烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

pinkypiggy,

買魚模個di地方咪有得賣食用色粉囉 (燈色就啱), HK$5一包!

原文章由 pinkypiggy 於 08-1-19 18:17 發表
今日都走左去買個魚模,不過係中號,請問橙色果d可否用橙汁 or 紅蘿蔔汁代替?我想整嚟送俾人:loveliness:

btw, 妳d魚魚整得好靚,d色好均勻,我覺得好似好難

...

男爵府

原文章由 小科豆 於 08-1-19 04:49 PM 發表
難5難做架
唔難架!你都試下,幾好玩架:loveliness: :loveliness:

知足常樂     平凡是福 

男爵府

原文章由 pinkypiggy 於 08-1-19 06:17 PM 發表
今日都走左去買個魚模,不過係中號,請問橙色果d可否用橙汁 or 紅蘿蔔汁代替?我想整嚟送俾人:loveliness:

btw, 妳d魚魚整得好靚,d色好均勻,我覺得好似好難

...
橙色部份係加左橙紅粉,橙汁應該唔係好得,因為係椰汁年糕,加埋咪好怪 紅蘿蔔汁都或者可以,唔怕都可以試下既,試完話我知好唔好味:loveliness: :loveliness:
我開頭都覺得d色好難控制架,不過比想像中易,整起真係幾靚架,好有滿足感 :loveliness:

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

d魚魚肥dudu好得意呀!
我之前都買左魚仔模,不過都仲未開齋。

盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

原文章由 召藥師 於 08-1-19 11:32 PM 發表
d魚魚肥dudu好得意呀!
我之前都買左魚仔模,不過都仲未開齋。
細魚真係好得意,個SIZE又岩小朋友,唔駛切,成條食

男爵府

原文章由 cheapbombom 於 08-1-19 10:37 PM 發表
我想問, 你地整細魚個di, 通常一次過蒸幾多條?
我今日去上海街買個中型魚模, 點知放唔落個鑊度, 局住明天要再去換個細魚模, 咁要分開好多次蒸, 好煩下喎...擔心攪好左既年糕粉漿, 排住隊一次只蒸一條, 粉漿要隔咁耐 ...
中魚都唔係好大咋喎,點會放唔落既 細魚模一個有六條架, 唔駛分開蒸:loveliness:

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

可否post個食譜出嚟參考吓. thanks

公爵府

畀面勳章

禾又要. 尼個好似易整過羅拔膠
原文章由 chum 於 08-1-20 03:01 發表
[img][/img]

男爵府

原文章由 chum 於 08-1-20 03:01 AM 發表
我參考左呢兩個食譜整:loveliness:

http://blog.yam.com/ivman/article/1379108

http://www.wretch.cc/blog/cookcookpig&article_id=10720480

男爵府

原文章由 小科豆 於 08-1-20 12:07 PM 發表
禾又要. 尼個好似易整過羅拔膠
豆豆,真係唔難架,整喇,好cute架:loveliness: :loveliness:

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

原文章由 魚生 於 08-1-22 08:07 PM 發表

威士,你D橙色邊度買架?
蛋糕材料鋪呀!叫橙紅粉

侯爵府

環保接龍勳章

原文章由 魚生 於 08-1-22 20:07 發表

威士,你D橙色邊度買架?

2德惠..食用色素:6蚊...有排用 有多色,一之用1/2滴攪掂
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

珍珠宮

畀面勳章

有無人整過呢款迷你魚呢, 係咪可以蒸少d時間?

子爵府

原文章由 dincat 於 08-1-24 09:56 發表

12mins~

珍珠宮

畀面勳章

請問
膠模要掃油嗎??
點甩模? 係咪用野 了 條魚出黎?
ths

男爵府

原文章由 dincat 於 08-1-24 10:58 AM 發表
請問
膠模要掃油嗎??
點甩模? 係咪用野 了 條魚出黎?
ths
要掃油架!掃左油整一整就甩到

伯爵府

我整左一次, 無掃油, 好難luck, 勉強"了"出黎, 全部變晒型, 記住要掃油啊!

原文章由 vizzi 於 08-1-24 11:28 發表
要掃油架!掃左油整一整就甩到

男爵府

原文章由 dincat 於 08-1-24 09:56 發表

呢個我蒸咗 好快趣
但大魚好慢
我買咗三個大中小

男爵府

鳴謝呢道各位靚太, 尋日完成第一批魚魚啦, 呢次加咗桂花糖同大糖, 甩模時我係非常之雞手鴨腳,不過都全部完成, 多得syc204溝糖水同粉糊既貼士,先甩得咁易咋

仲有我係西貢竟然比我搵倒大糖$3.5一斤好鬼平.下個目標係椰汁錦鋰.

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

首頁

尾頁

跳至