烹飪搵食

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

~

男爵府

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

巧近呀
但係..睇個樣應該要焗..
下星期真係要去買個焗爐先得喇

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

又幾靚仔喎!
我自己未整過加未食過,可唔可以幫我試下放涼左放耐d會唔會硬架?

盡我一己之力,發放正能量!

大宅

原文章由 happykklam 於 08-1-19 23:05 發表
我整完黃金糕喇,睇個樣我諗應該成功左卦 不過原來呢隻糕整起上黎都幾麻煩架~
http://i194.photobucket.com/albums/z129/happykk313/DSC00733.jp ...

係米每15mins打一次所以煩?
你用100% or 50%的recipe?
個糕矮矮地,我諗要換個深d盆嗎?
裏面d"lone lone"好靚,發得好平均!
有咩好料醒d黎洗下?聽日到我囉喎!

依加小息時間,陣間再傾,你明嫁啦!
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

子爵府

原文章由 召藥師 於 08-1-19 23:30 發表
又幾靚仔喎!
我自己未整過加未食過,可唔可以幫我試下放涼左放耐d會唔會硬架?

d"un"~

男爵府

原文章由 召藥師 於 08-1-19 11:30 PM 發表
又幾靚仔喎!
我都未食過又未整過 係咪煎黎食架

知足常樂     平凡是福 

子爵府

原文章由 syc204 於 08-1-19 23:32 發表

係米每15mins打一次所以煩?
你用100% or 50%的recipe?
個糕矮矮地,我諗要換個深d盆嗎?
裏面d"lone lone"好靚,發得好平均!
有咩好料醒d黎洗下?聽日到我囉喎!

依加小息時間,陣間再傾,你明嫁啦! ...

100%dpost~

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 happykklam 於 08-1-19 11:44 PM 發表

100%呀,打個度唔煩,我無甘大個盆所以分左兩個黎焗,晏d我post埋個過程俾妳~

咁妳個盆有冇塗油或墊野架?痴唔痴底?
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

原文章由 vizzi 於 08-1-19 23:40 發表
我都未食過又未整過 係咪煎黎食架

"un"~

子爵府

原文章由 召藥師 於 08-1-19 23:48 發表

咁妳個盆有冇塗油或墊野架?痴唔痴底?

~

男爵府

原文章由 happykklam 於 08-1-19 11:50 PM 發表

大帝話煎黎食既,個食譜就話蒸同煎都得,我岩岩試過就甘食,好軟熟同"煙un"~
記得留起少少等聽日做報告 :loveliness:

知足常樂     平凡是福 

子爵府

個食譜係用為食貓adaw個個,thx~另外我將個過程影低左,同埋將整既小小心得話俾大家知,希望大家都成功做到呢個黃金糕~
材料
椰汁
1 1/2罐 (共600毫升)

1/2茶匙
木薯粉
500克
雞蛋
8隻

400克
牛油
40克
乾酵母
1 1/2湯匙(加入40毫升水拌勻發酵待用) p.s.用溫水,拌勻後會
變成泡沫狀

製作
1.
細火煮椰汁,鹽約5分鐘,放入牛油熄火,放涼後加入木薯粉攪勻

2.
將一大盆放入蛋、糖、用打蛋器打泡至奶白企身狀。p.s.打起會大
4-5倍,一定要打至奶白色

3.
椰汁粉漿和酵母水倒入蛋漿的大盆內,用打蛋器繼續打5分鐘或至
拌勻,大盆蓋面發酵倍大,約1小時。 在發酵其間1小時內 ,每15
分鐘用打蛋器打發一次,大約3-4次,倒入焗盤內就唔駛再打發。
p.s.我每隔15分鐘用高速打7分鐘,ttl打4次,要令d糕糊入面多d
泡泡

4.焗盤抺上牛油,倒入糊漿再發酵1倍大,約1小時,放入200度,焗
30分鐘。
p.s.發酵可放入焗爐以40度低溫幫助發酵,到預熱焗爐時轉放入
微波爐加杯熱水幫助發酵,如果發唔起焗唔到鬆軟同入面d泡泡
效果

焗個陣你會睇到佢糕面好似好多氣泡漲漲下,由四邊開
金黃,d金黃色會慢慢推向中間甘,好得意,甩模用刀仔
四邊,將佢反轉就好易甩模架喇~

[ 本文章最後由 happykklam 於 08-1-24 23:47 編輯 ]

別墅

多謝分享及詳細的心得. 我估我上次失敗是沒有用溫水開酵母, 和打粉漿的時間不足, 下星期再試.
請問做好後的糕可放多少天?

原文章由 happykklam 於 08-1-20 00:34 發表
個食譜係用為食貓adaw個個,thx~另外我將個過程影低左,同埋將整既小小心得話俾大家知,希望大家都成功做到呢個黃金糕~
材料
椰汁

1/2茶匙
木薯粉
500克
雞蛋
8隻

400克
牛油
40克
乾酵母 ...

大宅

原文章由 happykklam 於 08-1-20 00:34 發表
材料
椰汁

1/2茶匙
木薯粉
500克
雞蛋
8隻

400克
牛油
40克
乾酵母 ...

好緊張!好緊張!陣間到我喇!

子爵府

204100%for12X12size滿"un"1~

[ 本文章最後由 happykklam 於 08-1-20 17:02 編輯 ]

大宅

原文章由 happykklam 於 08-1-20 17:00 發表
204,因為100%係for12寸X12寸既size,所以我要分兩盆,而且最後發酵完會高一陪,我唔敢倒到太滿,怕發到漏出黎,我只係倒左半寸糊料左右,蒸出黎就好似張相甘喇!另外我尋晚將部份糕放起室溫,係表面硬左少少,無尋晚甘軟熟,不過入面仲係 ...

剛mix完,20mins後用打蛋器打完,好似仲矮過未打前,有d驚添!

我諗到個糕好大,所以用咗50% recipe,但我諗對我黎講都仲係好大,如果成功,下次可能整25%就夠 lu!

子爵府

15mins7mins~

大宅

原文章由 happykklam 於 08-1-20 17:18 發表
15mins打一次喎,每次打7mins呀~

7mins~
剛打完第二次,冇7mins添!但我打到起晒泡先stop,唔伯,仲有2次機會!

子爵府

原文章由 syc204 於 08-1-20 17:25 發表

每次打7mins呀~
剛打完第二次,冇7mins添!但我打到起晒泡先stop,唔伯,仲有2次機會!

~

首頁
12345...11

尾頁

跳至