烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有媽媽用緊高速煲嗎? 好用嗎?
是否不銹鋼,容易清潔嗎??
如果係不銹鋼會好容易的,同煲燶 d 食物!!!
請比d意見.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 AAmother 於 08-1-8 21:55 發表
請比d意見.

今日用個高速煲,先煎紅衫魚,再加水同蕃茄薯仔,煎魚時有d痴鑊,加水煲就無痴啦,無喎,平時唔飲湯老公同細佬都爭飲,好正

伯爵府

agneskong

你是買"福特"嗎? 我看今日"婦女生姿" 係用福特的 $2500.

伯爵府

有媽媽比d意見嗎??

侯爵府

好媽媽勳章

i use fissler, quite good ar~
原文章由 AAmother 於 08-1-10 13:20 發表
有媽媽比d意見嗎??

子爵府

醒目開學勳章

logostina

[url=http://forum.baby-kingdom.com/vi ... tra=page%3D1&page=1]http://forum.baby-kingdom.com/vi ... tra=page%3D1&page=1[/url]

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=716813&extra=page%3D1&page=1

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 AAmother 於 08-1-8 21:55 發表
請比d意見.

高速煲個煲身同煲底都好厚, 所以唔容易會煲燶食物
我試煲豆漿, 唔係點攪, 都無燶
通常好薄底嗰d不锈鋼煲先會好易痴底同煲燶野

男爵府

i have lagostina and fissler, both also very good!!

伯爵府

原文章由 justin08 於 08-1-10 18:01 發表
logostina

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... tra=page%3D1&page=1

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=716813&extra=page%3D1&page=1

多謝各位的意見! 看完你地的討論後, 想立即買個煲返屋企
再多問一句 "清洗方法容易"嗎????

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我係用特福高速架,pls see http://hk.myblog.yahoo.com/jump-tigger/index?l=f&id=43

原文章由 AAmother 於 08-1-8 23:42 發表
agneskong

你是買"福特"嗎? 我看今日"婦女生姿" 係用福特的 $2500.

[ 本文章最後由 跳跳虎 於 08-1-11 19:04 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 AAmother 於 08-1-8 23:42 發表
agneskong

我個係FISSLER

大宅

請問智能煲好定高速煲好?

伯爵府

剛才在吉之島個 sales話高速煲唔好 wow !!!
話它高温會使d食物變質冇營養wow?-( ?-( ?-(

男爵府

原文章由 AAmother 於 08-1-11 10:22 發表

多謝各位的意見! 看完你地的討論後, 想立即買個煲返屋企
再多問一句 "清洗方法容易"嗎????

我用 Fissler,都有三四年啦,so far so good la, 到現在都未後悔。

用完清洗無甚麼特別,和一般的煲一樣那樣洗就得!

大宅

我係用 Fissler,都幾好架!

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 AAmother 於 08-1-14 19:59 發表

mmmmm.......果個sales 係咪賣其他煲架
呢度咁多bk友用緊, 食到個個都要減肥添bor

大宅

福特 - It is very good

伯爵府

原文章由 dincat 於 08-1-15 10:25 發表

mmmmm.......果個sales 係咪賣其他煲架
呢度咁多bk友用緊, 食到個個都要減肥添bor

她係賣真空煲嫁

男爵府

食物加熱時間越長,養份越容易流失。即使從中醫學角度,老火湯也不宜煲太耐,以兩小時為限。
由於高速煲大幅縮短了食物的烹煮時間,因此保留了食物的營養和維生素。
原文章由 AAmother 於 08-1-14 19:59 發表

伯爵府

原文章由 Verveine 於 08-1-16 17:08 發表
食物加熱時間越長,養份越容易流失。即使從中醫學角度,老火湯也不宜煲太耐,以兩小時為限。
由於高速煲大幅縮短了食物的烹煮時間,因此保留了食物的營養和維生素。
...

OK! 知道 la.:)

首頁

尾頁

跳至