自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

煤氣費貴到離譜, 以前唔使HK$180.00 , 今次HK$460.00

珍珠宮

BK Milk勳章

因咩事差咁遠呀,係咪冬天沖熱水涼,涼得耐左呀,定係煮飯煮多左呀

原文章由 ada0707 於 08-1-19 08:57 發表
煤氣費貴到離譜, 以前唔使HK$180.00 , 今次HK$460.00

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都覺得係唔知點解,我哋重係自動報錶個隻,以前兩個月220,但近年吓吓都330 - 350,重要不包煮食

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 miffy 於 08-1-19 09:30 發表
我期期都4百幾, 我都唔明呀~~

我都係三四百,
但我姑奶要交成千蚊!
佢話佢個女日日沖成粒鐘,
晚晚係沖涼房開concert!

男爵府

沒辦法了, 現今資源短缺, 燃油價高企, 係咁都要用㗎啦.....

夏天電用得多費用多, 冬天煤氣用得多費用多, 必然吧!!!

熱水爐的火力也可大了吧, 煤氣當然也用多了。

[ 本文章最後由 mable1124 於 08-1-19 09:50 編輯 ]

大宅

我都係呀, 2個人, 一個月最多煮4次飯, 上個月260蚊, 今個月500蚊

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 艾菲公主 於 08-1-19 09:52 發表
我都係呀, 2個人, 一個月最多煮4次飯, 上個月260蚊, 今個月500蚊

兩個人$500?!
咁又真係誇張左喎,
我地一家四口,一個禮拜都起碼住兩三晚飯,
亞仔每日都浸浴,都係三四百之喎!
你地係米用煤氣乾衣?

大宅

嘩, 咁我媽果邊咪好誇張, 佢前幾日同我講煤氣費$1800...........只係3個人咋喎!?-(

男爵府

今個月交$1450:-( :-(

1家4口連工人,差不多個個月都$700-1000左右

水費又係交咁多

講你都唔信呢:tongue:

子爵府

everymonth about $800(means bills hk$1600), any method can save money i have two kids & maid.
i and my husband take bath twice a day, is it the point of high price?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

水費又真係卡張左d
我以前屋企2 婆每次張單幾十蚊架jar~~有時40幾~不過, 我地不煮食

原文章由 codychan 於 08-1-19 10:12 發表
今個月交$1450:-( :-(

1家4口連工人,差不多個個月都$700-1000左右

水費又係交咁多

講你都唔信呢:tongue:

男爵府

點解咁貴, 你地係米用煤氣乾衣?煮飯冲涼都用唔到$500煤氣咁多啦~~~
我上月交$380, 一家三口, 而且晚晚煮飯每星期煲一次靚湯添。

原文章由 艾菲公主 於 08-1-19 09:52 發表

水晶宮

我老公話,
其實可以叫煤氣公司張煤氣爐入面個把火較細架!
佢話佢有個同事就係期期過千,
之後向煤氣公司查問,
佢地幫佢較細左個把火,
煤氣費自此減半!

男爵府

我老豆個邊1家5口(1個工人1個bb仔)
媒氣費 /電費 / 水費全部個個月起碼$1000
佢叫晒救命,都唔知點 解咁多
可能因為日日煮飯掛

大宅

原文章由 mable1124 於 08-1-19 10:33 發表
點解咁貴, 你地係米用煤氣乾衣?煮飯冲涼都用唔到$500煤氣咁多啦~~~
我上月交$380, 一家三口, 而且晚晚煮飯每星期煲一次靚湯添。

我冇煤氣乾衣呀, 我都唔知點解?

大宅

好媽媽勳章

我期期都5百幾蚊?-( ?-(
2個大人同一個bb仔...會唔會貴左d???
一個月煲一,2次老火湯...沖涼都唔係好耐姐!!!
其實係咪報錶好d???
咁我搬屋果陣佢會唔會退返收多既錢俾我架
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

首頁

尾頁

跳至