想生BB

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

忍咗好耐,我終於可从話比你哋知啦 !!!!

各位姊妹,

我今日終於可以講出來 : 我有咗啦 !!!!!!

這段日子真係難過了,回想到我在2月23号那天 CONFIRM 咗有BB, 本來即想上嚟 BK 告知各姊妺,但老公叫我暫時都係唔好講比人知住,怕BB少氣; 那我只好等待等待.......
我从為見完医生 CONFIRM 實就隨即可从話比人知啦, 点知医生話太早所从什么也看不見; 我又等多 2 星期後再見医生; 怎知等到第二次見医生, 她用超音波照現時胎兒的情況, 我可真失望到極点, 医生竟然話見唔到胎兒, 胎囊就有, 在胎囊中間應該会見到BB的,但我就什么也看不見....... 那時我好失望, 我唯有照医生指示, 再比多一個星期時間, 佢話有時BB可能 catch up 得慢, 若下星期再見唔到才作打算..........

漫長的 7天又過去, last friday抱着"死就死啦"的心情見医生, 終於................我見到小BB的心跳啦 !!!!我真係有資格再做媽咪啦 !!!!!!!!!

回想那個星期, 我好 UPSAT, 好 DOWN, 好在有老公在支持, 佢常常扮無嘢, 話今次唔得下次啦, 又話我地巳經比好多人好好彩, 若果 bb 真的有事, 我哋及早知道咪好過到3, 4 個月後才發覺仲惨咁話.......每當想起那時千方百計想生BB, 日日等仔生的心情真的很痛苦; 好在有 BK 的姊妺大家交流心得,互相勉勵, 又一斉研究怎样才可从成孕; 所以每日必上 bk 巳成習慣, 亦成為我的心靈雞湯, 在此我真心的多謝眾姊妹 !!!!

此外,還有要多謝 chilli , 我都係多得你教我用 clearplan, 我才会 bingo ga, 曾经在某些 topic 睇到你問我点, 我一直唔敢回應, 我怕你問我 bingo 咗未而我又唔可从答你, 我唯有日日上網睇你哋傾計, 這日子真難受呀...............幸好, 我依家可从大大方方的加入啦 !

好了, 多謝你哋用咁多時間看我道篇心聲, 我屈係個心到好耐啦, 今日可从講晒出來, 我鬆了一大ロ氣呀 !!!!!!

祝各位想生 bb 的姊妹, 早日成"孕" , 加油加油呀 !!!!!

harrison

子爵府

Re: 忍咗好耐,我終於可从話比你哋知啦 !!!!

哈哈, harrison, 多謝妳真情剖白, 相信都同時係有些人的心聲.
小心身體, 休息多d生個健康bb
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

大宅

Re: 忍

harrison
恭喜你呀! 好戥你開心, 要休息多d, 祝你生個肥肥白白健健康康

男爵府

畀面勳章

harrison

恭喜你呀, 咁你樣樣小心喇, 我祝你生個健健康康o既bb呀!

子爵府

2024年龍年勳章

Harrison, 恭喜你呀..事事小心呀...

別墅

Harrison:
恭喜你!快d發功比我地la!
Thanks! :-P
:-? 8-) :-o ;-)

男爵府

恭喜你呀! 你預產期係幾時呀?
[/url]

伯爵府

恭喜你呀! 咁你要快D發功比咁多位姊妹勒! ^_^
幾時預產期呀? :-P

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

別墅

恭喜你呀~~~

你係咪2月頭時喺"排卵測試捧"個TOPIC 講用clearplan時搞惦0架, 你到最後喺test到positive後幾時dodo呀? 因為我都想今個月想用clearplan試下, 想參考下呀?

別墅

Harrison,

恭喜你, 你要事事小心呀 ! :-P
! ! ! ! ! ! 明天會更好,希望在明天 ...哈 哈 哈! ! ! ! ! ! Good Lucky........ Yessssssss ! ! !

大宅

Harrison,

恭喜你呀, 祝你生個肥B,,,你要事事小心呀 ! :-P :-P

大宅

好媽媽勳章

恭喜!!恭喜!!快d生個肥肥白白的小可愛,同比張相大家分享分享.
最喜歡行街街,開心快樂喜洋洋!! ;-)  ;-)

大宅

harrison,

真係開心呀!!我都等了五年先有 ,我完全明白你的感受,

總知今天開始,小心唯上,多多休息,!!!!

我有一個5歲女女和8個月仔仔 , 閑時返下 freelance湊下仔...

我的blog
http://hk.myblog.yahoo.com/chancharlize/article?mid=1357&prev=1373&next=1342

大宅

harrison,

真係開心呀!!我都等了五年先有bb ,我完全明白你的感受,

總知今天開始,小心唯上,多多休息,!!!!

我有一個5歲女女和8個月仔仔 , 閑時返下 freelance湊下仔...

我的blog
http://hk.myblog.yahoo.com/chancharlize/article?mid=1357&prev=1373&next=1342

大宅

恭喜!!

休息多d & 小心身體呀!!

大宅

各位姊妺,

首先多謝你哋對我同BB的祝福, 我的預產期係 11 月 5 日;

Covey,

我就是在2月頭時喺"排卵測試捧"個TOPIC 講用clearplan時搞惦0架, 我係 9/2 > clearplan > positive; 咁 chilli 就教我話我的排卵日就係 10/2. 我只係於 7/2 及9/2 晚上 dodo 過, 當時我認為應在 10 & 11 日做会機會好 d , 但我老公太懶了, 所从我真係从為会無機的; 但有一样嘢我都不太明白, 我就係知到自已於這兩日 dodo 過, 所从医生就base on 這日子來推測胎兒的大.小而發現 bb 比佢預期中細; 後來 7 日後再 check, 才見到 bb 的心跳, 再加上量度埋 bb 的長度 咁就 confirm 我有孕 6 星期 (由上次來m首天計); 而成孕就 4 星期 (精子及卵子結合), 她話我的排卵遲咗所从 misleading 咗我; 咁即係話推算到我當時並非 9 or 10 号排卵, 應該再遲多幾日咁話 wor !!
咁你話啦, 就我今次的 case 而言, 係咪真的"世事無絕對" 吖 !!!!!! 仲攪到自己虛驚一塲 !!!!!!!!

Anyway, clearplan 果真係有用的, 係就在 positive 的前,後幾日內多造, 就無走雞, 快D開丁啦 !!

咁多位姊妺, 等你哋好消息呀 !!

harrison

別墅

harrison,

收到 and thanks, 所以生bb呢家野真係好妙,因為我上個月用clearplan test到positive時即晚開過一次工, 但係fail, 所以先問下你開幾多次先機會大d呀,我今個月會勤力d 0架

我都祝你生個肥肥白白0既bb

伯爵府

harrison 寫道:
我只係於 7/2 及9/2 晚上 dodo 過, .............. 她話我的排卵遲咗所从 misleading 咗我; 咁即係話推算到我當時並非 9 or 10 号排卵, 應該再遲多幾日咁話 wor !!

harrison,
咁就真係奇喎, 如果你個醫生話唔係號排卵仲要遲幾日, 但係最後一次dodo係 9/2, 咁d精子點解可以生存咁多日既?

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

別墅

harrison,
我在12日同14日都用CLEAN PLAN 但CHECK唔到.
:-? 8-) :-o ;-)

大宅

好多謝你哋呀 !!!我感動到眼濕濕呀 !!嗚嗚 ~~~~~~

剛マ回答完 Covey, 估不到在短短的時間內一入翻來就睇到咁多你地的祝福, 我感到我原來都仲有咁多人重視, 內心很温暖呀..........寫寫吓又想喊過 ...................

Thanks again !!!!!!

可樂,
你的問題就係我的疑問, 原因只有三個;
1) 我老公的精子很襟捱, 由 9 号捱到 11, 12 号 (医生 話的成孕日子);
2) 個医生唔掂, 計錯數;
3) 我個 bb 超細粒

算了罷, 總之 bb 將來健健康康, 我就求之不得了. 對嗎??

harrison

首頁
12345...7

尾頁

跳至