自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 Koey0729 於 14-08-20 發表擺

原帖由 katie0921 於 14-08-20 發表
呢間紙紮舖真係狼死,廿幾萬都夠膽開口講

間舖在那區呀?
青衣

子爵府

虎到金來勳章

回覆 kiki.kiki 的帖子

我唔識問,個老女人教我問亞仔自身,
一開始就話亞仔唔識表達
我亞仔十歲真係唔識講嘢
但乜嘢都明,她講的. 事實亞仔乜都明,
但真係唔識講嘢
什麼治療,針灸,言語治療,放生,誦經,
講得出都晒,今次本親陪亞媽去,
心思思自已去試問下.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:終於去左屯門問米

神棍!

子爵府

虎到金來勳章

大拿拿3皮嘢,唔係講玩,只知道呃左人都唔會好過啦.
袋得唔暖啦.

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+kiki.kiki+的帖子我唔識問,個老女人教

原帖由 TV8 於 14-08-20 發表

佢講d野咁空泛,好多小朋友都表達唔好但咩都明大人講咩

你只係將佢講嘅野再搵生活上嘅case 套入去,咪會覺得佢準

如果真係咁準,就一早可以講你仔仔唔識講而唔係唔識表達

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

如果你想阿仔識講野,3萬同佢做多些語言訓練,總好過比個神婆,你可以想像到佢一做完法事阿仔可以即刻識講野嗎?如果佢能夠,3萬收費太小了,你問下其他有特殊需要的家長,放在小朋友身上學的錢可能超過3萬,但都未必有效果。

語言訓練是有用的,但效果快慢就因人而異了。一位語言治療師講過,做訓練是同小朋友儲起一些需要的詞語,當然小朋友可能學左都未能即時做到,因為佢能力未到,但當佢能力到時,如果佢詞庫裡沒有足夠的詞語一樣不能表達,變成不會進步,但佢幾時有能力?這個沒人知,所以在有能力之前就要做好準備。小兒是輕度的,入讀小一(主流學校)前都是不太懂說話,只懂bb話同簡單雙語,例如奶奶/車車/波波等,後來自費找語言治療師學了一年,每天在家做訓練,雖然當時都沒有多大進步,接著小二學校有免費語言治療所以就cut自費,學校給予的當然比不上自費,但自費太貴了,學校給的訓練在家也有做,當佢升上小三時語言開始有明顯進步了,所以樓主不要放棄,去問神問鬼不如信自己,加油!

大宅

唔好中伏!鬼神之說,我信有。但所謂神婆,只係請鬼仔四出揾料(已發生的舊事),但未來的事不能預測!1

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

比左一次3皮之後又話再加做d咩又3皮,最後話做唔到,到時你會點呀?
<br><br>

珊瑚宮

畀面勳章

引用:唔關事+係基因出現問題我地全家上代再上代

原帖由 channba31 於 14-08-20 發表
唔關事
係基因出現問題
我地全家上代再上代都冇
同意。
唔好過份迷信。

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

問米係問先人,唔會講陽人係點架!我都有試過問,當時問完先人,跟住想問家人運程,問米婆就話一定要分開問!而且真係幫人嗰啲,只會收封利是,多少隨意,一定唔會獅子開大口

I 大蚊豬   

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,坦白一句,你個仔係病唔係撞鬼,要認清問題所在,唔好亂黎啊,個問米婆都唔知咩料,你真係唔好亂比時辰八字佢玩啊,好易出事架

同埋佢講得出你地屋企既野,一係養鬼仔,一係就騙徒手法,如果經人介紹既,可能介紹人早就講晒你地家庭背景比佢知,咁咪講乜都中啦

10幾年前,我媽又係信問米婆,茅山既野,白癡到拎幾皮野+拎埋祖先神主牌去搵所謂既師父,結果個位所謂師父話幫我地祖先神主牌開左光,我真係未聽過話祖先神主牌要開光架,結果有位疏堂親戚近期做左這類神婆啦,號稱能與鬼神溝通,講番出黎,我家祖先比我媽咁搞害到好慘,個講法似生不如死咁啦

總之樓主你要知問米唔會問在生既人與事,問米係比你透過個中間人去問候死左既親人近況,睇下仲有無心願未了同物資是否足夠,希望你無比年生八字佢啦,唔係都幾煩

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

懷擬莫信

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:如果你有3皮野...不如比錢同呀仔做TRAINING

原帖由 八婆仔@ 於 14-08-20 發表
如果你有3皮野...不如比錢同呀仔做TRAINING仲好....
呢個做法最實際,不過好似係5,6歲前開始做,依家先至做,可能遲左。

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

我朋友就係on 居居揾佢睇風水,完全神棍,呃左兩皮嘢

珍珠宮

2018復活節勳章

3皮吾緊要,但係米work sin

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我朋友小朋友都有自閉及過度活躍症,佢睇中醫做針灸好左好多,再加西醫做左啲野,而家已經好好多啦。問米唔係無用,不過唔係醫病,係救垂死的
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

欺騙人的。以前我在新發邨問過,一D都吾准.吾好做水鱼。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 遊學勳章

引用:回覆 kiki.kiki 的帖子我唔識問,個老女人教

原帖由 TV8 於 14-08-20 發表

樓主,不如你講清楚咩事。其實你係做左2件事,一係問米,二係幫仔仔問自身,right?咁幫仔仔問係點問?同問米形式上有冇分別?

佢介紹你又冇收錢,佢點知要3萬?如果想買個安心,不如揾多個c 父問多次

禁止訪問

複式洋房

5好咁易上當呀,而家咩年代呀,,過度活躍自閉,都有好多方法去處理,我寧願三萬蚊比亞仔去睇専科醫生。
如果係個男c父就呃你神交,d神棍係你睇中你的弱點,5好信呢d野啦,冇底深譚。信呢d野,好易搞到自己痴線。

首頁

尾頁

跳至