烹飪搵食

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

原文章由 vizzi 於 08-1-20 23:34 發表
我又要知

喂!我地掂咗黃金糕 lor wor,你同唔同我地玩呀?
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

唔該哂...:loveliness: :loveliness:
原文章由 happykklam 於 08-1-20 23:31 發表

pm話妳知~

男爵府

原文章由 syc204 於 08-1-20 11:41 PM 發表

喂!我地掂咗黃金糕 lor wor,你同唔同我地玩呀?
你地講到好難甘喎 你今日整左幾耐呀 我要預下時間先得

知足常樂     平凡是福 

大宅

原文章由 vizzi 於 08-1-20 23:47 發表
你地講到好難甘喎 你今日整左幾耐呀 我要預下時間先得

嘩!真係好鬼耐,由3:30玩到8:40出爐,9:00先食第一啖!唔知係米我老人家手腳慢!

男爵府

原文章由 syc204 於 08-1-20 11:59 PM 發表

嘩!真係好鬼耐,由3:30玩到8:40出爐,9:00先食第一啖!唔知係米我老人家手腳慢!
嘩)))要整甘耐架 甘咪要等weekend先玩得:-( :-(

男爵府

想問放錫紙盆焗得唔得呢應該唔影響佢發大掛

[ 本文章最後由 vizzi 於 08-1-21 00:16 編輯 ]

子爵府

Vizzi,pm,610,204la :lol ~

男爵府

原文章由 happykklam 於 08-1-21 12:20 AM 發表
Vizzi,pm左妳喇,我由6點幾整到差唔多10點,可能我後生過204少少la :lol 用錫紙盆都得架~
哈哈~~你甘講我有少少壓力天,我成日整整下又攪下其他野,今次要專心少少先得 :lol :lol

子爵府

lookp.s.d~:)

複式洋房

Hi, you are so smart to make 黃金糕 successfully, I like to eat 黃金糕 very much, so I want to try as well. I want to ask if I use 25% of the receipt, please help to suggest what should be the size of my tray to bake. Thank you. As I'm new to baking, I will need to buy a tray to bake. Thank you again for your reply.

男爵府

原文章由 happykklam 於 08-1-21 12:27 AM 發表
其實唔係好難,係麻煩同下下要look住姐,妳整既時候留意下我p.s.個d,應該會整到架喇,佢發大唔關個盆事架,最主要係睇個溫度咋~:)
我見你用焗爐盆整,所以問下你地 :loveliness: :loveliness:

各位早抖喇 聽日見~~

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 mmouse 於 08-1-21 12:31 AM 發表
Hi, you are so smart to make 黃金糕 successfully, I like to eat 黃金糕 very much, so I want to try as well. I want to ask if I use 25% of the receipt, please help to suggest what should be the size o ...

6吋x6吋或area=36吋sq 組合(如9吋x4吋),如用8x4(32sq)模個糕就會厚身左。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 happykklam 於 08-1-21 12:27 AM 發表
其實唔係好難,係麻煩同下下要look住姐,妳整既時候留意下我p.s.個d,應該會整到架喇,佢發大唔關個盆事架,最主要係睇個溫度咋~:)

妳家大帝試味後有冇話同出面食個d有冇分別呀?
另外,請問妳有冇試過煎黎食?我睇個糕樣已經咁金黃,好難想像再煎佢會變成點。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

原文章由 mmouse 於 08-1-21 00:31 發表
Hi, you are so smart to make 黃金糕 successfully, I like to eat 黃金糕 very much, so I want to try as well. I want to ask if I use 25% of the receipt, please help to suggest what should be the size o ...

我用咗50%recipe盆的size係6"圓盆或22cm x 11cm x 6cm好似我嗰個咁,但50%會多咗dd料糊,我聽日會整理下個recipe for我個糕盆用,有時間去我blog樹睇下。

大宅

原文章由 召藥師 於 08-1-21 00:43 發表

妳家大帝試味後有冇話同出面食個d有冇分別呀?
另外,請問妳有冇試過煎黎食?我睇個糕樣已經咁金黃,好難想像再煎佢會變成點。

唔駛想像,不如睇相,呵~呵~

複式洋房

召藥師, thank you for your prompt reply, as usual.

sys204, I just visited your blog. The photos of your breads are very nice and maybe I should try later. I will visit your blog again tmr to check for your adjusted recipe. Thx.

Sweet dream for all.

大宅

原文章由 mmouse 於 08-1-21 00:55 發表
召藥師, thank you for your prompt reply, as usual.

sys204, I just visited your blog. The photos of your breads are very nice and maybe I should try later. I will visit your blog again tmr to check f ...

thank you for you vist and have a nice dream!

子爵府

原文章由 syc204 於 08-1-21 00:50 發表

?ib_____DQAy9DAG9
唔駛想像,不如睇相,呵~呵~

darling""^^

[ 本文章最後由 happykklam 於 08-1-21 09:44 編輯 ]

大宅

乜哩個唔係黃金糕TOPIC咩~~~?-( ?-( ?-(
離晒題喎~~~
不過整得好靚呀,尢其係對豬,金金地色~~~

原文章由 happykklam 於 08-1-21 01:53 發表

果然係我darling,妳睇下新一輯雙"豬"相愛呀^^

子爵府

原文章由 CeciLeung 於 08-1-21 01:56 發表
乜哩個唔係黃金糕TOPIC咩~~~?-( ?-( ?-(
離晒題喎~~~
不過整得好靚呀,尢其係對豬,金金地色~~~

:lol 204~

首頁
12345...11

尾頁

跳至