自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+jossy+於+14-08-25+發表回覆+

原帖由 細菌人 於 14-08-25 發表
其實我點解想轉呢,因為我讀 hr..但 fresh grad 出黎果陣搵唔到,所以去咗做秘書,而家做咗3年野,想轉返hr ...
但做返hr都可能由asst做起架喎

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:jossy+發表於+14-8-25+16:12+回覆+細

原帖由 細菌人 於 14-08-25 發表
sec唔係唔好做, 只係本身我而家份工係contract工, 我想搵份perm工姐...而且hr有前途過sec ma.. ...
sec都可以搵perm架,何況我覺得sec會好做過hr

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我自己都係做exe sec, 有時公司請個sec返黎, 會要求佢處理埋HR工作, 尤其細公司, 不失為一個開始, 我而家工作上都要做recruitment, on board手續, induction, 保險, mpf, , probation, termination等等, 唔算好專業但如果真係有心向HR發展, 總叫好過零經驗 (我就幾廿歲唔唸轉field姐, 你仲有得唸嘛)
所以我話如果你唔甘心去HR做o靚俾人壓價, 可以考慮由呢個方法轉field, 一邊進修

方方媽媽  我都係從exe sec入行的  發表於 14-8-26 10:47

水晶宮

細菌人 發表於 14-8-25 17:40
點解我會問?係因為我點都會轉工...我當頭無諗過原來搵咗1個多月都無回音...而家又想盡快轉工, 因為某d家庭 ...

你好似行緊當初既舊路.
當初新畢業,你話搵唔到HR工,就做左sec,
你當時搵左幾耐?
雖然有份sec請你,你有無繼續搵HR工?

再講,就算你依家再做sec,繼續邊做邊搵HR工,你有咩代價呢?
點解好似講到,一開始做左一份工,就一定要做到想轉工,先至可以再諗轉行?
一邊做sec,一邊搵HR,有咩沖突??

有了當年搵工的經驗,但看來,你並沒有從上次搵工經驗去學到如何規劃,及早部署,都係煮到來就食.
仲要話降價會令僱主覺得奇怪、頂爛市,
傻啦,無僱主會覺得你頂爛市架.
僱主都不知幾咁喜歡D伙記有料到、有經驗、肯捱又價廉

如果你有三年工作經驗,即便irrelevant,但比起fresh grad,一定有優勢,但要叫番依家做三年sec個價,就好難.
面對現實啦,係你自己唔肯割價姐,唔係僱主唔想你割價.
想轉行,就要犧牲架啦.
因為你三年前已經入錯行嘛.
(如果你都想繼續留係sec呢個界別,就唔係入錯行.但你又想轉返HR,三心兩意,才會損失累積三年HR經驗的機會而已)

男爵府

Charlotte_mom 發表於 14-8-26 10:30
我自己都係做exe sec, 有時公司請個sec返黎, 會要求佢處理埋HR工作, 尤其細公司, 不失為一個開始, 我而家工 ...

聽到你既分享, 都令我有d希望~

首頁

尾頁

跳至