跳至
[2006年] 食生果方法

首頁

尾頁

複式洋房

請問你們有無每日比生果BB食? 我有幾條問題想問下大家:-

1) BB是否日日都有食生果?
2) 會比咩生果bb食?
3) 用咩方法整黎食? 例如:煲 or 就咁食 ....
4) 會否比果汁bb飲?
如有, 係比新鮮整 or 煲 or 買嘉x / 亨 x ?

Thanks!

大宅

畀面勳章

原文章由 MAGIE 於 08-1-12 12:25 發表

2) 會比咩生果bb食? 香蕉 蘋果 布冧 桃駁梨 雪梨 車厘子 士多啤梨 啤梨 奇異果 橙 ... 基本上咩都俾
3) 用咩方法整黎食? 例如:煲 or 就咁食 .... 就咁食 切細先 (雪過既會俾暖水先浸一浸)
如有, 係比新鮮整 or 煲 or 買嘉x / 亨 ... 買嘉寶加水稀釋 一日3次 或者雪梨加南北杏煲水

[ 本文章最後由 祈兒 於 08-1-12 12:57 編輯 ]

男爵府

原文章由 MAGIE 於 08-1-12 12:25 發表

如有, 係比新鮮整 or 煲 or 買嘉x / 亨 ...

1) 通常都係, 我們食佢便食!
2) 普通生果, 蘋果, 橙, 香蕉, 西瓜 , look柚, 布林..........奇異果, 士多啤梨呢D, 暫時唔敢比住, 因這類生果也比較容易致敏! 大個女先!!
3) 就咁食啦!! 當然, 煲完乜營養都無晒囉!
4) 小柔唔鐘意飲汁....不過都會比, 新鮮只有橙汁, 其他都係BB汁!

大宅

1) BB是否日日都有食生果? 通常都會日日食
2) 會比咩生果bb食? 蕉, 蘋果, 橙, 梨, 西瓜, 木瓜
3) 用咩方法整黎食? 例如:煲 or 就咁食 .... 切薄片揸住食
兩樣都會, 新鮮只會俾橙汁(通常都會俾埋果肉佢食)

男爵府

1) BB是否日日都有食生果? 日日食
2) 會比咩生果bb食? 咩都食 連榴連都俾過 不過佢最鐘意食西瓜3) 用咩方法整黎食? 切一角 揸住咬, 香蕉成隻揸住食
兩樣都會, 新鮮只會俾橙汁

別墅

1) BB是否日日都有食生果? 日日食
2) 會比咩生果bb食? 橙,蘋果,香蕉,西瓜,strawberry, blueberry....
3) 用咩方法整黎食? 橙-就咁食,香蕉成隻揸住食
4) 會否比果汁bb飲? 有,不過,日熙唔like飲

水晶宮

好媽媽勳章

原來我真係好懶

唔係,不過爸爸有得食,曉敏都會有

雪梨,火龍果,提子...橙怕惹痰, 香蕉-涼, 蘋果-呢排唔名雪梨靚, 士多啤梨同奇異果-等再大D先,因為大仔以前有食開,不過無端端有一次食完成面腫晒......之後唔敢再買

3) 用咩方法整黎食? 就咁食

4) 會否比果汁bb飲? 間中飲新鮮
買嘉x / 亨 x曉敏唔LIKE
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

盡量每一日,因為如果要出街,會比新鮮果汁

橙、梨、蘋果、皇帝蕉、火龍果

3) 用咩方法整黎食?
皇帝蕉-切片
火龍果- 用spoon 一啖啖
梨、蘋果 - 依然要整茸
橙 - only 橙汁

有,喜喜好like。

大宅

唔使驚pat~我仲懶過你
小齊日日經過幾個生果檔
其中有兩個日日比車厘子佢食
有時會有提子或仙桃
總之小齊指佢地多數都會比
攪到我次次雞咁腳走

乜都會比

3) 用咩方法整黎食?
就咁比小齊食

小齊唔飲汁汁

洋房

應該有掛.

萍果, 橙, 間中西瓜

搵手拿來食

個仔吾飲

大宅

日日食 (仲健康過我)

蘋果, 橙, 梨, Cherry, 士多卑梨, 提子, 蕉, 水蜜桃, blueberry, 金奇異果,
不過佢唔敢食連榴, 佢話"唔好呀"

搵手拿來食 (除香蕉外, 因為佢會整斷)

會, 好鍾意飲亨x果汁 (好少比佢飲, 食新鮮生果仲好 la)

首頁

尾頁

跳至