少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

學校興趣班每個level要學一年,(分3個level)每星期2次,每次45分鐘;係咪真係要咁耐

男爵府

原文章由 墨魚太太 於 08-1-21 09:55 發表
學校興趣班每個level要學一年,(分3個level)每星期2次,每次45分鐘;係咪真係要咁耐

你好,墨魚太太. 每個level學一年,幾好呀. 我自己覺得,phonics有一個過程. 由ABC開始,已經可以學PHONICS. 好似"B". 順便學埋B的發音.如果小朋友有興趣,可以順便講埋,B係單詞中不同的位置.發的音. 而慢慢引深.

但係一開始學,我地就需要定時幫小朋友溫習. 比如:你帶住讀.由小朋友可以接受到的溫習時間,15,20分鐘開始.

[ 本文章最後由 甜芋 於 08-1-22 11:12 編輯 ]
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

我仔仔係大約4歲時學國際音標.
快樂的甜芋快樂的甜芋

別墅

因為我見學校都係用拼音來教他們,如:ah ah ah...A;如果再學拼音,會否有點重覆,因為一年要約1萬元,那麼讀完3個LEVEL,要成3萬元,有點貴貴地....:-|

男爵府

原文章由 墨魚太太 於 08-1-24 16:56 發表
因為我見學校都係用拼音來教他們,如:ah ah ah...A;如果再學拼音,會否有點重覆,因為一年要約1萬元,那麼讀完3個LEVEL,要成3萬元,有點貴貴地....:-|

你好.墨魚太.一年一萬元,讀3年.我覺得呢0固係精讀班.:-P 咁0既讀法.我唔了解老師的傳授方法.但係進度慢咗d.
快樂的甜芋快樂的甜芋

首頁

尾頁

跳至