烹飪搵食

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

原文章由 syc204 於 08-1-23 11:57 PM 發表

http://www.hkicons.com/_395.gif哦 ~ ~ 兒童不宜??
驚嚇親你

知足常樂     平凡是福 

子爵府

原文章由 vizzi 於 08-1-23 23:59 發表
驚嚇親你

Vizzi3~

大宅

原文章由 happykklam 於 08-1-24 00:02 發表

Vizzi,妳唔係整左個3級黃金糕甘正化~

係?正喎!
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

男爵府

原文章由 happykklam 於 08-1-24 12:02 AM 發表

Vizzi,妳唔係整左個3級黃金糕甘正化~
係3級驚嚇

子爵府

原文章由 vizzi 於 08-1-24 00:39 發表
係3級驚嚇

15mins10minsd~

男爵府

原文章由 happykklam 於 08-1-24 12:48 AM 發表

都唔係差呀,入面都好多泡泡,不過個面好似真係發唔起甘,妳下次再整試下每隔15mins用高速打10mins,然後入焗爐用低溫發酵,睇下會唔會好d~
我會再整架,因為我媽咪話鍾意食呀 不過下次我會等個面上色之後,轉180度再焗,我諗面色會靚d:loveliness: :loveliness:

子爵府

原文章由 vizzi 於 08-1-24 00:53 發表
我會再整架,因為我媽咪話鍾意食呀 不過下次我會等個面上色之後,轉180度再焗,我諗面色會靚d:loveliness: :loveliness:

lastminsd~

男爵府

原文章由 happykklam 於 08-1-24 01:18 AM 發表

妳個面唔上色咩?我照食譜個時間同溫度焗都好上色喎,妳或者試下last個幾mins如果仲未上色剩係用上火焗佢,睇下會唔會好d~
唔係呀 係太上多呀:lol :lol

子爵府

原文章由 vizzi 於 08-1-24 01:25 發表
唔係呀 係太上多呀:lol :lol

com~:lol

男爵府

原文章由 happykklam 於 08-1-24 01:41 AM 發表

如果上太多妳可以用錫紙com面焗麻~:lol
希望下次做到色香味都ok喇

男爵府

硬琳,

我訓喇!聽日再傾,早抖

子爵府

原文章由 vizzi 於 08-1-24 01:54 發表
硬琳,

我訓喇!聽日再傾,早抖

see u~

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 happykklam 於 08-1-23 16:23 發表

木薯粉即係泰國生粉,妳可以去惠康買,乾酵母起百佳有(惠康我無留意有無),係膠撙裝寫住"乾依士",同泡打粉放起一齊架~

THANK YOU :D

想問下你 p.s. 寫要用 40度焗爐幫助發酵, 我個焗爐只有 100 至250 度, 咁點好呢 ?? 用個鑊加d 熱水發唔知得唔得呢 ?

[ 本文章最後由 rolandbb 於 08-1-24 09:55 編輯 ]

子爵府

原文章由 rolandbb 於 08-1-24 09:43 發表

THANK YOU :D

想問下你 p.s. 寫要用 40度焗爐幫助發酵, 我個焗爐只有 100 至250 度, 咁點好呢 ?? 用個鑊加d 熱水發唔知得唔得呢 ?

40d!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 happykklam 於 08-1-24 10:05 發表

我個爐都無40度,我就將佢開到最低溫以下,個爐有d微暖,即係用手模佢只有少少暖唔辣手甘黎發酵,又或者可以放入微波爐加杯熱水甘黎發酵!

唔該你. 可惜我無微波爐, 重有冇 其他辦法呢 ?

子爵府

原文章由 rolandbb 於 08-1-24 10:31 發表

唔該你. 可惜我無微波爐, 重有冇 其他辦法呢 ?

()~

大宅

原文章由 vizzi 於 08-1-24 00:39 發表
係3級驚嚇

係bor,點解中間凹咗ge?不過又冇你講得咁驚嚇,中間d窿窿窿好靚,我最鍾意d窿窿,我食自己嗰個時每咬一啖都會欣賞下d窿窿,好低b呵
你用幾多隻蛋的份量?我用在1半4隻蛋的份量咋。

男爵府

原文章由 syc204 於 08-1-24 11:16 AM 發表

係bor,點解中間凹咗ge?不過又冇你講得咁驚嚇,中間d窿窿窿好靚,我最鍾意d窿窿,我食自己嗰個時每咬一啖都會欣賞下d窿窿,好低b呵
你用幾多隻蛋的份量?我用在1半4隻蛋的份量咋。 ...
我用食譜既100%份量,即係8隻蛋!我下次會再努力整過架喇

子爵府

原文章由 syc204 於 08-1-24 11:16 發表

你用幾多隻蛋的份量?我用在1半4隻蛋的份量咋。 ...

d窿窿d ""~

大宅

原文章由 happykklam 於 08-1-24 11:48 發表

鍾意d窿窿都有既,下次我都用一半份量喇,大帝話好味過出面個d呀 不過唔可以食太多,好"漏"喎~

係呀,尤其係橫切面,所以要咬先睇到,好得意嫁。

首頁
34567...11

尾頁

跳至