自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

話說工人上年向財仔借錢,填咗我做諮詢人,
佢今年年頭已還清,算啦,佢還清咗,話完佢,就無追究,
點知佢C忽痕,介紹個同鄉去同一間財仔借錢,兼咪做諮詢人。

哈!E家問題嚟喇,佢同鄉走咗佬,財仔搵佢還錢,
開頭佢驚,走去還咗一期,咁財仔咪不停搵佢,
佢連電話都CUT咪,財仔就打把嚟滋擾我,
我想了解件事,就打上去財仔問,比哂工人啲資料,
財仔竟然答我,無此人借貸或擔保資料。

吓!咁即係點,我個工人唔係借貸或擔保人,就要還錢,
我直情連借貸人都唔識,竟然可以每日打幾十個電話嚟滋擾我,
粗口爛舌少不免啦,最得人驚係,講咪我銀行戶口資料,
佢地隨手就有哂我嘅資料(冇鬼唔死得人),啲嘜鬼嘢私隱條例,完全係廢嘅。

收數公司務求收到條數,根本咩不法手段都會洗得出,
基本上係任何人都唔會放過,話之你有關定無關,
但香港法律同政府對佢地一啲符都無,我地啲市民唯有坐向度任佢地搞。

申完

男爵府

好媽媽勳章

引用:話說工人上年向財仔借錢,填咗我做諮詢人,

原帖由 aromama 於 14-09-03 發表
佢今年年頭已還清,算啦,佢還清咗,話完佢,就無追究 ...
你工人既朋友借邊間財仔?
以我所知而家收數既人都唔粗皮得去邊,我妹借過幾間財仔,仲走緊數,通常都係打電話或者寄信黎,基本上你好聲好氣既話,收數佬都好有禮貌,除非係借有時係街見到拉banner,話黑名單/無業都借到果d啦,果d就真係爛仔黎架!!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:咩世界!!唔識債務人,都被收數公司滋擾。

唔會架.
我相信你再一次比你個工人出賣啦.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我信,有些爛仔財務公司根本係社x人仕經營

唔係永旺,幫人,兄弟果d,學樓上話齋呢d追數好斯文

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

可唔可以報警?

水晶宮

畀面勳章

廣告果幾間都超粗口!我老公因做舊拍檔資詢人,領教過

大宅

報警啦 佢地明知收唔番條數, 總之煩到是但一個頂唔順還錢, 堅持唔好理佢。 你報警先, 佢有第二單銀碼比你呢單更大的話, 就唔得閒搞你。 慢慢就無左件事, 不過過一排可能又黎番

公爵府

applewingyi411 發表於 14-9-3 23:50
你工人既朋友借邊間財仔?
以我所知而家收數既人都唔粗皮得去邊,我妹借過幾間財仔,仲走緊數,通常都係打 ...
賓妹借開果啲囉,天(賊),真係聽都未聽過,
連個網址都鬼鼠過人,無地址,無電話,
靠工人幫同鄉還債張收據,先搵到電話同地址,
問佢地點解連諮詢人個僱主都搔擾,佢地話了解下先,
第日就話,賣咗啲數比人,唔關佢地事,理唔到咁多。

公爵府

andyman 發表於 14-9-3 23:52
唔會架.
我相信你再一次比你個工人出賣啦.

點解我信我個工人呢!
因為,有幾次佢地打電話嚟,係我聽電話,
我通常係講HELLO,咁佢地可能以為我係工人,
就用吾湯吾水嘅英文問:DO YOU FIND YOUR FRIEND,
我問點解諮詢人要還錢,佢地就話:叫你工人搵到佢個同鄉還錢咪得囉,
工人同佢地講,真係無個FRIEND消息,
之後打嚟話工人係擔保人,
就係因為咁,我先打電話去財仔了解件事,
之後財仔都話無工人借錢或擔保記錄。

不過照打電話嚟滋擾。

公爵府

mingming9153 發表於 14-9-4 00:35
報警啦 佢地明知收唔番條數, 總之煩到是但一個頂唔順還錢, 堅持唔好理佢。 你報警先, 佢有第二單銀碼比 ...
係講緊兩千紋咋,求其一條數都大果佢啦!
呢間收數公司一定好等錢洗。

大宅

电訊公司幾蚊都出律師信喇,吹佢吾賬

公爵府

我愛小新 發表於 14-9-4 01:30
电訊公司幾蚊都出律師信喇,吹佢吾賬
我都想佢出劣C信,起碼真係欠人錢,還就應該,
E加咁樣比佢滋擾,真係好似爛仔大哂咁

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

aromama 發表於 14-9-3 23:19
報警無用咩?佢而家無啦啦有曬你資料,
用係唔正當地方喎?

伯爵府

畀面勳章

公爵府

shinku 發表於 14-9-4 15:48
報警無用咩?佢而家無啦啦有曬你資料,
用係唔正當地方喎?
已報警,不過差人話,啲資料可能係我個工人比財仔,
就算比資料,我覺得,都唔會比,我向邊間銀行申請貸款買樓嘅料,
所以我覺得係銀行有人洩密,但警察話E家資訊太發達,
好容易攞到個人資料,
如果再有電話嚟,我另願比錢向法院出禁制令,
益香港政府,總好過比班C白佳。

大宅

我仲慘,我有個公司出的手提電話號碼,幾個月前開始邦民日日打嚟幾次搵一個我唔識的人追數,我初初都正常語氣咁話佢知,我呢個係公司電話,我地公司以前同而家都無呢個人,點知佢仲日日打幾次嚟,仲要勁惡咁問我係乜公司,我緊係唔話佢知,佢知左走埋上公司咪死,日日打嚟兇我,我都講到無氣,次次都係叫佢“你轉工啦!你份工真係好無意義,打電話鬧下人,但又收唔到數,為乜?!“,到而家我直情block左佢電話

公爵府

heidi630 發表於 14-9-5 00:19
我仲慘,我有個公司出的手提電話號碼,幾個月前開始邦民日日打嚟幾次搵一個我唔識的人追數,我初初都正常語 ...
咁你真係無辜,我都算係有啲咁多關係,你直情無添,
我相信,香港有好多人受到呢啲無必要嘅滋擾,
政府亦無立例管制呢啲討厭嘅收數公司,我地廣大居民唯有自求多福。

珊瑚宮

引用:話說工人上年向財仔借錢,填咗我做諮詢人,

原帖由 aromama 於 14-09-03 發表
報警,換咗個工人。

佢唔問就填你做咨詢人?對我嚟講係c罪。

公爵府

wonderlulu 發表於 14-9-5 00:31
報警,換咗個工人。

佢唔問就填你做咨詢人?對我嚟講係c罪。
警就報咗啦,工人就未炒,不過就出咗封警告信比佢,
當比個機會佢囉

首頁

尾頁

跳至