論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

我見緊個菲庸, 佢未係香港做過, 但在中東做左2年, 以下資料及情況:

1. 單身, 39歲, 有一女9歲,
2. 清潔普通, 好似拖地咁, 會拖到一忽忽, 有D拖, 有D唔拖, 話過佢, 有D改善, 但都未夠好.
3. 唔細心, 有時清潔都幾求其.
4. 喜歡小朋友, 我大仔2歲幾, 佢黎左唔係好耐, 我個仔都肯同佢玩, 佢走時, 阿仔仲要佢陪玩.
5. 煮飯唔識中國菜, 教佢煮炒飯, 佢都煮到, 切野都可以. 見佢炒野既手勢, 似係識煮野食既人.
6. 咩都要教, 咩都唔識, 連開奶都要教.
7. 多野講, 有時佢講D英文, 都唔知佢講乜, 可能同D中東人講慣左, 係咁lur.

未曾係香港做過, 應該會聽話D, 佢話佢得一個朋友係香港.

我心大心, 因為覺得佢會聽話, 但又怕教鬼死, 乜都唔識, 你會唔會請佢呢?

大宅

好媽媽勳章

俾我就覺得請唔過啦,因為聽落好似乜都唔識乜都要教咁,完全無特長同過人之處,我唔知咩理由要請佢loh......

最大問題係,連試工清潔拖地都可以唔乾淨拖到一忽忽,見工都唔醒水做好小小,平時做成點你都估到啦.....
http://hk.myblog.yahoo.com/mickjunior318

別墅

好似老左D喔,怕佢做野有心無力啊。加上見工都做得o甘差,我就唔會要啦。

伯爵府

好媽媽勳章

唔可信.

原文章由 SEricsson 於 08-1-11 15:07 發表
未曾係香港做過, 應該會聽話D, 佢話佢得一個朋友係香港.

男爵府

大廚勳章

我都覺得佢老, 咁老至黎學野, 怕學唔掂....

原文章由 sweetwingwing 於 08-1-11 15:46 發表
好似老左D喔,怕佢做野有心無力啊。加上見工都做得o甘差,我就唔會要啦。

大宅

too old to take care of yr son!

大宅

似乎沒有個人長處,最重要是他說英文都lur,溝通不到不單止,還會影響小朋友英文發音,再揀揀吧!

原文章由 SEricsson 於 08-1-11 15:07 發表
我見緊個菲庸, 佢未係香港做過, 但在中東做左2年, 以下資料及情況:

2. 清潔普通, 好似拖地咁, 會拖到一忽忽, 有D拖, 有D唔拖, 話過佢, 有D改善, 但都未夠好.
3. 唔細心, 有時清潔都幾求 ...

我們愛,因為神先愛我們!

珍珠宮

減齡達人勳章

你都唔係咁滿意佢見工時嘅表現, 點解仲要請佢?-( ?-( .

大宅

no. at least i should be able to communicate to her well.

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 FennieMan 於 08-1-11 22:03 發表
你都唔係咁滿意佢見工時嘅表現, 點解仲要請佢?-( ?-( .

咪係,無其他既choice咩

男爵府

大廚勳章

哎... 我都睇過好幾個, 個個都係咁上下, 係香港做過既又煩, 因為佢地有自己一套, 唔聽你點. 未係香港做過既, 又乜都唔識, 教到嘔血....

今日再叫佢黎試工, 我發現佢都好固執, 做錯野口頭話會改, 第二日又係一樣, 無改過, 仲駁咀.... 早D發現, 好過請左至發現!

原文章由 SandyWu 於 08-1-12 02:26 發表

咪係,無其他既choice咩

大宅

唔掂,千其唔好請,再揀下tim,免得後悔

大宅

畀面勳章 陪月勳章

Don't trust their "record'. Like my maid, the record shown she had been worked for Chinese in Phil. Actually, she just worked in a medical shop. But she know how to take care new born baby. Other than that, nearly 95% is false!

So, just depend on her performance & attitude. Those "backgroud is not reliable.

別墅

佢未係香港做過, 但係佢點解會係香港? 佢黎旅遊呀?

大宅

唔想請39歲單身+中東+有小朋友+學歷低

之前我對前菲律賓工人,本來求人一個幫到自己的工人,我都沒有太期望學歷很高/有高尚品格/樣貌很標緻.....等等.但請了由中東做了不知是否二年,不但:-
1. 單身, 29歲, 有一子一女,但她不懂照顧+冇愛心(子女是父母幫她照顧的)?
2. 清潔普通, 好似拖地咁, 會拖到一忽忽, 有D拖, 有D唔拖, 話過佢, 有D改善, 但都未夠好.? 極之對?廚房布阪地布一起洗極之對?
3. 唔細心, 有時清潔都幾求其.? 極之對?
5. 煮飯唔識中國菜, 教佢到嘔心瀝血+她冇心學+dirty不用手洗meat...極之對?
6. 咩都要教, 咩都唔識, 連開奶都要教.yes
7. 多野講, 有時佢講D英文, 都唔知佢講乜, 可能同D中東人講慣左, 係咁lur.極之對?同western+hongkongee
佢講D英文, 都唔知佢講乜.......? 極之幫不上工作.?
講大話重叻.? (未曾係香港做過, 應該會聽話D, 佢話佢得一個朋友係香港. )
我給了10多warning letter及一個月代通知,她臨走聽其他bun bun說報警!哈哈!so what!一切我都跟足賠償!蠢都學人屈我$crazy.?
你怕教鬼死, 乜都唔識, 你會唔會請佢呢?
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

連菲傭最大賣點嘅英文都講唔掂!叮走!

我見緊個庸, 佢未係香港做過, 但在中東做左2年, 以下資料及情況:

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

係wor~點解佢會係香港架?不如睇下佢本passport啦..
香港有一個朋友未即係有幾十個朋友lor~無分別,除非你睇人好叻,吾係點會係一個聽話既人有樣睇呢?就算你識菲律賓話,一樣係溝通吾到既,因為佢地只帶少少腦來打工,大部份都仲留番係老家lor~年紀都係一個問題,分分鐘你行得快過佢,你都追吾到d小朋友啦,佢可能斷左氣都未追到架...

伯爵府

唔要~

溝通唔到,仲會教壞細路D發音。
清潔唔好,試工都唔pass, 都唔知佢係咪力不從心。
教又唔聽,唔受教妳仲要?
朋友大把,一個?妳信?
煮食麻麻,唔通餐餐炒飯?

佢淨係識同妳個囝玩有鬼用咩!妳請佢係做野,妳可以留番d時間陪個囝玩!唔係妳做工人(執手尾),而個工人同妳囝囝玩呀.....

首頁

尾頁

跳至