想生BB

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

Re: 兩口子,結婚幾年內,唔駛同奶奶住既姊妹,入黎傾下計oY~~

唔好意思路過搭嘴,Chilli:
法國人用礦泉水開奶?我記得香港曾經有單新聞話,有個家庭被水機廣告吸引覺得好方便,於是打電話訂貨,佢問個operator礦泉水可以開奶嗎?個operator話可以,點知佢個 BB飲左一輪就肚瀉,原來礦泉水不適合開奶ga,佢告上法庭,後來庭外和解。
你問下醫生可不可以用礦泉水開奶?

珍珠宮

醒目開學勳章

Re: 兩口子,結婚幾年內,唔駛同奶奶住既姊妹,入黎傾下計oY~~

Appletea
你講呢單新聞我都有睇, 係個男人告間公司, 話佢囝囝用咗礦泉水開奶就肚瀉, 個男人仲話大人飲咗都有疴! 我覺得佢實在太跨張! 小朋友肚瀉我相信, 我每天都飲 2 L 礦泉水 (含高 calicium及鎂), 又唔見我會疴??

你放心, 我地係用 EVIAN 呢隻牌子開奶, 樽身寫明可以 for baby! 礦泉水都有得多種, 如果物質 "鎂" 成分多, 就不適合 bb. 如果 bb 有便秘情況出現, 我地就會用含鎂較多的礦泉水隔三日開奶一次比佢飲, 便秘情況就會改善.

謝謝你提點!

大宅

chilli,咩叫度頸皮?

cecic
雞年唔得?可能你猴年都得左呢~~但就算雞年唔得,都唔好咁快唸定放棄~
我都唔會識湊,因我廿多年都冇接觸過嬰孩,抱到唔識架,不過直到我奶奶2個孫,我先抱過初生bb.
我其實好閉架,我唔會比奶奶湊,但又唔比得阿媽湊(一定過份照顧),我又冇條件做全職mama,比託兒所又實比2邊話,我記得有次bk有媽咪講,d奶奶阿媽話個孫去託兒所好賤.(我入左腦,驚2邊真係會咁講)

所以,chilli你話你幾幸福oY,未生都唔駛做~

珍珠宮

mrs_e.c
但係我有時又覺得兩個人真係幾爽架, 鐘意去邊道都得, 去到幾多點都無問題, 因為我兩公婆幾爛玩, 尤其到左星期五晚開始就週圍

珍珠宮

醒目開學勳章

mrs_e.c
度頸皮, 測唐氏, 請參考呢到~ click here ~

唔好成日話我幸福啦! 我以前係 hk 都要做ga, 係過咗黎呢邊先唔駛做咋! 你叫我做乜呀, 又唔識法文, 唔通去做洗碗咩!! 不過而家有咗, 真係踢我出去我都唔肯做呀! 我一定要自己揍, 睇住 bb 長大.

ceci
我睇我老公要留係法國几耐啦, 佢應承我出年年中會走. 我真係好想返 hk 生活呀, 呢到好悶! 下個月我就係法國住咗 2 年, 但我就覺得自己係呢到住咗 4 年!! 真係渡日如年!!

好多人都鍾意生馬騮仔, 所以今年特別多人大肚! 我自己就因為想 bb 攞法國出世紙, 快 d 生埋就走人.

mrs_e.c & ceci
我老公同事話水中分娩好正, 我老公聽咗之後又覺得好好, 佢好似想我試呀!! 但我想開刀多 d :-( :-(

珍珠宮

chilli
我之前 d 朋友 send 個外國人係中水分娩既相俾我睇, 我初頭仲以為係假既, 你知而家科技咁發達, 係咪! 不過呢輪就聽到水中分娩, 我見 d 外國孕婦好似好易咁就生左個 bb 出黎, 但係會唔會浸親個 bb 架
係呢我見有人問你用 claer plan 喎, 但係我就買左曼秀xx 呢個牌子, 我自己就諗住 23/3 先開始用第一支, 我上次 m 係 10/3, 你有咩見意俾我呢? 定係遲多幾日先用呢?
thank you so much!

珍珠宮

醒目開學勳章

ceci
你週期是多少天??

clearplan 呢個牌子好似好用 d, 名牌效應, 多人用!
你買咗曼秀xx 都無所謂啦, 可能都好用呢!

我都唔鍾意 swimming ga, 仲要我浸住係水等生仔!! 我自己就覺得好辛苦, 浸到 d 皮巢晒. bb 唔會浸親, 因為啱啱出世佢未識呼吸, 好似要等一陣先識ka!!

珍珠宮

chilli
我個週期唔定架喎! 我試下 post 俾你睇睇啦!

2003 年 08 月 05 日
2003 年 09 月 07 日 (32日)
2003 年 10 月 14 日 (36日)
2003 年 11 月 17 日 (33日)
2003 年 12 月 19 日 (31日)
2004 年 01 月 31 日 (43日)
2004 年 03 月 10 日 (38日)

所以呢個月我都唔知幾時, 咪睇下你有咪意見囉!
thanks

珍珠宮

醒目開學勳章

ceci
用過去半年最短週期計 = 31日!
睇睇說明書, 週期31日几時開始用??

大宅

chilli
度頸皮,測唐氏website,我未睇呀,因為我懶呀,點都好,thanks 先~
咁你係幸福嘛~~你以前係 hk 做咩ga?你唔識法文,咁你honey識架?你住法國 2年,咁你又結左婚幾耐呀?
我都聽過水中分娩好正,你都唸唸嘛,香港(政府)冇咋,唔係我都唸下~~
你個大頭相係咪你PET?叫咩名呀?
ceci,
我好白痴呀,誤會左你個名係cecic(ceceila),姓hau添~原來姓chau.:-P

你駛唔駛返sat架,Fri就去wet~~我老態呈現喇 ,鐘意閉關練仙~

珍珠宮

醒目開學勳章

mrs_e.c
用超音波可以睇到 bb 頸皮 (後頸位置), 如果係唐氏, 頸皮會比正常厚, 明白嗎??

我老公都唔識法文, 但佢公司係 world wide, 乜國籍都用, 可用英文溝通!!

我以前係 hk 做文職, 結咗婚三年了 (啱啱 12/3 三週年 lor)

大頭相叫 coffee, 係我囡囡, 史納莎 3 歲半啦! 我仲有一隻西施叫 muji, 4 歲半!

珍珠宮

chilli
唔該晒, 說明書話係下一次 m 前 17 日開始用, 因此我今朝就用左第一支, 但係咩反應都無喎 :-( , 空白一片, 白雪雪, 滑 lu lu, 為由聽朝再黎過啦!
係呢, 我同你一樣都係結左婚 3 年喎, 今日就係我當年簽紙既日子啦, 我擺酒就係同年既 11 月, 同樣都係 24 號, 可能我同 24 有緣掛, 連我既生日都係 24 號丫, 當年揀完日子時我都話有無咁橋丫 同埋我而家都係做緊文員呀!

mrs_e.c
唔緊要, 都係一句稱呼黎加嗎, 係咪
我 sat 係返長短週, 要返都係返半 day 之咪, 12 點就放工囉, 最多咪早 d 返屋企囉, 我都慣架啦, 十幾年都係咁 :-P :-P

大宅

ceci,
咁今日咪你註冊3週年,恭喜你先,有咩節目慶祝呀?
你又好啦,長短週,我超憎我份工,不知所謂.講(寫)唔到比你地知,一言難盡.
係喎,你ready生bb,你有冇飲mama milk呀?

chilli,你又3週年,補恭喜你天天同honey恩恩愛愛,做個開心既mami,老公又錫到你地"loan"~
coffee & muji係法國買嗎?點解唔整張侉個既大頭相呀?
小chilli born 後,你整張1家5口既相嘛~

珍珠宮

mrs_e.c
多謝晒, 初頭無諗住慶祝架, 因為我隻佬都唔會記得呢 d 日子架啦, 因為之前兩年都係平淡地係屋企渡過, 之後我咪問返佢尋日係咩日子囉, 佢先盛起詐, 所以今年我都無諗過去邊到食飯, 點知佢尋晚問我今晚去邊到食飯, 我咪話無啦啦食咩飯呀, 跟住佢就叫我唔好扮野啦!
我都有諗過唔食架啦, 但係佢今年又記得, 如果唔同佢去食飯又好似無咩意思咁, 費事俾佢話唔記得又嬲, 記得又唔去食飯, 所以今朝我已經打電話 book

珍珠宮

醒目開學勳章

ceci^^
你今朝用棒棒無線?? right? 你可隔日用 (慳番 d ), 直至見到有線 (少少都算), 就 keep 住日日用. 因為由見到線至 +ve 都要2-3日時間, 你今日未見到線, 一定唔會聽日係 +ve!! 所以可以隔日用!!

祝你同 honey 恩恩愛愛, 今次 dodo 一擊即中!!

mrs. e c^^
多謝你既祝福! 我二隻愛囡係由 hk 帶過黎! 養咗4年啦! 我無理由丟低佢地係 hk 嘛! 去邊我都儘量帶埋佢地!!

ceci & mrs. e c^^
媽媽奶聽聞好難入口, 其實飲普通奶都夠, 係陀時如果 bb 太細, 飲媽媽奶會好 d, bb 會肥 d 喎!

我好憎飲奶, 而家一日一杯咋! 你地話我駛唔駛食鈣片補充??

珍珠宮

chilli
多謝晒, 如果你係香港睇醫生既話, 你就可以有鈣片食, 因為醫生通常都會俾鈣片同葉酸呢兩隻藥 d 準媽媽食, 我提意你食埋鈣片都好, 一來 bb 可吸收多 d 鈣, 二來你又可以補充俾自己, 因生 bb 會令一個孕婦遺失好多鈣質架!
如果你唔鐘意飲奶, 你飲唔飲豆漿嫁, 好似都得架喎!

大宅

ceci,撐完檯腳喇~~
我同老公對於拍拖紀念日,生日等都習慣記到,反而結婚每月紀念日就好多時都唔記得.
mama milk 即係惠氏,喜康素個d,因為我上年本來唸住今年頭開工,所以買過黎試睇下自己飲唔飲得慣(因我一向不飲奶),都飲左2 cans,結果side哂~~(冇得開工 :-()
高鈣脫脂奶同高鈣低脂係咩分別架,我間中係wellcome買十字牌高鈣低脂,有買就早上飲(我夜晚唔飲),但我係冇食早餐既人,因太趕返份cheap工.:-x

chilli,咁coffee & muji咪好巴閉~佢地都做少奶少爺lor~
你話悶,其實都有佢地陪你,都好好oY~
鈣片我唸你都要食架~問清楚E生食用份量等資料LA~
你地住D屋係點架?幾大架?

**豆漿我都like,但我係bk/報導聽過有d又話飲得,有d又話唔得架

珍珠宮

醒目開學勳章

ceci
我上次check up叫 e生開維他命, 葉酸比我. 佢開咗一隻藥, 每日食一粒. 返到屋企我睇清楚成份, 只有: 維他命B1,B2,B3........ 鐵, 鎂, 鋅. 都冇葉酸!! 我諗住食晒屋企果 d (我係 hk買), 跟住自己去藥房問人, 再買葉酸食! 鈣片我都會買. 個 e 生話一粒呢隻維他命就夠, 我驚唔夠呀!!

我呢邊冇豆漿賣ga! 我而飲 d 礦泉水同橙汁都係 hi-calcium, 希望有 d 幫助啦!!

珍珠宮

醒目開學勳章

mrs. e c
你可以買個面包上車食, 唔食早餐對身體唔好ga!!

我二隻狗係大小姐同二小姐, 我先係少奶呀!!!

我住呢到地方唔係好大, 睇落有一千呎 (但其實冇), 廚房可以開二枱麻雀, 廁所可以跳繩, 2 房一廳咁 lor!! 不過層樓好舊, 有百年歷史! 一座有 7 層高, 一梯二伙, 頂樓有花園, 我地住 4 樓. 遲 d 可能會搬, 但要搵到屋先. 我都好想住頂樓有花園果隻, 但好少有租盤, 通常都比人買咗.

就係有二隻狗我先可以捱到今時今日, 冇佢地我一早變咗化石, 啞巴!! 我成日同佢地傾計, 玩, 好開心!

珍珠宮

mrs_e.c
係丫, 食完飯咪上黎嗲下囉, 你唔食早餐唔得架喎, 早餐係最重要架, 你唔好整壞自己個身體, 如果唔係第時點陀 bb 丫??
hee....hee....
低脂奶係有 0.3%係脂肪, 而脫脂奶係無脂肪, 因為我太容易肥, 所以咪飲脫脂奶囉, 唉! 我飲水都會肥架, 而之前食甲狀腺既藥我已經比起之前肥左好多啦!

chilli
你間屋好大呀, 香港就要豪宅先有你間屋咁大, 無 500 萬以上都唔洗止意住都咁大間屋丫!
葉酸係對 bb 既腦部發育好 d, 如果你個邊無得食, 咁又有咩食物可以代替呢???

首頁
23456...11

尾頁

跳至