跳至

首頁

尾頁

大宅

之前jm俾咗好多移民嘅意見我,雖然未100%想走,不過出年一月要land係一個事實!我會去sf落腳先。
考慮緊小朋友讀書問題,我個囡出年一月先4歲,要讀私家preschool. 根住要報garde 1. 但但係佢9月中出世,我見要讀兩年過渡性課程嘅學校…有冇jm小朋友讀過?我見個list得好少學校…唔知邊間好,又唔知係咪好難先有位…可以俾啲意見嘛?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kayeeian 發表於 14-8-29 21:01
之前jm俾咗好多移民嘅意見我,雖然未100%想走,不過出年一月要land係一個事實!我會去sf落腳先。
考慮緊小朋 ...
過渡性幼稚園Pre-K比較新,係呢一兩年至有,我仔女都已過咗呢個階段,但我有幫手做某D家長組織義工,照我有限了解係你有權選擇入唔入讀過渡性幼稚園,而讀咗一年過渡性幼稚園都要讀幼稚園Kindergarten,而且有限位,如果你可以負擔私人preschool的話,可以唔駛讀Pre-K,等一年再入Kindergarten,所不同係公校Pre-K唔駛錢,preschool要錢。呢度冇規定要讀preschool,有學生係完全冇讀過preschool入小學讀K,公校係唔可以揀學生,但私校就多數唔會收未讀過preschool嘅學生,因為未讀過preschool嘅小朋友冇學過規矩,唔知道要服從老師,唔習慣學校群體生活,私校一般唔會想花時間去搞disciplines。

你會住邊區?有親人喺呢邊睇下將會住果度附近有邊D preschools,有D比較出名preschool要排隊一兩年至有位,但唔代表一定好,你要自己睇過覺得適合自己個女至好,呢邊有好多preschool係所謂play-based,即係由玩中學習,有好有唔好,我仔女讀過呢類,但老師態度係唔寫字唔學認字冇問題,小朋友唔鍾意寫唔鍾意學會由得佢地,routines都比較鬆,睇你小朋友受邊一套,我個仔去到升小學果年2月轉去呢一間華人開嘅preschool,當時連26個英文字母都認唔晒,唔好講寫,最基本佢連自己個名都唔識得寫,1至10都認唔到,當時就算要考私校都一定冇人收,轉校後唔駛三個月識晒26個英文字母,仲學到少少中文字,校長話訓練小朋友每日要做功課,以後佢地上小學父母就唔駛勞氣,因為已經習慣同埋明白係佢地嘅責任,我真係好多謝呢個校長,我仔女每日都自動自覺做功課,有時功課難扭計,我話由得佢地唔做唔交,但佢地喊住話唔得一定要交,呵呵。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

引用:Quote:kayeeian 發表於 14-8-29 21:01 之前

原帖由 rose-mag 於 14-08-30 發表
過渡性幼稚園Pre-K比較新,係呢一兩年至有,我仔女都已過咗呢個階段,但我有幫手做某D家長組織義工,照我有 ...
我哋會去 milbrae落腳,有得讀公校就讀公校,始終一去到想留個錢旁身先! 因為我個囡9月中出世,咁即係一定要就嚟六歲先可以入公校kindergarten?
因為佢依家已經k2,我怕再讀多兩年ps,唔知會唔會悶…

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kayeeian 發表於 14-8-29 23:33
我哋會去 milbrae落腳,有得讀公校就讀公校,始終一去到想留個錢旁身先! 因為我個囡9月中出世,咁即係一定 ...
我住三藩市,情況可能有D唔同,不過我剛睇過Millbrae School District個網,
果度得兩間有Pre-K嘅學校,唔知學額有幾多,同埋係按住址分派,
真係好睇到時入學學生多唔多,Millbrae校區幾好,又多唐餐館,
果度地產價格都好高吓。

http://www.millbraeschooldistrict.org/

大宅

引用:Quote:kayeeian 發表於 14-8-29 23:33 我哋

我住三藩市,情況可能有D唔同,不過我剛睇過Millbrae School District個網,
果度得兩間有Pre-K嘅學校,唔 ...
係呀…我都有聽聞過啲樓好貴,不過因為屋企人住嗰度,咁都住近啲有照應。
我睇咗啲web site,冇諗過sf啲校區分得咁細,學校又唔係真係好多,有冇可能真係派唔到學校?

王國長老

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 14-08-30 發表我

原帖由 kayeeian 於 14-08-30 發表
係呀…我都有聽聞過啲樓好貴,不過因為屋企人住嗰度,咁都住近啲有照應。
我睇咗啲web site,冇諗過sf啲校區 ...
其實所謂三藩市有分三藩市灣區同三藩市city, 前者係好大範圍,由San Jose 上到去Marina 對落去到東面都可以納入灣區,後者就只係三藩市city, 相對細好多,就係以前人叫舊金山。

唔分仔細唔得架,灣居範圍太大啦,車程可以去到個幾鐘。就係三藩市city 就有幾十間學校,其他城市就一dd, 派唔到就應該唔會,校區點都會揾到學校俾你(pre-k 可能有機會派唔到,因為唔係mandatory), 不過可能會離屋企遠d, 但有位可以轉校可以插班。

大宅

keeyian,

You should ask your relative to find out which public school is affiliated with your home address. I think some public schools offer "transitional kindergarten" for those who are too young for kindergarten (there's a cut-off date) but a little too old for pre-k (usually starting from 4 but before 5).

If you worry that your kid might be bored if going to the transitional kindergarten, maybe you can try to find a private school which will take her for kindergarten. You can either look for a preschool which offer kindergarten or an elementary school for their kindergarten. Then she can transfer to 1st grade at public school the following year.
There should be quite a lot of choices of private kindergarten since you can also go to Burlingame where is very close to Milbrae, or you can drive for a few more miles to San Bruno or San Mateo.
You can try to browse for private schools in or near Milbrae at greatschools.org

Hope that it helps!

大宅

引用:Quote:原帖由 kayeeian 於 14-08-30 發表係

其實所謂三藩市有分三藩市灣區同三藩市city, 前者係好大範圍,由San Jose 上到去Marina 對落去到東面都可以 ...
原來係咁! 我哋都知millbrea樓價好高,有冇其實校區都不錯嘅地方可以介紹一下?只要安全同成續ok就得,我哋冇宗教信仰,主要target公校,當然我都明要睇埋工作地点!

sfmeow  Pm you! :)  發表於 14-9-1 09:27

大宅

引用:keeyian,You should ask your relative to

原帖由 bee_happy 於 14-08-31 發表

keeyian,
Thanks for your information. My girl is turning 4 in the mid of sep. If she stays in private preschool for one year, she is still yet to be 6 before Sep1, in this case, when she can start the 1st grade?
It is very headache to me. I am not sure if it is very strict to the age of school ing.

大宅

keeyian,

That's what my friend did for her girl who is the youngest among her 3 kids!

You can double check with your public school to see if your girl can go to 1st grade there, assuming your girl has just completed kindergarten at private school and will be turning 6 in mid Sept.
In order not for her repeating kindergarten at the public school, they might or might not give her an assessment to see if she's ready for 1st grade. For the assessment, other than academics, they might also assess for her social and development as well.

別墅

我剛收到NVC e-mail 和 Immigrant Visa Application Processing Fee Bill Invoice,一年內交錢,位位US$230。之後有乜手續?Thanks.

別墅

BTW,我剛去完SF US,外家住South SF,不知校區好不好?我仔而家諗Form 2,佢好想Form 3去讀high school,因為在港讀到死死下。移民我地會犧牲好多,都係為呀仔,我地會等個仔入大學後可以自立便回流。

大宅

引用:我剛收到NVC e-mail 和 Immigrant Visa App

原帖由 cambo 於 14-09-01 發表

我剛收到NVC e-mail 和 Immigrant Visa Application Processing ...
Hello,你哋齊咗文件未?如果齊曬就等信去驗身同見官,跟住就出visa要半年內land.

cambo  Thanks a lot.  發表於 14-9-6 17:39

大宅

cambo,

The average scores of the high schools in South SF are in the high 700s but below 800. El Camino High is close to 800.

Weighted
3-Year
API
Average*

South San Francisco High 773
El Camino High 795

By the way, the maximum API score is 1000, so the best schools will have scores over 900. But most people thinks the high schools with over 800 API are good. So I guess the El Camino High, for example, is considered ok, if your standard is not too high!

大宅

bee_happy 發表於 14-9-1 15:43
keeyian,

That's what my friend did for her girl who is the youngest among her 3 kids!

Beehappy
I looked into the private kindergarten, they offer whole day, morning orafternoon session. Do you see any specific differences? Is there any norms inSF?
My girl in afternoon class since 2. I prefer she can stay in the same patternof living, which is enough sleeping time, few hours class and play around inthe rest of the day.

大宅

Kayeeian,

I don't know which private kindergarten u r looking into ... But most private kindergartens in my area (about an hour from SF, so it's still in the Bay Area) usually offer either morning (til noon) or full day (til 3:00-3:30pm, with after school til 6:00pm). In the full day program, usually the learning/academic focuses more in the mornings.

If u r not working, the morning program will be good enough. However, if the kindergarten is part of the private elementary school, 1/2 day option might not be available and you'll have no choice but going full day.

王國長老

kayeeian 發表於 14-8-31 16:35
Thanks for your information. My girl is turning 4 in the mid of sep. If she stays in private prescho ...
http://www.millbraeschooldistrict.org.schools.bz/districtNewsArticle.aspx?artID=5#sthash.BewRDUPR.G3zCMCHs.dpbs
呢個係有關Millbrae School District嘅註冊資料,你叫親戚打去校區問清楚啦,三藩市city即使你小朋友有私校收讀完一年再考,都係要按出生日期去決定入讀年級,所以你女係9月2日出世就一定係要讀遲一年,唔會有特別處理,就算有人插班想讀低一班都唔得,除非係評估入GATE Program,但要去到3年級至會有安排。三藩市好幾間比較受歡迎私校我都問過都係唔得,我唔清楚Millbrae公校或私校係點做,最穩陣就係打去問下,自已可以決定點安排,男仔的話我覺遲一年冇大問題,因為男仔一般遲熟,女仔的話分別冇咁明顯,我女係細女,佢冇問題,但社交上佢好多較細嘅同學就有問題,好多仲係理解同社交上都較為唔夠同齡成熟。

王國長老

kayeeian 發表於 14-9-1 19:26
Beehappy
I looked into the private kindergarten, they offer whole day, morning orafternoon session. ...

duplicated

大宅

引用:Quote:kayeeian 發表於 14-8-31 16:35 Than

原帖由 rose-mag 於 14-09-02 發表
http://www.millbraeschooldistrict.org.schools.bz/districtNewsArticle.aspx?artID=5#sthash.BewRDUPR.G3 ...
細女真係麻煩…
你囡囡係細囡入去讀garde1定係等一年?

王國長老

kayeeian 發表於 14-9-1 23:28
細女真係麻煩…
你囡囡係細囡入去讀garde1定係等一年?
佢剛剛係8月後期出世,我見佢跟得上冇特別俾佢遲一年,
老師話一般都要跟年齡,考語文時個老師話佢好OK,
所以我冇點擔心,但去做義工時見到一D較細嘅就有問題,
好明顯K果陣都仲好BB,好多嘢依賴,自理能力未得。
我仔果班又係,大仔大女果班學得快,細仔細女成日跟唔上。

首頁

尾頁

跳至