烹飪搵食

跳至

首頁
45678...11

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 happykklam 於 08-1-24 10:37 發表

甘你試下用盆熱水座底(好似座水溶朱古力甘呢)黎發酵~

thank you

大宅

4隻蛋???
但係你BLOG度係寫3隻蛋咋喎~~~
跟邊個先岩呀?
我預備開工喇~~~

原文章由 syc204 於 08-1-24 11:16 發表

係bor,點解中間凹咗ge?不過又冇你講得咁驚嚇,中間d窿窿窿好靚,我最鍾意d窿窿,我食自己嗰個時每咬一啖都會欣賞下d窿窿,好低b呵
你用幾多隻蛋的份量?我用在1半4隻蛋的份量咋。 ...

[ 本文章最後由 CeciLeung 於 08-1-24 20:47 編輯 ]

大宅

happykklam:

乾酵母
1 1/2湯匙

即係幾多G?

*發酵可放入焗爐以40度低溫幫助發酵,到預熱焗爐時轉放入
微波爐
加杯熱水幫助發酵,如果發唔起焗唔到鬆軟同入面d泡泡

效果*
哩段野我唔明咩意思呀~~~
响幾時要做架~~~

[ 本文章最後由 CeciLeung 於 08-1-24 20:47 編輯 ]

子爵府

原文章由 CeciLeung 於 08-1-24 20:40 發表
happykklam:

乾酵母
1 1/2湯匙

即係幾多G?

Cecisorry arg~

子爵府

原文章由 CeciLeung 於 08-1-24 20:40 發表
happykklam:

乾酵母
1 1/2湯匙

即係幾多G?

微波爐加杯熱水幫助發酵,如果發唔起焗唔到鬆軟同入面d泡泡
效果*
响幾時要做架~~~

...

4~

大宅

happykklam:

乾酵母
1 1/2湯匙

即係幾多G?

微波爐加杯熱水幫助發酵,如果發唔起焗唔到鬆軟同入面d泡泡
效果*
响幾時要做架~~~
...

係18g!
darling到我做你代言人!
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

大宅

原文章由 happykklam 於 08-1-24 20:50 發表

係最後發酵個陣呀,即係同打蛋器打完4次之後~

意思係唔係:

如果用打蛋器打完4次之後都冇發大1倍咁多,就要用40度黎幫助發酵?

大宅

原文章由 syc204 於 08-1-24 20:53 發表

係18g!

18G我要用幾多ML既暖水呀~~~:mrgreen:

子爵府

原文章由 syc204 於 08-1-24 20:53 發表

係18g!

honey""~

子爵府

原文章由 CeciLeung 於 08-1-24 20:56 發表

意思係唔係:

如果用打蛋器打完4次之後都冇發大1倍咁多,就要用40度黎幫助發酵?

440~

大宅

局爐40度?
咁局幾耐呀?
等佢發酵完再入200度局30分鐘呀???

唔好意思,我驚我唔成功,做定多D功課先

原文章由 happykklam 於 08-1-24 21:01 發表

唔係呀,係打完4次之後就即刻要用40度幫助發酵呀~

大宅

原文章由 CeciLeung 於 08-1-24 20:57 發表

18G我要用幾多ML既暖水呀~~~:mrgreen:

18g =1 1/2湯匙所以水份冇變,冇記錯的話係40ml暖水,等我check多次再confirm!

對40ml warm water!

[ 本文章最後由 syc204 於 08-1-24 21:12 編輯 ]

子爵府

原文章由 CeciLeung 於 08-1-24 21:05 發表
局爐40度?
咁局幾耐呀?
等佢發酵完再入200度局30分鐘呀???

唔好意思,我驚我唔成功,做定多D功課先

la 40120030minsyeast40ml~

大宅

THANKS ALL~~~

等我好消息啦~~~

原文章由 happykklam 於 08-1-24 21:11 發表

唔緊la 係用焗爐40度發酵1個鐘,之後入爐用200度焗30mins,yeast個度係用返40ml溫水呀~

別墅

多謝推介, 真的很丰富, 會試吓整年糕, 馬蹄糕及黃金糕.

原文章由 happykklam 於 08-1-21 11:29 發表

橙色個d係用色粉溝架,204個blog入面有食譜架,妳去佢樹look look la,我馬蹄糕都係跟佢整既,早幾日又試整左佢個蘿蔔糕,好電架,妳去look完包妳有收穫~ ...

大宅

原文章由 happykklam 於 08-1-24 20:59 發表

妳好醒呀 我地就黎變連體嬰喇 我驚妳honey會"丙"我呀~

唔會嫁,因為佢係honey,你係darling,唔同嫁,各佔的地位均等,冇得取代!

大宅

D乾依士撈左暖水之後,係唔係"杰撻撻"架~~~
我用9G既乾依仕黎撈20ML暖水,冇錯呀呵~~~
因為佢依家係一PAT PAT,我見happykklam果度又話係酵母水,所以又黎問問~~~

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 CeciLeung 於 08-1-24 10:20 PM 發表
D乾依士撈左暖水之後,係唔係"杰撻撻"架~~~
我用9G既乾依仕黎撈20ML暖水,冇錯呀呵~~~
因為佢依家係一PAT PAT,我見happykklam果度又話係酵母水,所以又黎問問~~~ ...

D酵母活躍番係會嘔泡咁,杰杰地,正常!
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

唔該~~
但係我岩岩加左10ml水落去,依家又稀返小小喇(都仲係一pat pat架),咁落落去果陣,洗唔洗落小d呀~~~

原文章由 召藥師 於 08-1-24 22:27 發表

D酵母活躍番係會嘔泡咁,杰杰地,正常!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 CeciLeung 於 08-1-24 10:41 PM 發表
唔該~~
但係我岩岩加左10ml水落去,依家又稀返小小喇(都仲係一pat pat架),咁落落去果陣,洗唔洗落小d呀~~~

妳整幾多份量呀?如果係500g木薯份個份量就算啦(10ml真係唔多覺)!妳加少左酵母就會影響左發酵時間,除非妳肯再等耐d俾佢發酵。
盡我一己之力,發放正能量!

首頁
45678...11

尾頁

跳至