自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

張 玉 珊 辯 稱 禁 藥 是 反 面 教 材   衞 生 署 反 擊
服 修 身 堂 醫 生 減 肥 藥 7 人 不 適

【 本 報 訊 】 衞 生 署 在 「 修 身 堂 健 康 纖 體 服 務 中 心 」 應 診 的 張 英 傑 醫 生 診 所 , 搜 出 含 有 禁 藥 成 份 「 氟 苯 丙 胺 」 的 減 肥 藥 後 , 修 身 堂 昨 日 高 調 回 應 , 指 從 沒 有 向 客 人 處 方 該 種 禁 藥 , 只 作 內 部 反 面 材 ; 不 過 , 衞 生 署 晚 上 隨 即 反 擊 , 指 接 獲 7 名 市 民 聲 稱 服 食 由 張 英 傑 處 方 的 減 肥 藥 後 不 適 。 對 於 張 醫 生 是 否 管 有 禁 藥 , 修 身 堂 不 作 回 應 , 張 醫 生 已 將 事 件 交 由 律 師 處 理 。   記 者 : 陳 沛 冰

修 身 堂 控 股 有 限 公 司 主 席 張 玉 珊 昨 午 召 開 記 者 會 表 示 , 數 年 前 有 藥 廠 銷 售 員 向 與 該 公 司 有 掛 的 張 英 傑 , 推 銷 「 Apisate 」 , 張 英 傑 知 道 是 禁 藥 , 故 沒 有 購 買 , 但 銷 售 員 沒 有 取 回 , 張 醫 生 其 後 將 「 Apisate 」 作 為 向 修 身 堂 員 工 提 供 培 訓 時 使 用 , 並 說 明 不 能 使 用 有 關 禁 藥 。

力 指 公 司 沒 購 入 藥 物

衞 生 署 去 年 在 修 身 堂 中 環 分 店 內 的 張 英 傑 醫 生 診 所 , 撿 走 「 Apisate 」 藥 丸 膠 囊 。   衞 生 署 提 供 圖 片
該 公 司 有 數 名 掛 醫 生 , 負 責 提 供 醫 學 意 見 、 購 買 及 處 方 藥 物 , 但 張 玉 珊 指 該 公 司 沒 有 購 入 或 向 客 人 處 方 「 Apisate 」 , 「 點 解 衞 生 署 要 半 夜 三 更 , 我 冇 反 擊 能 力 下 公 佈 ? 我 覺 得 好 匪 夷 所 思 , 點 解 佢 唔 查 清 楚 , 就 判 我 死 刑 ? 」 她 保 留 向 衞 生 署 進 行 法 律 追 究 權 利 。
張 玉 珊 其 後 補 充 , 張 英 傑 在 該 公 司 開 設 診 所 , 但 可 為 非 修 身 堂 客 人 診 症 , 甚 至 治 療 傷 風 感 冒 。 對 於 事 件 是 否 應 由 張 英 傑 負 責 , 她 只 稱 : 「 醫 生 要 提 供 指 引 畀 我 , 唔 可 以 管 有 。 」
對 於 是 否 知 悉 張 英 傑 管 有 未 經 註 冊 的 藥 物 , 她 說 只 掌 握 該 公 司 有 購 買 及 處 方 的 藥 物 , 沒 購 入 及 處 方 的 藥 物 便 沒 紀 錄 , 「 醫 生 個 人 操 守 , 我 做 唔 到 任 何 」 。 張 英 傑 已 自 行 將 事 件 交 由 律 師 處 理 , 目 前 身 在 海 外 , 下 周 回 港 。
衞 生 署 發 言 人 昨 晚 表 示 , 根 據 《 藥 劑 業 及 毒 藥 條 例 》 , 任 何 人 管 有 及 使 用 未 經 註 冊 藥 物 屬 違 法 , 「 Apisate 」 在 港 未 有 註 冊 。 該 署 去 年 8 月 在 修 身 堂 中 環 分 店 內 的 張 英 傑 醫 生 診 所 , 撿 走 60 個 藥 物 樣 本 , 近 日 接 獲 全 部 化 驗 結 果 , 證 實 「 Apisate 」 含 氟 苯 丙 胺 , 故 採 取 行 動 。
該 署 熱 線 接 獲 29 名 市 民 查 詢 , 當 中 9 人 聲 稱 曾 服 用 張 英 傑 處 方 的 減 肥 藥 , 其 中 7 人 曾 感 不 適 , 但 未 知 是 否 曾 服 用 「 Apisate 」 。 發 言 人 指 出 , 氟 苯 丙 胺 可 引 致 嚴 重 副 作 用 , 故 前 晚 立 即 公 佈 事 件 。

業 界 指 應 規 管 美 容 院香 港 醫 學 會 會 長 蔡 堅 表 示 , 不 少 美 容 院 聘 請 醫 生 處 方 禁 藥 , 出 事 後 將 責 任 推 卸 給 醫 生 , 政 府 應 立 法 規 管 美 容 院 。 香 港 醫 院 藥 劑 師 學 會 發 表 新 聞 稿 表 示 , 「 不 排 除 該 診 所 可 能 將 其 他 減 肥 藥 物 錯 誤 標 籤 」 , 因 此 建 議 獲 配 給 有 關 藥 物 的 市 民 , 「 立 即 停 止 使 用 , 並 尋 求 醫 生 意 見 」 。

修 身 堂 控 股 有 限 公 司 主 席 張 玉 珊 表 示 , 會 保 留 追 究 衞 生 署 的 法 律 權 利 。   張 志 華 攝

我就唔信喇, 出左事乜都卸落人地度! cheap婆!

男爵府

醒目開學勳章

我覺得d staff冇可能. ..係冇問老闆情況之下, 私自用禁藥囉...

大宅

越睇呢個八婆,越似律政新人王個Noel!

大宅

唔信佢囉, 身為老闆冇咩可能唔知啵

大宅

信佢果個都白痴啦,你估人地個醫生牌係買番黎架,人地會唔會為左搵多少少錢搏埋命先,我就覺得,錢無人話多既,但係既然係佢地公司既主診醫生,即係個女人係佢老細啦,無老細指示,佢都唔會咁做啦,個女人仲要話d藥係之前sales幾年前留低,只係放出黎陳列,唔係sales比人,幾年前都仲放係度???唔係諗住sales比客,咁擺出黎陳列仲咩,佢自己都不打自招啦,不知所謂:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

原文章由 曱甴人 於 08-1-12 10:24 發表
張 玉 珊 辯 稱 禁 藥 是 反 面 教 材   衞 生 署 反 擊
服 修 身 堂 醫 生 減 肥 藥 7 人 不 適

【 本 報 訊 】 衞 生 署 在 「 修 身 堂 健 康 纖 體 服 務 中 心 」 應 診 的 張 英 傑 醫 生 診 所 , 搜 出 含 ...

男爵府

好媽媽勳章

:tongue: 打死都唔信, :tongue:

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

原文章由 AA媽媽 於 08-1-12 10:27 發表
我覺得d staff冇可能. ..係冇問老闆情況之下, 私自用禁藥囉...
又唔想節食運動其實好難減到肥,但食減肥藥,的而且確係减到肥,但D减肥藥會令內部機能衰退,會失眠,皮膚差,等同無病,揾病令自己秀。

[ 本文章最後由 好姐有機菜 於 08-1-12 10:40 編輯 ]
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-144212-action-spacelist-type-blog

為健康請不要再吃大量農藥的大陸菜

別墅

信佢至奇

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 yst424 於 08-1-12 10:33 發表
信佢果個都白痴啦,你估人地個醫生牌係買番黎架,人地會唔會為左搵多少少錢搏埋命先,我就覺得,錢無人話多既,但係既然係佢地公司既主診醫生,即係個女人係佢老細啦,無老細指示,佢都唔會咁做啦,個女人仲要話d藥係之前sale ...

最攪笑係佢解釋點解要陳列出來係要話俾人聽果d係唔賣得, 低B始終都係低B.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

洋房

呢d咪叫做ma大眼,講大話攞

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉,奸商,重度狡辨:tongue:

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢解釋得仲好笑, d禁藥用黎培訓作反面教材??-( 咁賣丸仔/白粉果d俾人拉左咪又可以話用黎提醒青少年唔好濫用藥物:tongue:

公爵府

醒目開學勳章

2年前已聽過修x堂d藥有問題, 我個FRIEND話食左D減肥藥心跳得好快,好似成日見到靚女咁.......
另外, 我睇開個中醫佢話佢自己以前係 修x堂做中醫師, 又係話佢D藥有問題....話佢D藥係政府度無註冊, 揾唔到註冊NUMBER

大宅

呃細路咩.....咁都講得出?-(

大宅

侯爵府

呢d大話都可以講
原文章由 blue-blue 於 08-1-12 11:36 發表

男爵府

好媽媽勳章

老闆邊有可能唔知d藥有問題!

男爵府

好媽媽勳章

唔信

首頁

尾頁

跳至