跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 14-09-05 發表本

原帖由 prettyfish 於 14-09-06 發表
我仔學校讀完k無畢業禮架, 原來呢邊學校都有架?
其實係個別學校,但一般都有,老師講其實只係升級,但想小朋友有心理準備自己大個啦,唔係再係全校最細,個個著靚靚唱歌跳舞,作狀拎張証書影相。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

引用:Quote:HappyMatt+發表於+14-9-5+09:04+我哋

原帖由 rose-mag 於 14-09-06 發表
你就好啦,我老公唔講中文,於是喺屋企得我同公公婆婆講廣東話,
3歲前都真係中文叻過英文,但一返咗D,果 ...
佢哋學英文直係好快手。好彩大仔喺屋企仍然有9成係用廣東話同我哋溝通,包括同妹妹傾偈都係。but will see what happen when little sister 大過返學後唔知 keep 唔 keep 到

其實雙語學校係點㗎?

別墅

bee_happy 發表於 14-9-2 09:16
cambo,

The average scores of the high schools in South SF are in the high 700s but below 800. El ...
Where should I live if I want to go to El Camino High? San Bruno? My boy is willing to study but his Chinese is below average. He can't survive well in Hong Kong. We migrate to USA for better higher education.

大宅

引用:Quote:kayeeian+發表於+14-9-5+19:18+多謝

原帖由 meatballs 於 14-09-06 發表
唔好客氣
大家傾下嗟
你好堅強呀!你經歷咁多事情,又要適應新環境,真係唔容易!你自己都要保重!

有畤我自己都會諗,究竟自己做咩移民,我盡量都會將小朋友發展呢個因素排除,我怕會俾到壓力自己同佢,有時一定難免會諗我為你犧牲咁多點解唔好好讀書⋯⋯我會提醒自己抱住俾佢䦕下眼界,睇下世界有幾大嘅心態!

不過學中文我會比較堅持!我希望佢講到同睇到!大仔學校洗唔洗學第二語言?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

kayeeian 發表於 14-9-7 00:34
你好堅強呀!你經歷咁多事情,又要適應新環境,真係唔容易!你自己都要保重!

有畤我自己都會諗,究竟自己 ...
我唔堅強㗎, 阿仔西利啲
比我咁樣torture。。。

佢學校係英語學校
1st to 5th grade 冇外語
六至八嘅選修科可以選[size=13.63636302948px]修spanish

大仔我冇迫佢學了
佢咁嘅情形。。。
也因為嗰時喺香港讀嘅學校情度比較淺
番嚟追番追到氣咳

細仔喺香港冇讀過書
我自己教真係好似老鼠拉龜
所以諗住出去學
不過E加星期六要學游泳
諗住完左個course
出年一月先讀中文

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

HappyMatt 發表於 14-9-5 22:23
佢哋學英文直係好快手。好彩大仔喺屋企仍然有9成係用廣東話同我哋溝通,包括同妹妹傾偈都係。but will see ...
有兩種,一種叫Immersion沉浸式,最初中英比例係9:1,每上一年就英文加多10%中文少10%,直至去到8年級就變成中文10英文90,但三藩市只有一間係去到8年級,其他都係去到5年級,即係去到中文40英文60,學生學中文係會好過其他出去中文學校每個星期學一堂嘅,K收生時係分三條lines,一條收中英文都識嘅學生,另一條係只會中文,最後一條係只會英文,將三條LINE學生放喺同一班,學生之間會互相學習,但個比例唔可以失衡,唔係老師會教得好辛苦。我原本都想揀呢種,但最鍾意果間離屋企太遠,返學揸車都要半小時有多,即係得要帶完佢地返學又要再由果度返工的話我要超過一小時時間,仲未諗點處理間架,downtown泊車每日45,月費都要幾百,如果搭車仲大件事。另外有兩間我地去過學校同校長傾過計都唔鍾意,佢地只係講PSI幾多分,但教育仲有好多嘢,淨係講分數只能教出有分數學生,我注重品格行為同成績平衡,當我問如果小朋友學得慢學校有咩對策,校長或老師講去搵tutor,我就可以掉頭走啦,唔應該係咁嘅。

後來退而求其次,我揀另一種叫雙語學校Bilingual Pathway,學校有一班係有中文讀,但全日約有1/3時間係用中文教學,學生學寫學認學讀,老實講學中文時間當然唔夠沉浸式多,程度亦有分別,但我要求唔係要佢地可以同住香港小朋友比,所以我仔而家程度只有一年級未到,我都冇太大擔心,去到中學佢可以選中文做2nd language selective,到時佢自然要努力,我只要佢唔憎去學中文就好,所以我連中文班都冇報,星期六日反而去學游水學木工,有時間就同佢去公園放電。

男爵府

畀面勳章

rose-mag 發表於 14-9-7 02:25
有兩種,一種叫Immersion沉浸式,最初中英比例係9:1,每上一年就英文加多10%中文少10%,直至去到8年級就 ...
我想問下你仔女學中文是否用廣東話授課?我住個區通常都係用國語教中文, 而家搵到一間係廣東話教, 但一星期只得兩個鐘,我覺得唔夠,希望大仔可以KEEP到中文, 細仔就真係難搞。。。

大宅

回覆 cambo 的帖子

cambo,

You'll need to find out from El Camino High school! Usually they define by the boundary map.
You can just give them your home address to find out.

王國長老

引用:Quote:rose-mag 發表於 14-9-7 02:25 有兩

原帖由 prettyfish 於 14-09-07 發表
我想問下你仔女學中文是否用廣東話授課?我住個區通常都係用國語教中文, 而家搵到一間係廣東話教, 但一星 ...
我仔女學校係廣東話,呢度中文沉浸式同雙語班都有分廣東話同國語,我地揀咗呢間,一來係近番我地屋企,二來我地屋企講廣東話,去國語班對我仔女太混亂。

王國長老

引用:Quote:rose-mag 發表於 14-9-7 02:25 有兩

原帖由 prettyfish 於 14-09-07 發表
我想問下你仔女學中文是否用廣東話授課?我住個區通常都係用國語教中文, 而家搵到一間係廣東話教, 但一星 ...
仲有,唐人埠有唔少係用廣東話教,但有d係簡體字,我仔女學校係教繁體。

大宅

引用:Quote:kayeeian+發表於+14-9-7+00:34+你好

原帖由 meatballs 於 14-09-07 發表
我唔堅強㗎, 阿仔西利啲
比我咁樣torture。。。
唔好講到torture 咁嚴重,佢依家OK嘛?有困難就會更成熟!大個會硬淨好多!
另外你小朋友係咪都係讀公校?中文係我基本要⋯⋯公校都有中文班嘛?

大宅

引用:Quote:原帖由+prettyfish+於+14-09-07+發表

原帖由 rose-mag 於 14-09-07 發表
仲有,唐人埠有唔少係用廣東話教,但有d係簡體字,我仔女學校係教繁體。

...
頭先有問到公校都有中文班嘛?
我有幻想佢細個讀好中文,大啲讀西班牙文⋯⋯有冇可能㗎?我會以公校為目標

王國長老

kayeeian 發表於 14-9-6 20:42
頭先有問到公校都有中文班嘛?
我有幻想佢細個讀好中文,大啲讀西班牙文⋯⋯有冇可能㗎?我會以公校為目標 ...
三藩市公校有中文讀,但係特定學校特定班,學位要爭(攪珠),其他城市好似都有,但Millbrae我唔係好清楚。

唔識答,但分享幾個個案:

1)我老公細個62送去讀周末中文學校,佢唔鍾意,次次逃學,於是而家幾十歲都唔識幾多,連基本溝通都唔得,鍾意睇中文電影,睇晒李小龍、狄龍、王羽嘅戲,但係主要睇人打同估下估下,而家好多舊戲有英文字幕配番就最啱啦。如果唔係,以前我係同佢一齊睇,佢不停要我解話,解到我忟,點解好?點講九陰白骨爪?點譯八卦門、古墓派?點樣解釋人物關係同譯名?我老公學得最多中文係多年前跟個馬拉華人上司,個上司連個黑人同事都要佢學中文,帶佢去食點心,仲要點鳳爪。

2)我上司個女好細個嚟,自細去上周末中文學校,屋企講國語睇中文電視節目,每年暑假同佢返上海兩三個月,而家個女上大學,高中時選韓文做2nd language,學咗幾年,上司話個女韓文叻過英文,因為個女鍾意韓國明星,為追星學韓文。

3)表妹大仔10歲,由5歲開始上周末中文班,表妹同表妹夫都識中文,婆婆幫手湊又係講中文,小朋友亦都跟過爸爸回香港但身體適應唔到,成身出晒疹又哮喘,返到嚟就冇晒事,於會唯有留低,今年剛剛停上中文,我問表妹夫,佢話個仔勁憎去上中文,根本唔肯學,所以為咗唔好破壞親子關係,於是唔再送佢去學中文,細仔直情費事試。

我估成功一定有,亦唔會少,我有兩個同事都係好細移民嚟,一個識講唔識寫唔識睇,另一個識講識寫識睇,前者係男人,後者係女人,兩個係中學同學同年出世,我估學語言要睇人。

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

我發覺好多跟父母移民來的第一代(或稱第1.5代)的華人超喜歡看香港武俠片,我老公和很多朋友都是這樣,熱衷TVB電視劇程度遠超很多香港人!我老公的中文就是這樣學回來的,他不會看不會寫,但聽和講沒問題。

話說回來,我大仔宜家就快三歲,我也開始頭痛怎樣堅持要他學中文。家裡講廣東話,有時給他看巧虎,小人兒都說得上幾句字正腔圓的普通話,我開頭不知幾擔心他返daycare不能跟人溝通,原來擔心是完。全。多。餘!才幾個月,現在我已經擔心他日後不願意說中文啦。我所認識的“竹升”,幾乎全部不會看和寫中文(so far 只有一個是中文讀寫聽講都得,其他的最多都是識講識聽),反而不少鬼佬鬼婆D中文仲好。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

kayeeian 發表於 14-9-7 12:32
唔好講到torture 咁嚴重,佢依家OK嘛?有困難就會更成熟!大個會硬淨好多!
另外你小朋友係咪都係讀公校? ...
E加仲治療緊。。。
係ar,佢哋係讀公校

唔係㗎
好似我住lee個county
六百幾間public elementary school 只有二間中文雙語
隔離羅省應該都有
你可以google 一下你將去嘅學區
搵心義嘅學校
之後就喺嗰度搵屋

如果你打算工作
有啲學區係接受父母喺該區工作收生嘅
你可以喺school district 嘅website find out

王國長老

CK_Kukky 發表於 14-9-7 01:51
回覆 rose-mag 的帖子

我發覺好多跟父母移民來的第一代(或稱第1.5代)的華人超喜歡看香港武俠片,我老公 ...
我老公喺美國出世,即係呢度叫土著,其實跟父母移民嚟果D會好D,
大部份見都識得講同聽,只係細個嚟到大嘅中文口音唔正,
英文就流利到暈,但唔一定識得讀寫,睇移民前有幾多基礎。
但喺度出世就唔一定,我D堂弟妹表弟妹由細到大去中文學校,
屋企父母講中文,但佢地去到上小學就已經滿口英文,平時私底下英文溝通,
講中文係好明顯鬼仔口音,有部份識寫識讀,但真係寫得醜時認得字少,
有D更係喺大陸有生意,講聽得已算好叻。

以前果代好多父母祖父母都仲好傳統,英文未必好好,
所以小朋友要同老一輩溝通都要用中文。而家我仔女呢D,
明知你識英文就唔會講中文,我要佢地講,有時佢地會發脾氣話唔識講,
我唯有威逼利誘,講中文有嘢食,唔講冇得食,個女鍾意手作嘢,
我話好多中文書教呢D,唔識中文就冇得學,總之盡量多D接觸,
有幾多得幾多咁啦。鬼化學國語好過我地,因為用拼音去記,
我學過兩次都係麻麻,有本字典我會得,冇就四聲成日搞錯。

大宅

引用:Quote:kayeeian 發表於 14-9-7 12:32 唔好

原帖由 meatballs 於 14-09-08 發表
E加仲治療緊。。。
係ar,佢哋係讀公校
辛苦你啦媽媽!
我都明要睇下住咩區先會有啲咩學校!
不過最重要我諗都係睇吓份工响邊…所以暫時都只係睇嘅階段。
我見大家都有refer啲web site 俾我,依家study緊!

大宅

引用:Quote:CK_Kukky 發表於 14-9-7 01:51 回覆

原帖由 rose-mag 於 14-09-08 發表
我老公喺美國出世,即係呢度叫土著,其實跟父母移民嚟果D會好D,
大部份見都識得講同聽,只係細個嚟到大嘅 ...
其實我見我個囡都有咁嘅情況,同佢啲同學出去玩時,佢哋都係講英文,我自己心好慌,就開始要求佢同我哋講中文。
不過因為佢細,好多時都會話唔識講。咁唯有慢慢再教…
所以一路我都好擔心佢學中文情況!!

王國長老

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 14-09-08 發表我

原帖由 kayeeian 於 14-09-09 發表
其實我見我個囡都有咁嘅情況,同佢啲同學出去玩時,佢哋都係講英文,我自己心好慌,就開始要求佢同我哋講中 ...
唔識講可以你講囡囡學,我仔細d果陣呢個方法得,而家大咗d佢寧願唔要,而家係有時叫妹妹教佢,因為妹妹肯講所以中文好d, 其實移民都要預咗有得有失,呢度英語為主,好難要求小朋友中英都好流利,特別唔可以同以中文為母語去比較,對小朋友唔公平,只可以盡人事,如果小朋友有興趣一定學得好,所以大前提唔好逼到佢憎就得,唔係好似我表妹個case 咁,而家個仔直情唔講,聽就明但唔講。

首頁

尾頁

跳至