烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問我想開個小型birthday party,
有咩嘢簡單又方便又平既可以整?
p.s. 99話要有飯食.

男爵府

西式:西班牙海鮮飯,綠/紅/黃架厘配白飯或薄餅 沙爹串,烤羊架,烤豬肶,水牛雞翼,意式烤雜菜,有機雜菜沙律,白汁海鮮so 皮盒,巴拿馬火腿面包條,芝士焗薯容.

中/泰式:菠蘿炒飯,醉雞翼,老/碎鴨舌,素翅涼伴海參,白肉粉皮,酸青瓜蘿白,台式肉鬆豆腐,腐皮卷,泰式沙律,炸蝦球, 蝦多士.

其實仲可以有好多嫁, 呢的啱唔啱食呀?

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

子爵府

我次次都會預早一晚整定盆沙律及用鹵水汁炆定兩條牛展, 如果有小朋友可考慮整多一盆啫哩糖, 到正餐就會整意粉配肉醬/白汁雞柳, 抄飯或芝士焗魚柳飯, 煎雞翼, 咖哩魚蛋, 星洲沙爹串, 葡汁草菇扒時蔬, 夠唔夠?

洋房

上次我仔仔生日party, 我整左沙律, 咖喱尤魚及魚蛋, 卥水雞翼, 蕃茄紅蘿白炆牛煵, garlic西蘭花, 白汁煙三文魚露筍意粉, 义燒洋蔥蛋炒飯, 吉之島超市買壽司, 急凍沙爹串朱及牛(mircoware food), pie & tart 買mini furit tart. 仲有生日蛋糕一個.

男爵府

好豐富, 但係六個人食, 真係食唔到咁多, 一個旦糕加埋意粉, 沙律,雞翼都唔少啦, 但又好似冇咩選擇咁, 想整多D種類又驚食唔哂, 請問有咩提議?最主要係D同學仔個個都顧住玩, 要叫几次先食少少野, 所以舊年都淨咗好多, 今年唔知整咩好.

[ 本文章最後由 kam2007kam 於 08-1-12 11:55 編輯 ]

大宅

原文章由 Oh!Baby 於 08-1-11 15:42 發表
西式:西班牙海鮮飯,綠/紅/黃架厘配白飯或薄餅 沙爹串,烤羊架,烤豬肶,水牛雞翼,意式烤雜菜,有機雜菜沙律,白汁海鮮so 皮盒,巴拿馬火腿面包條,芝士焗薯容.

中/泰式:菠蘿炒飯,醉雞翼,老/碎鴨舌,素翅涼伴海參,白肉粉皮, ...

嘩! 好正! 有食譜嗎? 等我可以學吓!

男爵府

hi, 各位不知可否教我怎煑嗎.因為我都要在本星期開生日party呀.thanks

首頁

尾頁

跳至