興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 stephenietam 於 08-1-8 14:22 發表

多個少少, 唔得...

星爺, 快d叫nikon出番枝24-105啦~~

你有所不知啦....

dchome 成日話支24-85係好野黎架, D100 年代超級當抄鏡喎...光圈仲有 f2.8 - f4, 仲大過支 24105, 不過都有人話佢影出黎o的相唔o岩口味, 所以間中都有一兩支超新二手賣出黎 (一手都係3千幾, 重量差不多只有28-70 一半)

18-200 就超正啦, 以前用 D80 唔覺佢好好用, 因為光圈真係唔太夠用, 不過一上 D300, 因為有高 iso 用, 我而家平時出街好多時都用佢就夠哂用有餘.....

不過兩支取其一好啦.... 我有支 18-200, 所以只有望下支24-85 算啦
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 軍魁星 於 08-1-8 04:12 PM 發表
分別又豈止光圈呢? 好似影studio咁, 大家都用f8, 枝18-135同28-70既分別就好清楚喇, 唔信問下Jac.

我地講緊去旅行用咩鏡呀, 重量就好緊要喇, 分別又點止pq呢
你果時都買過18200嫁

大宅

原文章由 KnN 於 08-1-8 16:15 發表

我地講緊去旅行用咩鏡呀, 重量就好緊要喇, 分別又點止pq呢

之唔係, 您又講 studio, 因住比 nie nie ma

子爵府

原文章由 KnN 於 08-1-8 16:15 發表

係買過18-200, 買左兩國月, 用左兩次, 一次影夜景, 另一次摞上東莞配D70s用, 唸住貪方便, 點知返來之後都係覺得, 如果要方便, 不如就35/2, 或者買部DC仔啦. 所以賣左喇.

侯爵府

原文章由 軍魁星 於 08-1-8 16:10 發表

乜你有尊敬過我咩? 我唔知既? 我成日見你對我喊打喊殺.

又見我對人地喊打喊殺? 我係尊重你, 比面你炸~

子爵府

原文章由 Small_Cloud 於 08-1-8 16:19 發表

之唔係, 您又講 studio, 因住比 nie nie ma

唔怕, nie nie ma 好尊敬我咖.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 軍魁星 於 08-1-8 04:21 PM 發表

係買過18-200, 買左兩國月, 用左兩次, 一次影夜景, 另一次摞上東莞配D70s用, 唸住貪方便, 點知返來之後都係覺得, 如果要方便, 不如就35/2, 或者買部DC仔啦. 所以賣左喇. ...

咁好可能係d70s既問題

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 軍魁星 於 08-1-8 04:23 PM 發表

原文章由 stephenietam 於 08-1-8 04:22 PM 發表

又見我對人地喊打喊殺? 我係尊重你, 比面你炸~

nienie ma , 有人身痕撩你出手喇

侯爵府

原文章由 軍魁星 於 08-1-8 16:23 發表

係呀, 好尊敬你, 你book埋映塿比我去映, 我會更加尊敬你~

子爵府

原文章由 KnN 於 08-1-8 16:23 發表

咁好可能係d70s既問題

D70s因為resolution 細, 對鏡頭解像度要求已經唔高. 如果用12MP既D300, 最好用返枝好d既鏡啦. 好似上次Simar兄影個model咁, 個model好靚, D300都好靚, 不過張相就最好縮到細細張來睇啦.

大宅

原文章由 stephenietam 於 08-1-8 11:31 發表
上一上堂, 就遲左咁多 報到tim, 激c...

我仲遲................報到

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 軍魁星 於 08-1-8 04:30 PM 發表
D70s因為resolution 細, 對鏡頭解像度要求已經唔高. 如果用12MP既D300, 最好用返枝好d既鏡啦. 好似上次Simar兄影個model咁, 個model好靚, D300都好靚, 不過張相就最好縮到細細張來睇啦. ...

去旅行我諗我唔會聞相喇, 要求絕對唔高既:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
影到我想要既野就okay.
simar之前出既18200 果隻pq我收貨lu ~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 軍魁星 於 08-1-8 16:30 發表

D70s因為resolution 細, 對鏡頭解像度要求已經唔高. 如果用12MP既D300, 最好用返枝好d既鏡啦. 好似上次Simar兄影個model咁, 個model好靚, D300都好靚, 不過張相就最好縮到細細張來睇啦. ...

我出 trip 多, 方便先決.....
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

原文章由 stephenietam 於 08-1-8 16:27 發表

係呀, 好尊敬你, 你book埋映塿比我去映, 我會更加尊敬你~

呢樣容易辦到, 你幾時過來, 預早兩星期通知就得. 一定會赴湯幍火, 幫你book影樓.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Simar 於 08-1-8 04:34 PM 發表

禁止訪問

醒目開學勳章

子爵府

原文章由 Simar 於 08-1-8 16:34 發表

咁不如DC仔啦. 我講真咖, 效果或者俾D300 + 18200 差一d, 不過方便程度差一大截.

禁止訪問

醒目開學勳章

侯爵府

比你地攪到我又想買支 17-55 + d300 去usa tim

禁止訪問

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至