親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有無人自己去過富士急個個Thomas Land??

點去?
仲有Miki House outlet.

Please advise.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 有無人自己去過富士急個個Thomas Land??

我想問富士急個個Thomas Land 是否新開? 幾時開架?

別墅

新宿 - 快速Bus

Buy tickets to 富士急 (在小田急外國人觀光案內所訂,或直接在富士急總站訂,地址在小田急門外對面,安田生命第二大樓旁)

Relevant sites:

http://www.odakyu-group.co.jp/chinese/

https://www.highwaybus.com/rou/bin/line_sintr.asp?mscssid=&ecd=&station=008&line=110

http://www.odakyu-group.co.jp/chinese/center.html)

http://www.fujikyu.co.jp/

侯爵府

chichi,

Thank you. Have you go there before?

Where is 快速Bus? Where is 小田急外國人觀光案內所?

I will visit your said website.

ThomasLand is not a new place. I have been there three years ago. 跟團。

侯爵府

chichi,

I have visited the web-site and know how to go there already. Thanks.

Do you know how much is the ticket? Can I buy a pass (using together with JR or other railways)?

Have you been there? I find there has 哈姆太郎too. Is it new?

複式洋房

just came back.
最好坐JR轉富士急行, 出口就是富士急遊樂場, 舒服&唔駛等.
我原本想坐bus, 小田急在新宿車站旁, 但9:30去到才知道當日10:00冇車, 11:00 full 了, 要坐12:15, 因為富士急是中途站, 很多人坐長程, 所以如果你要坐bus, 要早一日買ticket, 就算小朋友唔駛買票都最好買, 因為長程bus同你share位會好辛苦.
fuji-q 係highland, 好凍, 沿途已經好多snow, 坐bus 會好慢& 好擔心.
唔好買JR pass, 因為JR 好平, 富士急行(貴) 但用唔到.
唔好買fuji-q的 pass, 除非你要玩其他, 如果thomasland的 200yen 玩一次, small boy 要家長陪玩.

大宅

好媽媽勳章

wmt,

請問Thomas Land 值得一去嗎 ? 仔仔勁鐘意 Thomas, 但我個行程好full 了, 玩半日夠了嗎 ? 仔仔3歲, d games 適合佢地玩嗎 ? thanksssssssssssssss !
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

複式洋房

我成個trip認為最值得去就是 thomasland, 我去日本旅行是以my son 為中心, 包括食& 玩, 因為佢食得好, 玩得開心, 我就開心, then 佢陪你玩or shopping的時間會好過d.
thomasland 是在富士急遊樂場內其中一個....land, 地方不是很大, 但對3-4 years old boy 就覺得好大, 我去那天是平日, 每種遊樂都唔駛排隊, 12:00-3:30pm 包括lunch in thomas restaurant. 因為唔駛排隊, 所以ok, 如果easter 就唔知.
thomasland 全世界只有日本有, 而當your boy 5-6 years old, 佢唔會再喜歡 thomas, 所以我覺得好值得同佢去.
half day 就應該唔得, 因為由新宿坐JR到大月站轉富士急行, total one & half hours, 你要知道what time 有express train就好d, 因為好似一個hour一班.
http://www.fuji-q.com/fuji-q-en/thomasland/index.html

我認為最唔值得去是disneyland, 因為香港好快有, 我去當日已經唔係旺日, 但在每個遊樂位都要排over 1 hour, 我留了8 hours, 只在fantasic區玩(mainly queue up), 因為其他區唔係好岩太細的小朋友玩.
我認為disneyland 都唔係好岩太細的小朋友玩, 個間snow white館全程黑mung mung, 成日都出巫婆.
鬼屋d 鬼更加, 攪到my son 到後來唔敢再入其他館.
可能太多人, d 館d 車開到好快, 睇到眼花.
你的行程點呢? 有幾多% your son 會喜歡?

別墅

我將會今個月23號去富士急, 留一晚, 如果有網友都係差不多時間, 可以相約去呵~ :-P

多謝幾位朋友提供info, 我兩個b萬分喜愛thomas 今次一定樂而忘返
我們應該感恩 神的話語令人清醒

複式洋房

hello mjzz (thomas fans)
富士急好大, 有兩個入口, thomasland 係close to 電車站, 所以坐電車好d.
我記得3-4月有新野, 係bob the builder的節目, 在車站 出口, 買富士急入場卷的門口有poster介紹(如果your boys 又係fans就記得留意, 但可能係日文), 因為言語唔通, 又因太凍所以早走, 如你留一晚記得盡慶, 回來開個topic 講下d仔的反應. my boy 在thomas restaurant一邊吃一邊笑.

別墅

wmt, 多謝你提醒. bob the builder我兩個仔都喜歡, 如果到時有, 我諗佢地一定夜晚發惡夢~:-P

我想再問一問大家, 如果在新宿西口上高速巴士, 佢話會停handland門口, 果個門口係唔係近酒店? 另外wmt講兩個入口, 想問相差有幾遠? 我都怕"的"住d細路行錯路....

大宅

I saw Thomasland's website & found their Thomas the Train (real one) was out of service until Jul 18. I sent an email to them asking if they were talking about 2004 (u know websites sometimes are often not maintained very up to date, they didn't mention the year).

wmt, would u please advise if u took ordinary train (without Thomas cartoons)? I know no Japanese (I'm lost in the Odayku website about trains). Is 河口湖 the starting point (from downtown say Shinjuku) & 大月 is the destination (for Thomasland)? Would u please advise if there is JR from Shinjuku to 河口湖 & how long does it take? This makes me worried that I'd better take a shuttle bus directly from Shinjuku to Thomasland though u said bus was slower & more dangerous! Thanks

公爵府

好媽媽勳章

Jsmami,

我在yahoo.com 搵到以下資料...
由新宿去大月站若坐 [JR特急スーパーあずさ] 雖時1時間29分 1280yen
但唔知點解又有一句 {運賃:片道 2,690円 (乗車券1,280円 特別料金1,410円)}
唔知係咪由新宿去大月要 2690yen ? 而唔係 1280yen ?

而由大月去富士急--->選[経路2] 富士急行特急フジサン特急 1,050円,
[経路2] 1時間9分(乗車38分 他31分) 距離:25.0km
時間 大月 38分
2駅 富士急行特急フジサン特急 1,050円

http://transit.yahoo.co.jp/search?p=%bf%b7%bd%c9%c0%be%b8%fd&from=%c2%e6%be%ec&sort=0&num=0&htmb=result&kb=NON&chrg=&air=&yymm=200403&dd=13&hh=16&m1=05&m2=06

複式洋房

To all Thomas fans:
在baby kingdom好似只是我去過thomasland, 我想講多d 主要係唔想小朋友辛苦, 想小朋友enjoy.

1.http://www.fuji-q.com/fuji-q-ch/main/attraction.htm, then choose ‘guide map’, 睇下富士急個map, 電車站在大慨’12’的位置, 電車出口行5步是富士急入口& ticket, thomasland 在’28’. Bus stop 在另一入口, 在map 的右邊, 近carpark/highway, 你choose map 下面紅色條bar後, 你見到’32’ 就是另一入口. 兩個入口真係差好遠. Hotel location 我就唔知, 我想都好遠, 我打過電話去問hotel, 佢地話有shuttle 去富士急, 不過我認為可能都係右邊落車, 打電話去問下啦, http://www.e-japannavi.com/hotel/highlandresort/index.shtml, 但我認為富士急10:00車去, then 坐5:00pm車回都好夠, 又唔駛bring lugguage 轉酒店. 我四點前走, 到新宿dinner time. 不過我去個日thomasland 唔駛點排隊.
2.如果你真係想坐bus, jpy5400(include 來回bus & 任玩ticket), 如果only 到 thomasland就唔好買, 因為thomasland 玩only jpy200一次, 在thomasland 中有好多可用jpy1000 買coins 的機, 所以只是買入場ticket 就得.
3.why 要坐電車, 我都講過. 再加上特急比airplane d 位仲好, 有檯面用, 有toilet, 小朋友可以行來行去, 小朋友under 6 years old 唔駛買ticket(以不佔坐位計), 通常都唔好買, 如果上車見到差唔多full先在車上補票, 特急係一開車就有人check 票的, 補票唔駛罰錢. 但如果坐bus 就一定要買小童票, 因為這程車好多人坐, 要小朋友同你share 個位2hours 會好辛苦. 仲有千萬唔好sleep, 因為富士急只是中途站, 唔係總站.

唔好意思, 洗完碗再講.

大宅

好媽媽勳章

wmt,
請問你 "jpy5400(include 來回bus & 任玩ticket)" 係邊度買這套票 ?
你去完THOMASLAND, 仲有沒有係富士急玩 ?
可否講清來楚, 由新宿去富士急乘電車的路線呢 ?

THANKSSSSSSSSSSSSS
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

複式洋房

Thomas train 去富士急, 唔係停左, 係佢地會做架靚d 新d在2004年7月開行. 現在係限時限刻開, 我回程時見到, (好似香港架snoopy MTR), 得個外殼係thomas d 公仔, inside 同普通電車一樣, 我覺得冇特別, 票價應該一樣, 冇額外收費.
本來去程想坐thomas bus, 打電話check 時話10:00am 開, 去到bus 站又話開12:00, 時間唔岩, 架thomas bus 都係得個外殼, inside 同普通bus一樣

我冇玩其他野, 因為大部份小朋友都唔玩得, &海洋公園都有, 留番d時間返去新宿遊.

由新宿-大月-富士急, 是最快的方法, yahoo 的suggestion 只是提供比較快的路線, 我是用第1 個choice, 係最快&最貴, 因為想小朋友舒服d. 特急是停最少站的班次, 但要額外付特別料金, 仲要check 定d 時間表, 因為可能1-2 hours 一班, 如果掌握得好, 就真係好方便. 特急要在特別的窗口買票, 所以要準備多d時間, 因為前面個亞婆可能問好耐, 我見到有好多人先買普通票, 到特急車上先補錢.
2時間33分(乗車106分 他47分), 其中他47分是指你轉車及買票的時間,
運賃:片道 3,740円 (乗車券2,330円 特別料金1,410円), 特別料金1,410円是特急額外要付的錢.

choose 3, 特快是停多左幾個站, 但唔係站站停, 時間用多d, 但平好多, 乗車券2,330円, 2時間49分(乗車129分 他40分)

yahoo 路線 suggestion
http://transit.yahoo.co.jp/search?p=%c9%d9%bb%ce%b5%de%a5%cf%a5%a4%a5%e9%a5%f3%a5%c9&from=%bf%b7%bd%c9&sort=0&num=0&htmb=result&kb=NON&chrg=&air=&yymm=200404&dd=22&hh=8&m1=03&m2=08

新宿到大月時間表, 先打'新宿', '大月', choose 時間, then'檢索', 再'檢索',
http://supanavi.rurubu.com/supanavi/index2.html

同樣: 大月- 富士急, & 回程.

複式洋房

****記得 記得 要坐無煙席....

別墅

wmt及其他朋友, 萬分感激, 睇完d網頁後, 清楚好多了

希望可以在旅行之後第一時間報料, 我諗27號左右~ :-P

大宅

好媽媽勳章

mjzz, 請您記得27/4上來報料, 因我28號出發呀 !!!

祝您旅途愉快及順順利利.

別墅

LOOLOO.... 一定一定 :-P

首頁

尾頁

跳至