tubi.T ,睇左MID Function 都係吾明,請問有無例子?

rachel_ching  X2  發表於 14-8-24 20:50
Yubi.T  Mid(A1,1,4)=A897才對  發表於 14-8-21 08:57
http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

大宅

回覆:Yubi.T 的帖子

好嘢。good post

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:【Excel 教學】發問區

支持!

大宅

引用:Quote:原帖由 TripleLFamily 於 14-08-20

原帖由 Yubi.T 於 14-08-20 發表
晚上較難答你,或許明天傍晚才有時間
等你!!

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 Yubi.T 於 14-08-20 發表晚上

原帖由 hkgalcarrie 於 14-08-21 發表
Tubi.T ,睇左MID Function 都係吾明,請問有無例子?
#8 做例子

先在 A1 輸入身分證號碼 A987654(3)

mid(A1, 2, 1)
A1 為字串的 address
2 代表字串中第2個字開始
1 代表讀取出來字(串) 的長度

結果會得出 9

-------------------------------
mid(A1, 3, 2) 就會得出 87

hkgalcarrie  Mid(A1,4,1) , =A897    發表於 14-8-21 08:54
hkgalcarrie  Thanks , 明白了  發表於 14-8-21 08:50
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

我成日係公司用vlookup, 碌吾到野,請問可吾可以講解下

http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:我成日係公司用vlookup, 碌吾到野,請問可

我成日係公司用vlookup, 碌吾到野,請問可吾可以講解下

你可以去呢個post睇睇我 #47 或之後 d 回覆,如果唔明,明早再答你

Excel formula#47

全力支持捐血行動~

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

引用:Quote:原帖由+hkgalcarrie+於+14-08-21+發

原帖由 Yubi.T 於 14-08-21 發表
你可以去呢個post睇睇我 #47 或之後 d 回覆,如果唔明,明早再答你

Excel formula
睇晒,太複習

珊瑚宮

TripleLFamily 發表於 14-8-20 22:22
h我想學Hlookup 吖

HLOOKUP FunctionVLOOKUP Function 較少用,輕輕講一講
ABC

輪軸軸承螺栓

例子1:
HLOOKUP("輪軸", A7:C10, 2, TRUE)

A7:C10 要在其中尋找資料的資訊表列
2 即係上述的表列中的第 2 列
TRUE 這是指定要 HLOOKUP 尋找完全符合值還是大約符合值的邏輯值。如果為 TRUE 或省略,會傳回大約符合的值。 也就是說,如果找不到完全符合的值,則會傳回僅次於 lookup_value 的最大值。 如果為 FALSE,HLOOKUP 會尋找完全符合的值。 如果找不到,則會傳回錯誤值 #N/A。

根據上述引數,先從第 7 列中找到輪軸(A7),然後在這欄(A7:A10) 找出第 2 列找到 4
所以 HLOOKUP("輪軸", A7:C10, 2, TRUE) 的結果是 4

例子2:
HLOOKUP("軸承", A7:C10, 3, FALSE)
先從第 7 列中找到軸承(B7),然後在這欄(B7:B10) 找出第 3 列找到 7
所以 HLOOKUP("軸承", A7:C10, 3, FALSE) 的結果是 7

例子3:
HLOOKUP("日", A7:C10, 2, FALSE)
先從第 7 列中找"日",找不到,而第 4 項引數FALSE,在未能找到完全符合的值的情況下
HLOOKUP("日", A7:C10, 2, FALSE) 的結果是 #N/A
全力支持捐血行動~

珊瑚宮

hkgalcarrie 發表於 14-8-22 08:29
睇晒,太複習
果個 post 係 BK excel 問題 post 中最難的一個,係數學應用題多過 excel formula 問題,不過我都用咗 VLOOKUP
全力支持捐血行動~

珊瑚宮

hkgalcarrie 發表於 14-8-21 22:04
簡單講講 VLOOKUP Function
CDEF

Item-IDItemCostMarkup

ST-340Stroller$145.6730%

BI-567Bib$3.5640%

DI-328Diapers$21.4535%
10WI-989Wipes$5.1240%

AS-469Aspirator$2.5645%

例子1:
VLOOKUP("DI-328", C7:F11, 3, FALSE)
C7:F11 要在其中尋找資料的資訊表列
3 即係上述的表列中的第 2 列
FALSE 這是指定要 VLOOKUP 尋找完全符合值還是大約符合值的邏輯值。如果為 TRUE 或省略,會傳回大約符合的值。 也就是說,如果找不到完全符合的值,則會傳回僅次於 lookup_value 的最大值。 如果為 FALSE,VLOOKUP 會尋找完全符合的值。 如果找不到,則會傳回錯誤值 #N/A。

根據上述引數,先從 C 欄中找到"DI-328"(C9),然後在這列(C9:F9) 找出第 3 欄的 $21.45
所以VLOOKUP("DI-328", C7:F11, 3, FALSE) 的結果是 $21.45

例子2:
VLOOKUP("WI-989", C7:F11, 2, FALSE)

先從 C 欄中找到"WI-989"(C10),然後在這列(C10:F10) 找出第 2 欄的 Wipes
所以VLOOKUP("WI-989", C7:F11, 2, FALSE) 的結果是 Wipes

例子3:
VLOOKUP("ABC", C7:F11, 2, FALSE)

從 C 欄中找"ABC",找不到,而第 4 項引數 FALSE,在未能找到完全符合的值的情況下
VLOOKUP("ABC", C7:F11, 2, FALSE) 的結果是 #N/A

yhchoi    發表於 14-10-29 22:23
全力支持捐血行動~

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

其實HLOOKUP 可以用 VLOOKUP 代替??

公爵府

引用:我成日係公司用vlookup, 碌吾到野,請問可

look 唔到可能因为一組系數字123,一組系text 123. 望落都系123 但唔同format 嘅話就look 唔到。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

引用:Quote:原帖由+hkgalcarrie+於+14-08-21+發

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 14-08-22 發表
look 唔到可能因为一組系數字123,一組系text 123. 望落都系123 但唔同format 嘅話就look 唔到。

...
係excel vlookup 人名,但lookup吾到!
請名loopup去另一個excel file 重咩技巧lookup到呢?

珊瑚宮

hkgalcarrie 發表於 14-8-22 18:59
係excel vlookup 人名,但lookup吾到!
請名loopup去另一個excel file 重咩技巧lookup到呢?

...

人名,可以試咗第 4 個參數用 False,睇下係咪出#N/A,如果係咁,應該係打錯
另一個 excel file 其實都無咩問試,只係開 file 果時會問你 update 唔 update
全力支持捐血行動~

珊瑚宮

mkfhome 發表於 14-8-22 11:54
其實HLOOKUP 可以用 VLOOKUP 代替??
呢個只係資料排列的問題,function lookup 的技巧係完全一樣的
全力支持捐血行動~

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

Yubi.T 發表於 14-8-22 19:03
人名,可以試咗第 4 個參數用 False,睇下係咪出#N/A,如果係咁,應該係打錯
另一個 excel file 其實都無 ...
係屋企模擬個FILE LOOKUP到,

但公司個FILE LOOK親都#NA

男爵府

引用:Quote:原帖由 hkgalcarrie 於 14-08-21 發

原帖由 Yubi.T 於 14-08-21 發表
我已經記唔返formula點打了
而家係用excel內vlookup個box就攪掂
我相信冇左呢個box我會屎

子爵府

先收藏, thanks

首頁
12345...26

尾頁

跳至