烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

blog8dthx~ :loveliness:

水晶宮

2024年龍年勳章

召葯師,
我都有野想問 :
我有一大包松子仁, 係未可以就咁食 ?? 又或者我想用焗爐焗, 加d honey, 好似焗合桃/焗腰果咁 ??
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

helpover100dd

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 happykklam 於 08-1-22 05:31 PM 發表
召藥師,我想問下整妳blog個排包,係咪主要係甩打個麵糰就得?唔駛再點搓佢架?同埋排放係咪將幾條麵糰習中起中間呢?仲有如果放入雪櫃發酵個度,超左時有無影響呢?呢個份量係咪可以分到8個麵糰黎焗架?上次我跟另一個食譜整過,但係 ...

做得甩打依個動作就唔駛再點搓架喇,最多搓幾野。

想雪耐d就先放冰箱雪30分鐘左右先,再放下格就頂到10-12小時,雪太耐即等如過度發酵。

盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 happykklam 於 08-1-23 12:04 AM 發表
召藥師,help呀,想問個麵糰加左牛油甩打over100下,係咪會比平時d麵糰濕d架?

係幾痴手架!可以加少少手粉,另雪完就冇咁痴(因為抽乾左少少水)。

子爵府

原文章由 召藥師 於 08-1-23 01:19 發表

做得甩打依個動作就唔駛再點搓架喇,最多搓幾野。

想雪耐d就先放冰箱雪30分鐘左右先,再放下格就頂到10-12小時,雪太耐即等如過度發酵。

200ddddthx~

超級版主

整幾多條就妳自己個模黎除開佢就得,唔一定8條。

超級版主

原文章由 happykklam 於 08-1-23 01:26 AM 發表

個麵糰加左牛油之後我甩打左成200下,但係佢好似比平時d麵糰濕d,仲有d黐手既,我已經將佢放入雪櫃發酵喇,同埋係咪將d麵糰習中起中間排好黎發酵架?thx~ ...

我搓同甩打時都要用刮板幫手鏟佢
總之妳整到佢成個波咁係中間就得架喇。

超級版主

咪住!!!!!!
死喇!我應該打錯左d野呀!
睇番d數字,高粉比例應該係300g呀! 對唔住呀!誤導左妳整唔0岩!:-(
要補救方法有兩個,一係而家加埋麵粉搓多次,一係雪完加麵粉搓好係室溫發酵1小時左右先整型。

真係好對唔住呀!搞到妳lei咁hea:-(

子爵府

原文章由 召藥師 於 08-1-23 01:40 發表
咪住!!!!!!
死喇!我應該打錯左d野呀!
睇番d數字,高粉比例應該係300g呀! 對唔住呀!誤導左妳整唔0岩!:-(
要補救方法有兩個,一係而家加埋麵粉搓多次,一係雪完加麵粉搓好係室溫發酵1小時左右先 ...

ladthx~

超級版主

原文章由 happykklam 於 08-1-23 01:54 AM 發表

唔緊la,甘妳認為邊個補救方法好d呢?係咪就甘搓勻就得架喇?thx~

係呀!加番麵粉入去搓滑佢就得,因為牛油成份多,再加埋麵種已經好軟熟。

如果而家唔得閒就聽日先加麵粉搓都得。

超級版主

原文章由 Rita 於 08-1-22 09:50 PM 發表
召葯師,
我都有野想問 :
我有一大包松子仁, 係未可以就咁食 ?? 又或者我想用焗爐焗, 加d honey, 好似焗合桃/焗腰果咁 ??

如果焗就咁用150-170度左右焗到佢少少金黃就得。
如好似做到虎珀合桃咁有糖包住我就未試過,要其他高手答妳。

子爵府

原文章由 召藥師 於 08-1-23 02:08 發表

係呀!加番麵粉入去搓滑佢就得,因為牛油成份多,再加埋麵種已經好軟熟。

如果而家唔得閒就聽日先加麵粉搓都得。

9-12hoursthx~

超級版主

原文章由 happykklam 於 08-1-23 02:56 AM 發表

我搓完喇,不過就唔算好光滑,甘係咪照計返9-12hours呀?thx~

係呀!
之後做法完全一樣。

子爵府

原文章由 召藥師 於 08-1-23 03:39 發表

係呀!
之後做法完全一樣。

~

水晶宮

2024年龍年勳章

唔該哂你就真.

原文章由 召藥師 於 08-1-23 02:16 發表

如果焗就咁用150-170度左右焗到佢少少金黃就得。
如好似做到虎珀合桃咁有糖包住我就未試過,要其他高手答妳。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

我想炆牛腩, 請問點整先好味同無咁多水?? 請多多指教
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

大宅

原文章由 Rita 於 08-1-23 10:15 發表
唔該哂你就真.

有冇興趣試呢個,好易整,整完可做賀年糖果。
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

超級版主

原文章由 syc204 於 08-1-23 10:46 AM 發表

有冇興趣試呢個,好易整,整完可做賀年糖果。
?ib_____DmddoKcN9

妳引死人咩!
d糖硬左真係咁堅可以拮到手!
請問妳個煲煮完糖膠會唔會好難洗架?

大宅

原文章由 召藥師 於 08-1-23 11:16 發表

妳引死人咩!
d糖硬左真係咁堅可以拮到手!
請問妳個煲煮完糖膠會唔會好難洗架?

呵 ~ 我見rita問你我米唔答嘴住囉,你要唔要一粒?
真係有血為証嫁,搞笑地有blog友問嗰點係セ,我話係士多啤汁!哈哈!
唔會,放水煲一煲熱水,完全變晒糖水,冇難度。
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

首頁

尾頁

跳至