論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人來了半個月, 佢在港做嘢已有8年, 佢同我家姐講話, 佢D FRIEND可以同D小朋友落街行, 佢亦曾問我是否需要帶我個囡落街, 其實佢做嘢好快手, 自動自覺, 我都幾滿意佢表現, 但我個囡得6個月大, 我唔太想佢帶佢落街, 但見工人有時又呆望窗外, 好似好悶咁....我想問你地有冇比工人同個BB落街架, 我可以點做呢? 我時時見好多印帶呀B落街, 但佢地唔理D BB, 只顧自己講電話, 閒暇咁.......

珍珠宮

兩睇的, 我唔會因為工人悶, 而叫她落街, 而係為了阿女.

1. 阿女咪見多些人, 慢慢大會冇咁怕羞, 而工人咪開心, 可同人吹水囉, 之前係香港8年, 老經驗.:tongue:

2. 工人留家唔洗心思思, 成日諗落街搵朋友傾計, 但阿女咪悶小見人, 成日對住四面牆.

大宅

擺明想落街同d鄉里聯絡感情啦
我見過有兩個唔知賓定印既分別推住架bb, 但就坐埋一邊吹水, bb喊都唔理
仲有, bb見咁多佢既同鄉, 個個哄下抱下攬下o錫下咁, 唸起都驚

[ 本文章最後由 食神 於 08-1-11 16:26 編輯 ]

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我吾會比,如果要同bb落街,我自己會帶,你工人不過想落街吹水啫,:tongue: 佢放假咪可以出街囖,佢望街佢嘅事,或者比多喲野佢做下.

大宅

我就會覺得落唔落街, 係視乎mum 有無呢個要求, 唔係工人話想落就落... 工人係來工作既.. 唔可以話悶就落街... 我返工好悶果陣, 都唔可以自己話出街啦...

大宅

妳个b咁細使乜成日落街,係都應該父母自己去帶
原文章由 pig_2006 於 08-1-11 16:14 發表
我個工人來了半個月, 佢在港做嘢已有8年, 佢同我家姐講話, 佢D FRIEND可以同D小朋友落街行, 佢亦曾問我是否需要帶我個囡落街, 其實佢做嘢好快手, 自動自覺, 我都幾滿意佢表現, 但我個囡得6個月大, 我唔太想佢帶佢落 ...

男爵府

出左街好多預計唔到既意外, 你能對工人100%有信心嗎? 工人來打工的, 悶就等放假時同朋友吹水 :tongue:

佢地悶可以多做家務, 冇時間就自然唔悶啦

別墅

你個B仲好細個啊,唔好成日去街啦,呢牌D病菌好厲害啊,在家安全D。要帶都是父母帶好D。

男爵府

如果話悶, 而要落街揾FD傾計, 我係一定唔比, 成間屋咁多嘢要做, 係用心嘅, 總會揾到嘢做, 唔通佢話眼瞓, 又要比佢瞓晏覺, 夜晚肚餓, 又要煮消夜佢食咩?唔合理要求, 唔使就晒佢

原文章由 pig_2006 於 08-1-11 16:14 發表
我個工人來了半個月, 佢在港做嘢已有8年, 佢同我家姐講話, 佢D FRIEND可以同D小朋友落街行, 佢亦曾問我是否需要帶我個囡落街, 其實佢做嘢好快手, 自動自覺, 我都幾滿意佢表現, 但我個囡得6個月大, 我唔太想佢帶佢落 ...

複式洋房

我一定唔會比!!!

原文章由 睿睿豬 於 08-1-11 17:34 發表
如果話悶, 而要落街揾FD傾計, 我係一定唔比, 成間屋咁多嘢要做, 係用心嘅, 總會揾到嘢做, 唔通佢話眼瞓, 又要比佢瞓晏覺, 夜晚肚餓, 又要煮消夜佢食咩?唔合理要求, 唔使就晒佢

...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我個工人都要揍細b, 我從來都無比佢帶我細b落街(除咗揍哥哥放學), 我樓下有個公園唔使過馬路, 但我都唔比, 一嚟怕多細菌, 二嚟怕佢掛住傾計講電話分心, 我拎願佢同細b係屋企, 唔使我心掛掛
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

其實都好視乎個工人是否自律型,以你的CASE,不如睇定些,只係相處了半個月,佢的脾性仍未摸透呢!
更何況,佢不是直接同你說,暫時不需要有回應俾佢的!

[ 本文章最後由 fionma 於 08-1-11 20:41 編輯 ]

我們愛,因為神先愛我們!

珍珠宮

減齡達人勳章

個工人來了半個月, 己經同你家姐講話, 佢D FRIEND可以同D小朋友落街行. 擺明就鍾意出街同d friends吹水嗰啲工人啦(不過用你個bb做藉口).
佢咁快己經出聲又係"老x忽", 係我就一定唔比佢帶bb落街. 我係全識mami, 每日都自已帶bb去公園或會所, 工人只會係我唔舒服啲日子先會同bb落街.
原因係眼見太多工人, 一係坐埋一邊吹水, 一係不停講電話或send msm, bb喊, 大風/曬到bb都唔理. 仲有, 有啲工人過份到當bb喺公仔, 佢既同鄉, 個個會抱下攬下玩下咁.

男爵府

半個月only.. I won't let her take baby out ... especially she requested by herself..... can easily tell she only concern her own needs..... a selfish one.

I prefer not to let the maid to take baby out .. it makes me worry more!

"有啲工人過份到當bb喺公仔, 佢既同鄉, 個個會抱下攬下玩下咁. <--- yes I saw so many of these in my area every morning I go to work.... feel sorry for the baby.....

if you saw your maid "呆望窗外"... you should tell her to go work la.... so free to 呆望窗外 during work hours????

首頁

尾頁

跳至