想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

自然流失後,應隔幾耐才可懷孕

我上星期個bb自然流失了,好似m咁,前後共7日,我幾時可以再次努力造人呢?現在身體無乜特別野,d m 幾時再來呢?

男爵府

Re: 自然流失後,應隔幾耐才可懷孕

有無睇醫生 醫生可按你身體狀況比意見. 一般3-4次m 後已經可以再試

唔好心急, 身體好, 機會都大d
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥 Elisha 係細妹

別墅

我四年前都試過, 不用"扢宮",亦是自然流失, 當時覺得太兒嬉, 故沒有再避孕, 怎料, 1個月後我又再次懷孕, 當時有人話不要太快再懷孕, 但我已別無他選, 現在我和囡囡都身體好好, 最近我還生多一個仔仔,

另外, 我好朋友同我case一樣, 三年前, 自然流失後一個月亦懷了孕.

以上資料只作參考, 但我覺得還是問問醫生好.

EQMAMA

男爵府

其實D醫生話最好AL LEASE 1/2年至一年先好再有BB, 因為對個身體唔好

大宅

我自己就只係隔3 months, 醫生話黎twice 月經便可以

大宅

請問甚麼是自然流失? 為甚麼會自然流失? 你從何知道自然流失了呢?

謝謝.

大宅

shuit:
自然流失=早期小產,通常在懷孕期5-6週前或妊娠期8週前,通常是未能成為胎兒只是個不健全的脖胎比子宮排出體外,有好多媽媽在早期未知自己有

大宅

wanman,

那麼我們怎麼知道那是遲來的m 或是自然流失呢?
以我為例, 每次m 都總是不規則, sometimes 2 mths and sometimes 1& 1/2 mth or even 3 mths.

自然流失與正常的m 有何分別嗎? 自然流失是否也很傷身的呢? 但如果根本唔知道已經自然流失了, 又冇調養, 又冇避孕, 那麼就傷上加傷了.

[quote]
wanman 寫道:
shuit:
自然流失=早期小產,通常在懷孕期5-6週前或妊娠期8週前,通常是未能成為胎兒只是個不健全的脖胎比子宮排出體外,有好多媽媽在早期未知自己有

大宅

shuit:
當你應來的m以未來,你可買驗印棒test咪知囉,現在的棒棒有99.9%準確度架,咁咪可以及早知到囉.
以我的經驗,頭一天就好似平是m來的第一天咁,到第二天就有血塊流出,我還發覺到有塊好似"魚bok"的東西流出,當是我估計應是我的bb喇,到第三-四天都有血塊流出,但愈內愈少,到後期就是血絲喇,前後七天喇(這是我的經驗,我估是因人以已)
其實我都唔覺好傷身,同平時一樣要返工,我都有問醫生架,佢話無野要注意可同平時一樣喎,佢叫我呢個星期去覆診,就無事喇掛...

大宅

我想問我係1月25日來m, 但我到3月7日才來m,遲了11日,
我多數遲3,4日,我是否自然流產, 我曾經有想嘔及好似m來的肚唔舒服感覺,tks!

大宅

hello 亮亮媽媽:
我諗應該不是掛,因我如果唔知自己有bb計起上來我是m遲了成3星期喇,下次買d棚棚驗

別墅

亮亮媽咪, I have one experience that my period was late for two weeks then my period started. However it was all because of my delay of ovulation instead of miscarriage. Sometimes stress or change of lifestyle/health condition can mess up our cycle and may delay our ovulation. As a result our period delay but we are not pregnant. For me, I know because I took 2 home pregnancy tests when I missed my period (took the tests few days apart) as well as going to see a doctor to double confirm if I was pregnant or not.

I also had a miscarriage just 3 weeks ago (I was 6 week pregnant). :( One of the differences between a miscarriage and period is that miscarriage bleeding tends to be heavier. Plus I could felt some pregnancy symptoms while I was pregnant but they disappeared once I started bleeding.

Anyhow, if your period delay again next time, I'd suggest you take a pregnancy test to make sure. So that if you have a miscarriage, you know you should go to see a doctor whereas if it is just a delay of your ovulation/period, you don't have to worry so much.

別墅

其實真的很奇妙, 很多人也是放棄之後才會有bb, 而且我覺得真的是天意

首頁

尾頁

跳至