婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

我同奶奶都試過因關於bb而有磨擦成年.
經呢排奶奶同我又傾多左計,
溝通上加深左,令我更明白佢.

其實由開始到一直都幾好,
佢不嬲性情好容忍,相處中我見過佢唔中意某d朋友,都會唔出聲,
真係做到就算明知人地唔好,最多都係唔多理果d人同唔講咁多野,
好多時一睇就睇得出呢d冷淡,寧願表面扮冇野,從來唔會同人交惡.

但我有次比人誣衊,果個人佢都認識,亦一直知內情係點,
佢竟然一反容忍嘅性情,自己打電話比果個人幫我鬧佢.
我到而家都念記住.

不過...由bb出世後,因bb,我同奶奶就多磨擦喇.
當時bb早產未出院,心情更加唔好.
同埋好多野都將佢自己諗果套所謂對人對自己都好嘅做法,
強加落我地度要跟佢咁做同要覺得好,
老公話雖然一直知呀媽出發點係好,
但由佢小學開始,好多野唔主動同佢傾計,寧願自己同自己傾,哈~

因同奶奶性格唔同,佢有時做左d野令我好唔中意,
另方面,我都會因作出反應,而做左d野令佢唔中意,
不過佢知道後仍對我好,
有時察覺到佢有d對我嘅好,
唔係因老公或bb.
從而近半年令我改觀左.

bb歲半喇,經過果一年抗戰同溝通,
回心諗下,算啦,奶奶年紀開始大喇,
佢平時成日打比我地聯絡,又主動對我地好,
我就算因自己性格而唔受得氣,都會包容佢.
人心肉做,我都應因佢而檢討下.

民房

哦...我認得妳la...妳o係度數奶奶...!我識妳奶奶架...!

原文章由 celery 於 08-1-16 02:34 發表
我同奶奶都試過因關於bb而有磨擦成年.
經呢排奶奶同我又傾多左計,
溝通上加深左,令我更明白佢.

其實由開始到一直都幾好,
佢不嬲性情好容忍,相處中我見過佢唔中意某d朋友,都會唔出聲,
真係做到就算明知人地唔好,最多 ...

男爵府

醒目開學勳章

我都認得你

多謝,多謝

原文章由 crowlucifer 於 08-1-16 12:00 發表
哦...我認得妳la...妳o係度數奶奶...!我識妳奶奶架...!

大宅

其實奶奶都係人一個,大家為乜要咁驚佢呀?

從另一邊諗,大家對自己阿媽有無咁有禮貌?
如果無,咁點解要對奶奶咁驚,仲要對佢好過自己媽媽呀?
我永遠對外家既人都會SET個底線. 就係受氣一定唔會勁得過屋企。

自己0係屋企都唔使受家人氣,點解嫁左過黎我地要低聲下氣呀?

不過最慘既係. 奶奶對自己唔好都唔緊要. 最重要係個老公要企0係自己果邊. 如果老公唔幫自己,咁真係最可憐既太太了

大宅

原文章由 tiggertigger 於 08-1-16 17:29 發表

我永遠對外家既人都會SET個底線. 就係受氣一定唔會勁得過屋企。

自己0係屋企都 ...

totally agreed! 我咪就係可憐太太咯

我c6愚孝, 點都放99在先. 唔緊要. 呢樣野我唔同99爭. 我只要求c6某些事情上企係我個邊. 但無理由唔岩既野係要我"完全包容" 我講我意見佢就勁黑面仲嬲, 有次我真係忍無可忍先駁回99, 哈~c6嬲到差點要同我離婚咁, 相反99可以當眾喝我, 鬧我就得? 咩年代呀? 原來我嫁左比怪獸及怪獸家族

大宅

原文章由 Vca 於 08-1-10 04:59 發表
無錯~ 依招唔係個個都work 既!
但好可惜世界上大部份既6299都係怪獸... ...

但好可惜世界上大部份既6299都係怪獸 --- exactly !!!!!

大宅

原文章由 kantanjin 於 08-1-16 17:37 發表
totally agreed! 我咪就係可憐太太咯
我c6愚孝, 點都放99在先. 唔緊要. 呢樣野我唔同99爭. 我只要求c6某些事情上企係我個邊. 但無理由唔岩既野係要我"完全包容" 我講我意見佢就勁黑面仲嬲, 有次我真係忍無可 ...

我個 c6 話我: 佢地都幾十歲, 你想佢地點呀 ? 你當佢地講笑 law. 唔好理佢地 law. 大老, 系佢地得寸進足而家. 總之我c6 心目中, 佢父母系唔會錯, 錯都系我 little air + 執著

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 tiggertigger 於 08-1-16 17:29 發表

自己0係屋企都 ...

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-1-16 17:53 發表

我個 c6 話我: 佢地都幾十歲, 你想佢地點呀 ? 你當佢地講笑 law. 唔好理佢地 law. 大老, 系佢地得寸進足而家. 總之我c6 心目中, 佢父母系唔會錯, 錯都系我 little air + 執著 ...

你說得對!在男人心目中, 阿媽永遠是對的, 老婆對99有怨言, 即係老婆小氣, 唔識體諒老人家; 阿媽單打老婆, 說話有骨, 因為老人家係慣左咁講野, 老婆太敏感了...

:tongue:

大宅

好媽媽勳章

我唔係冇試過好似樓主咁做,但佢會覺得我虛偽,覺得我唔知博乜討好佢,唔領我情 超!巴Q之閉~~我真心,你擺款,我就同佢mark面 以後過年,有喜宴我都唔會出席,唔Q同佢玩角色扮演,做大龍鳳佢自己做飽佢反正又唔係我對住班3姑6婆,唔係我唔尊重佢,係99大人自招惡果 :tongue:

大宅

原文章由 karemom 於 08-1-16 23:21 發表
你說得對!在男人心目中, 阿媽永遠是對的, 老婆對99有怨言, 即係老婆小氣, 唔識體諒老人家; 阿媽單打老婆, 說話有骨, 因為老人家係慣左咁講野, 老婆太敏感了...

哈哈:lol: , 向度又見到你 , 6299 = trouble marker ~ 天山二佬.

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-1-17 15:24 發表

哈哈:lol: , 向度又見到你 , 6299 = trouble marker ~ 天山二佬.

你好! 又相逢喇! "天山二老" 係我老公嘅偶像呢!

大宅

karemom,

我而家真系哈唔出不特止, 重一路喊, 一路打字, 頭先我聽到 99 打電話比我老公, 話佢地 30 號返到 HK 住幾個月, 話比個 surprise 我地喎, 真系唔方唔 surprise , 哎, 我的惡夢開始啦 , 點解唔比我開開心心過埋個年先呀 !

我個 c6 講完電話, 無同我講過一句說話. 佢見到我喊, 但無理我, 拿拿林走去沖涼, 而家死左去瞓:tongue:
我好驚呀 我同自己講要硬淨 d, 唔好再比天山二佬蝦我, 但我隻 c6 一定唔會企我果邊, 我要孤軍作戰.

rubymo928

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-1-18 01:50 發表
karemom,

我而家真系哈唔出不特止, 重一路喊, 一路打字, 頭先我聽到 99 打電話比我老公, 話佢地 30 號返到 HK 住幾個月, 話比個 surprise 我地喎, 真系唔方唔 surprise , 哎, 我的惡夢開始啦 , 點解唔 ...

你個老公見到你哭都唔理你?!!
你同佢好多年架, 係咪? 哎~~
睇局勢, 你同6299抗衡, 你c6只會企6299果邊. 不如你試下假d啦, 同天生二老客客氣氣算吧啦, 忍幾個月, 當時運高睇唔到; 又或者向你兩個女埋手, 細路女仲有得教嘛! 帶多d佢地去上咩班咩親子活動, 管束佢地讀書, 咁你地三母女都咁忙, 6299自然少d機會埋手啦. anyway, 要堅強呀!!!

大宅

佢連望都唔甘正面望我, 因為我問左佢幾次, 6299 系咪會返 HK 過年 (甘我系因為有珠絲馬積比我睇到, 我先會甘諗), 個c6 話我 think too much, 重好 sure 話 "而家無人話佢地會返, 我阿媽唔系 d 貪便宜的人".

其實我一向我向 6299 面前都到好ok (我無頂佢地咀, 只有我受晒佢地說話), 私底下我柄我個 c6 系另一件事.

我客客氣氣甘友如何 ? 我發覺系無用, 佢地只會得寸進呎. 我唔想再忍, 因為我好辛苦, 我個 c6 知我 62 惡頂, 只會叫我當佢講笑, 唔好理佢 .... 一系個 c6 話我小氣 lor.

明知佢老豆阿媽唔 "arm", 佢唔會出聲幫我, 初時都有幫我出下聲, 而家 ~ 好難. 佢唔鍾意我外家做 d 物野, 我會企出黎講, 我甘做想佢 feel comfortable d, 我話屋企人, 我屋企人會容易接受 d, 甘點解佢父母過份時, 佢出聲話下佢地 ? 真系唔倒得番轉頭.

以前我忍, 系因為唔想攪到關係差, 我而家唔理, 真系無需要去 please 佢地 ~ 為物 ?

自從佢地上次一年返2 次之後, 我同個 C6 巳經關系變差了好多. 我都唔想, 不過無理由要我死忍, 一講天山二佬即點中我死穴.

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-1-18 14:37 發表
佢連望都唔甘正面望我, 因為我問左佢幾次, 6299 系咪會返 HK 過年 (甘我系因為有珠絲馬積比我睇到, 我先會甘諗), 個c6 話我 think too much, 重好 sure 話 "而家無人話佢地會返, 我阿媽唔系 d 貪便宜的人".

其實 ...

哎, 我都好明白你感受, 但有咩方法令自己好過d呀? 出多d街, 返多d外家避佢地得唔得呀? 你老公唔出聲, 因為佢都好難做. 我老公曾經叫我同99關係決裂, 等佢自己以後唔駛再煩! 可能佢受左太大壓力了, 佢幫過我一句口咋, 之後一返99屋企食飯, 99就日日喊苦喊忽, 搞到我要主動同99道歉, 因為我唔想老公難做. 其實男人夾在兩個女人中間都好慘架...

仲有呀, 當你得到老公的心後, 佢慢慢自然會幫你多d, 女人要响適當時候做弱者架...

anyway, 祝你好運!:loveliness:

男爵府

原文章由 rubymo928 於 18/1/2008 01:50 AM 發表
karemom,

我而家真系哈唔出不特止, 重一路喊, 一路打字, 頭先我聽到 99 打電話比我老公, 話佢地 30 號返到 HK 住幾個月, 話比個 surprise 我地喎, 真系唔方唔 surprise , 哎, 我的惡夢開始啦 , 點解唔 ...

唉~ 你唔好咁 :( 啦!
咁你6299返來係咪住喺你屋企呀?
唔係既話咪盡量唔好見咁多囉...
我都好明白你感受!
我每兩個星期先返6299度一次,
雖不至於會喊咁嚴重...
但我出門口前都會苦口苦面架 :( :( :(
返到去就更加唔洗講!
d時間過得好慢咁...生不如C~~~~

複式洋房

請俾我係度呻下啦! 我99係唔會變架! 永遠只有佢講冇人講, 佢嘅"道理"就係道理! 我個女最近病左, 發燒發到103.4'F, 到依家已經食左9日藥...我99同佢個妹前晚上來攞野俾我地, 當然想睇下個孫啦, 果陣夜晚8點半, 我暗緊阿女瞓, 佢差唔多瞓得著, 間唔中叫兩聲咁啦, 佢地就好興奮, 想衝入來我房咁, 我老公制止佢地, 所以佢地冇再大聲叫囂, 最後佢個妹靜靜咁入來望阿女一眼就走了, 但唔知點解, 99冇入來. 好喇, 件事未完架! 今日佢同我講電話, 借題發揮:

99:個晚你做咩咁緊張個女呀? 我入去睇下佢, 就可以俾D意見你啦! (佢所指的是醫療意見, 佢成日當自己是中醫, 之前有睇過我POST的人都知道, 佢話識開藥俾我架...)

我: 哦, 佢慣左响呢個時候瞓, 佢好難先瞓度架, 如果有外來剌激, 佢就會好夜先瞓得著, 夜晚仲會發惡夢架.

99: HEY, BB會識自己修補返架嘛, 你慌佢第日唔會瞓返咩? (冇錯, BB會瞓返, 但我個女唔會, 之後幾日仲會愈來愈LONG LAI) 家陣係太平盛世, 第日打仗佢點算?!!!

我: ........

哎, 你地話啦, 個孫病到咁, 佢有得瞓就俾佢瞓啦, 佢平時已經唔係容易瞓覺果種, 病左食完藥都要扭眼瞓唔願瞓, 如果唔係我老公係度, 只怕度又會抱住佢玩個幾兩個鐘喇...

男爵府

醒目開學勳章

個女唔舒服,想比佢好好休息,仲比人咁煩,真係好"忟"架!

原文章由 karemom 於 08-1-18 19:42 發表
請俾我係度呻下啦! 我99係唔會變架! 永遠只有佢講冇人講, 佢嘅"道理"就係道理! 我個女最近病左, 發燒發到103.4'F, 到依家已經食左9日藥...我99同佢個妹前晚上來攞野俾我地, 當然想睇下個孫啦, 果陣夜晚8點半, 我暗緊 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 karemom 於 08-1-18 11:42 發表
請俾我係度呻下啦! 我99係唔會變架! 永遠只有佢講冇人講, 佢嘅"道理"就係道理! 我個女最近病左, 發燒發到103.4'F, 到依家已經食左9日藥...我99同佢個妹前晚上來攞野俾我地, 當然想睇下個孫啦, 果陣夜晚8點半, 我暗緊 ...

下,你99咁攪笑ge?-( ?-(
bb冇病都應該要訓啦...梗可況佢有病....

同埋幾時打仗呀

首頁

尾頁

跳至