在職全職

跳至

首頁
23456...26

尾頁

複式洋房

回覆:【Excel 教學】發問區

這個post太好了, 有無google excel 問?我做左資料驗證,一個droplist, 但手機online完全用唔到, 若離題請告知,thx so much

複式洋房

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我想問 a column 係 item number a678 a890 c123 d456 我想sort到 成組a字頭item出來 有咩方法呢?

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

bkteapot 發表於 14-9-18 15:16
我想問 a column 係 item number a678 a890 c123 d456 我想sort到 成組a字頭item出來 有咩方法呢?

...
highlight Column A 用"篩選",跟以下指示試試

http://office.microsoft.com/zh-hk/excel-help/HA010370616.aspx

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珍珠宮

引用:Quote:bkteapot 發表於 14-9-18 15:16 我想

原帖由 Yubi.T 於 14-09-18 發表
highlight Column A 用"篩選",跟以下指示試試
原來咁簡單 哈 唔該

珍珠宮

引用:Quote:bkteapot 發表於 14-9-18 15:16 我想

原帖由 Yubi.T 於 14-09-18 發表
再多一樣 其實我係想做pivot table 我想a字頭既item可以group做一個數 如果只sorting唔夠資料比pivot table 有無方便既方法解決到呢?

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

bkteapot 發表於 14-9-18 15:58
原來咁簡單 哈 唔該
其實身邊好多知識相關嘅事,好多時都係簡單一兩句講完,但係無人提出就無人知發生緊咩事
全力支持捐血行動~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

想問下如果A3=A1+A2...咁有無formula可以將A3個尾數全部改成係9字尾??

無論尾數係0-9都改成9,唔使四舍五入。

Thanks!!!

珊瑚宮

may(14) 發表於 14-9-18 22:49
想問下如果A3=A1+A2...咁有無formula可以將A3個尾數全部改成係9字尾??
無論尾數係0-9都改成9,唔使四舍五入。
Thanks!!!

要用嘅呢個 formula 好簡單,叫做 ROUNDUP,不過佢只能幫你 round up 1-10 - > 10,如果好似你咁 0-9 - > 9,要先 +1 去 round up 再 -1,平時我自己寫咩 formula 去處理呢 d 加減乘除,都會列表的,請看下圖,希望你看過圖後會明白

所以最後 A3 條 formula 可以改為 =ROUNDUP(A1+A2+1,-1)-1

說明:
ROUNDUP Function
全力支持捐血行動~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Yubi.T 發表於 14-9-19 09:20
要用嘅呢個 formula 好簡單,叫做 ROUNDUP,不過佢只能幫你 round up 1-10 - > 10,如果好似你咁 0-9 - > ...
我SET到啦,THX...

男爵府

好帖~~
我有個PDF CONVERT左EXCEL
點知D數字響EXCEL加唔起 E.G. € 2.410,00
萬能既JM請幫幫手

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

收藏先

禁止訪問

珊瑚宮

引用:回覆 Yubi.T 的帖子我睇左你教人用if + isn

原帖由 尼古丁 於 14-09-25 發表
回覆 Yubi.T 的帖子

我睇左你教人用if + isna+vlookup個貼
我諗你個 case 因為每項多於一個,所以先 delete 唔晒,因為vlookup 只能一對一的

如果係咁,我會先以自動篩選處理掉同column中相同的項目,delete剩 1 個,使佢再無相同項目,然後再用 if+isna+vlookup(註:第4個parameter為False), 你試過得唔得都返嚟報告一下

全力支持捐血行動~

大宅

禁止訪問

珊瑚宮

尼古丁 發表於 14-9-25 11:03
唔一定係咁正齊, 一定係一對二, 有時係2對3, 3對3,............d 數隋機架

咁可以點做?
自動篩選後,手動 delete 同一 column 入面重覆果 d 先
全力支持捐血行動~

男爵府

請問怎做?謝謝先!

[/url] [url=http://www.fmo.org.hk/index/lang_tc/page_price-detail/prd_97/]Hybrid Grouper Hybrid Grouper High Price 174.00 Low Price 157.00 Average Price 165.50

=ROUND(RIGHT('Download fm web'!H70,6),0)&"/"&ROUND(RIGHT('Download fm web'!I70,6),0)&"/"&ROUND(RIGHT('Download fm web'!J70,6),0)

High/Low/AV

回傳結果是 174/157/166,這就是要的結果!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[/url] [url=http://www.fmo.org.hk/index/lang_tc/page_price-detail/prd_45/]Green grouper Epinephelus coioides 315.00 90.00 166.67

High/Low/AV

=ROUND(RIGHT('Download fm web'!H42,6),0)&"/"&ROUND(RIGHT('Download fm web'!I42,6),0)&"/"&ROUND(RIGHT('Download fm web'!J42,6),0)

High/Low/AV

出了錯誤! 因個數字是90, 是雙位數,而不是3個位數的問題!但價目每天都不同,想formula自己check數字再round成個位數!

珊瑚宮

RS 發表於 14-9-25 18:05
請問怎做?謝謝先!
sorry,睇唔明你想點
全力支持捐血行動~

複式洋房

好呀!

首頁
23456...26

尾頁

跳至