想生BB

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

兩口子,結婚幾年內,唔駛同奶奶住既姊妹,入黎傾下計oY~~

再次介紹下~
我唔係"想生BB"區既新人黎架,我仲係第一批入黎開topic話生bb,不過.......唔講喇~
係啦,有時見到bk好多媽咪同奶奶住好多糾紛,我都尚算好運,冇mud婆媳問題,因為唔駛成日見,又唔駛返去食飯(唔近) ,不過我奶奶都ok開明既.
兩口子既生活,大家會唔會相似呢?

珍珠宮

醒目開學勳章

Re: 兩口子,結婚幾年內,唔駛同奶奶住既姊妹,入黎傾下計oY~~

hello!!
我都係唔駛同奶奶住 (你肯佢地唔制), 又係好少見, 但大家住埋同一個屋苑喎! 連佢煮既餸我都未食過! 佢話唔好上去佢屋企食飯喎, 要佢做餐死, 每年團年都係出街食.

雖然稱不上同奶奶好 friend, 但溝通都無問題! 可能少見面啦!! 我見到 d mami 講婆媳問題, 都覺得自己好好彩, 有個 "非常奶奶" !!! 佢本身都唔多理我老公, 所以都唔會要我地成日見面 (但會電話/email 聯絡), 有時我會懷疑: 我地係唔係一家人呢?? 不過總好過要同佢住埋一齊既!!!

男爵府

Re: 兩口子,結婚幾年內,唔駛同奶奶住既姊妹,入黎傾下計oY~~

我仲未想生bb住, 但呢個topic 有common ground , 所以入黎睇下...我都唔係同奶奶住架...同佢住就好囉, 因為d 小朋友好鐘意佢, 咁我就得閒d嘛...hehehe...

chilli,
你住係France 嗎 (浪漫之國)? 你奶奶係France 都有做中國節日咁好.... 咁佢有冇整下d中國野食黎過節咁呢?

男爵府

mrs_e.c

你好耐冇同我地傾計啦, 24/4 我地會約出黎, 你得唔得閑黎呀?

我都冇同奶奶住, 不過佢好煩, 成日摧我地生仔 :-x

[/url]

大宅

hi chilli,
唔知你對我有冇印象呢?我之前都準備入量體溫部,點之一量就計劃擱置了.我同sirlam,利太,貝太,yanchow等傾傾下我就冇得傾lu(我既wailing list比人delete左呀,haha),之後偶然都入去睇下,所以我都知你有左~恭喜你呀~
你就好啦,係法國咁正,又唔駛做~~~

amy,你都未生bb嗎?你入左bk咪最早期個d囉?
你咁醒一早就"中"入bk既?
我都入左bk就黎一年喇,都幾鐘意bk架~
你結左婚幾耐呀?

大宅

親愛既sirlam,
見到你真開心~
係咪好快中B喇,等你報喜訊呀~~
我唔係唔想傾計,你個部門實在"人財仔仔",我又冇量溫,所以咪冇插咀lor~
你同奶奶住架?我仍住你唔係架,咁除左奶奶,仲有冇老爺都一齊呀?<---(睇錯左添>.<,唔駛理)
24/4呀?你地個個大肚婆,我會唔自在喎.我都想見下你(地),比我唸唸再答你~

男爵府

可愛的 mrs_e.c

sorry, 我剛才打錯字, 我唔係同佢地住, 亦都跟本冇可能.

24/4, 你黎啦, 我地掛住你呀!

你學琴學成點呀? 幾時教我呀?
[/url]

男爵府

mrs_e.c 寫道:
amy,你都未生bb嗎?你入左bk咪最早期個d囉?
你咁醒一早就"中"入bk既?
我都入左bk就黎一年喇,都幾鐘意bk架~
你結左婚幾耐呀?

Mrs e.c,
oh...sorry..我諗我文字表達唔係咁好...我想講我唔想生第三個bb 住..我已經有一子一女 (3 yrs and 1 yr)...我入左BK 已有兩年多了....這個網是不錯的!

珍珠宮

醒目開學勳章

amy^^
你好醒喎, 估到我住係法國!!

sorry, 我應該講清楚d, 我講我奶奶係以前響hk時, 佢緊係冇跟我地黎法國啦 (我同老公住咗係法國 2 年), 佢點會肯呀? 叫佢黎旅行佢都唔制! 好忙喎! 佢知我有咗都好開心, 仲買咗好多 bb衫比我, 大肚"弟弟"......好好笑呀!! (駛唔駛咁快買定呀)

你就好啦, 已有一仔一女, 可以收工! 我生二件都夠啦, 希望可以三年抱兩!

mrs_e.c^^
我都認得你個名呀, 係量溫部見過! 你點呀! 仲有冇量溫??

法國好正咩? 悶死人就真呀! 不過老公要係呢邊工作, 我迫於無奈要跟埋佢一齊黎咋, 無可能兩公婆分隔兩地嘛!! 唯有我蝕底 d 啦!

男爵府

I don't need to live with my mother in law. Actually, I'm really reluctant to do so as she is quite annoying ga!

大宅

To all sis,
你地假期同老公去咩地方去架?

Shellley,你奶奶有冇d經典野(令你怕左佢)呀?

sirlam,你真好記性,我d琴"也也烏"lor~
教你怕嚇親你咋 :lol: :lol: :lol:
你奶奶就黎催催下成功,咁佢都"應記一功"啦~

chilli,你係法國d生活點架?
除法國,你有冇去隔離d國家/city玩呀?
大肚"弟弟"???咩字黎架?
amy,你係全職/在職mami呀?

珍珠宮

醒目開學勳章

mrs_e.c
法國生活咪苦悶 lor!!
最慘係冇乜好食, 我好掛住 hk 既美食呀!!!

我地每年除咗返 hk, 都會去歐洲其他國家玩,
唔係點打發時間??? 會悶死 ga!!!
大肚弟弟 = 孕婦內褲呀!!

男爵府

hi, 我都唔駛同奶奶住, 飯都暫時唔駛成日食, 因為她在加拿大

不過, 我唔只兩口子, 係4人之家, 有個女同工人做燈膽 :-P

(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥 Elisha 係細妹

大宅

chilli,哈哈,咁你最想最掛住咩香港美食呢?
你係咪成日都食法國長面包架?

Tabima,你個女幾靚喎,幾大呀?但hair look又好似男仔咁~

男爵府

我都唔洗同奶奶住o家, 只係新年, 亞b出世, 滿月, 先會見一見. 講真我都唔係好想見到佢o家咋! 見到佢又要好有禮貌, 講下笑都唔得, 煩到死~~ :-x

男爵府

mrs_e.c, 我個女下個月尾2歲啦, 張相7/8個月大時, 無乜頭髮, 所以似男仔d, 依家夠長可以夾頭髮, 女仔d啦 :-P
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥 Elisha 係細妹

珍珠宮

醒目開學勳章

mrs_e.c
多囉, 飲茶啦! 打冷啦, 打邊爐, BBQ, 北京田鴨........
唔好講啦, 流晒口水!!

我之前就成日食法國長飽, 夾煙三文魚, 一流!
但而家有咗唔食得煙三文魚就好少食 lu!

男爵府

chilli 寫道:
我之前就成日食法國長飽, 夾煙三文魚, 一流!
但而家有咗唔食得煙三文魚就好少食 lu!

我上胎照食煙三文魚, 都幾多, 魚生至唔食咋

珍珠宮

醒目開學勳章

Tabima
係咪真ga? 煙三文魚食得?? 唔好 tum 我開心喎.
我好想食, 好想食. 不過有 mami 話唔食得!
煙三文魚有 omega 3 , 對 bb 腦部發育良好.
快 d 幫我 confirm 一吓, tks!

男爵府

chilli

我都唔知點confirm ????
我問老公煙三文魚, 即係熟味? 因為"生"唔食, 佢話得, 我食咋, 我問佢"煙"係米煮熟, 佢又話唔係, 但好像無"生"咁驚有菌,
總之我馱個女食佐好多, 無事呀
我都貪三文魚有 omega 3 , 對 bb 腦部發育良好. :-P

首頁
12345...11

尾頁

跳至