自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

我99幾好~
好錫我囝~可能係第一粒孫
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我 99 都幾 ok 架, 大家客客氣氣咁, 雖然當中都有 argue, 但大家都知呢種關係好長遠, 所以講完 (都唔可以叫嘈交添) 又無野, 佢又識做唔會指指點點, 會照顧下你但又唔會煩住你, 不過我 99 佢本身都好忙碌, 唔係好得閒煩住 d 新抱. 當然佢有時都會哦下新抱一句半句, 但佢好有口德, 唔會係咁講同埋唔 8 婆.

我最 like 佢唔記仇...其實諗下佢 d 好野, 就覺得唔係自己親生阿媽, 都算佢 80 分啦. 我地係越相處得耐關係越好, 最緊要大家識做, 老公又 happy.

ps, 我 99 係專業 99....佢有 4 個新抱, 個個都對佢好好, 我已經係最俾佢受氣架啦....我仲要無姑 9 姑仔喎...妯娌之間 ok 架, 我阿嫂仲直頭係家有喜事吳君如果隻照顧埋我地 (當然個 look 就掂好多).

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我 99 都對我都 ok, 雖然佢把口唔收, 但係就當係佢個囡咁, 去佢度食飯次次都煮到鬼咁多餸, 仲特特登整多隻雞叫我攞番屋企食, 仲將屋企放係度的嘢食飲品都比埋我攞走..... 次次都大包細包咁攞番屋企....

子爵府

當然唔係個個奶奶都係野蠻奶奶嚟, 我未嫁, 但係身邊有好幾個朋友嫁咗, 媽咪啲朋友做咗奶奶, 所謂旁觀者清, 有啲真係好奶奶嚟, 有啲就 ..., 我見過有奶奶好到買屋買車比新抱, 成日同新抱一齊行街食飯, 又見過有奶奶要啱啱同佢個仔拍拖未夠 2 個月嘅女仔, 大年初一一早去同佢拜年又指明要人地買 "鴻星金箔燕窩椰汁年糕", 雖然唔係好貴, 但係年糕啫, 駛唔駛買成二百幾蚊盒果啲呀?-( , 又試過要個女仔冬至一定要正日去佢道做節, 人地自己屋企都係果日做節, (難得可以一家人一齊食餐飯, 女仔爸爸同細佬要輪班, 好難就到), 都唔肯改時間, 所以無一支竹打晒一船人嘅, 睇你好唔好採, 遇唔遇到個好嘅啫

大宅

如果吾係一齊住吾洗求佢幫手揍仔都OK,因為吾係成日見面,大家可以客客氣氣,一旦要一齊住,日久見人心,本來面目原形畢露,成日講粗口,由其對錢大過天

侯爵府

畀面勳章

我99個人好好, 好心地, 但超級極度囉梭, 發生10年前的事佢都要不停不停將個細節完整冇缺講出嚟, 不理聽的人可能已經聽過50次, 你折停佢 / 幫佢講埋落去都冇用, 佢都要再講過, 攪到我地d新袍真係好驚見 / 聽到佢電話, 當佢打嚟屋企, 我同老公見到個來電顯示就即刻你推我讓

大宅

原文章由 Maggie518 於 08-1-10 12:17 發表
當然唔係個個奶奶都係野蠻奶奶嚟, 我未嫁, 但係身邊有好幾個朋友嫁咗, 媽咪啲朋友做咗奶奶, 所謂旁觀者清, 有啲真係好奶奶嚟, 有啲就 ..., 我見過有奶奶好到買屋買車比新抱, 成日同新抱一齊行街食飯, 又見過有奶奶要 ...

好認同 , 我細妹個99就好o.k, 但我因同99住, 她還是幾十年來都是全職又古老之家庭煮婦, 所以相就她是勁有困難的, 好彩她2個女兒即我2個姑嫂都支持我講了一句(同住一定難, 那個仔一齊住就一定其他仔女是最好), 因為她們都是感同身受, 所以都了解到問題之所在. 再加上其中一個的老公是勁惡死之人但都接受每星期陪老婆回娘家, 都是明白及撐我2公婆. 所以我99星期日是一個面孔, 平日就 hehe.... 自己執生啦!!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我奶奶大我十幾年咋佢好鬼攪笑,我嫁入去時人又瘦腰得20吋,佢成日一見我來就拉我入房話:大嫂你睇我果時都好瘦架,我都同你一樣咋.

成日話我瘦又比佢呃左我生左幾個女,我老公兩代都係仔多,我生個大仔佢話...下個生女就好玩啦,女仔好呀...第二個生女佢又話,生多個女冇咁男仔頭喎,攪到我生左3個女.

生左咁多個我40歲開始肥越來越大個肚腩佢就好開心次次摸我個腩笑我:你而家勁過我哦.呵呵呵...

有時對住佢真係好開心,佢教我游水因為佢陪我老爺游冬泳架,我諗佢游得海就一定好叻啦,點知佢竟然係游狗仔式,仲要個樣攪笑到暈,果日我同個細女睇住亞麻肥狗式跳水就笑左十年....
<br><br>

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 chinatea 於 08-1-10 11:47 發表

我成日好怕睇到人鬧奶奶,大家都係女人,如果你都生左個仔出來你就已經做硬奶奶,今時今日你可以鬧可以數個奶奶,第日你都會有咁一日,女人點解唔可以相處容納一d.

不過一養米養百樣人,唔係個個性格都可以包容人,有得就 ...

我又係好怕睇到人成日鬧99,初初結婚時我99都係對我唔係咁好,而家佢對我都唔錯,我覺得呢係互相要付出,你對佢好佢係知,佢亦都會對番你好

大宅

我99隨左成日識小小扮代表, 囉唆, 污嘈外....
其他都ok

大宅

原文章由 豬仔mami 於 08-1-10 14:57 發表

我又係好怕睇到人成日鬧99,初初結婚時我99都係對我唔係咁好,而家佢對我都唔錯,我覺得呢係互相要付出,你對佢好佢係知,佢亦都會對番你好

我覺得無知/衰野呢d字眼我都可以接受
但-低能/賤格呢d字眼就............:tongue: 心裡講乜都得, 但公開咁講就真係.........:tongue:

始終係長輩黎....
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我同我99都ok, 客客氣氣, 佢日頭幫我湊b, 係有時冇乜common sense, 吟吟噚噚左d (e.g. 不停叫您食多d, 飯, 餸, 湯..., 清晒佢, 但6個人食整12人份量 ), 所以c6都怕返去食飯, 費事佢第二日又食隔夜餸

其實我6299都幾ok架, 我阿媽咪一樣咁吟噚, 可能我老左都會係咁, 99對我同阿嫂都好好架, 重好錫我個仔, 反而有d驚6299會好"緃"阿仔

首頁

尾頁

跳至