跳至

首頁
23456...44

尾頁

複式洋房

原文章由 cubixluk 於 08-2-23 18:31 發表

o.... 完全明白 ... but 見你咁講... 開始有 d 担心 tim
請問你知唔知今回申請調既多數係邊種呢 ?

me 2...

大宅

最多的人應該係D 及C, AB兩類的人可以申請4-5人單位及已有計劃幫佢地,佢地少人會參加的!
原文章由 cubixluk 於 08-2-23 18:31 發表

o.... 完全明白 ... but 見你咁講... 開始有 d 担心 tim
請問你知唔知今回申請調既多數係邊種呢 ?
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

IVAN:
我想問下係咪仲有一個計劃叫"改善空間"架 ?
幾時先會有架 ?

大宅

一般會係三月推出, 五月揀樓!
你可以留意下3月中旬或者會推出!
原文章由 wlovebb 於 08-2-24 18:31 發表
IVAN:
我想問下係咪仲有一個計劃叫"改善空間"架 ?
幾時先會有架 ?

為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

民房

IVAN.,

我想問你,可否給我30.34的圖則
[email protected]

大宅

唔該我想問下呢, 我地申請時3個人, 比左30.34我地,
但細女出世後真係覺得好迫, 根本唔夠用,
我真係寧願個廁所可以細d, 比多d位我用,
我地係咪點都唔夠資格申請大d單位架啦?
因為我有朋友問過, 如果一開始4人家庭申請公屋,
會比大d單位佢地, 咁對我地咪好唔公平?
通常我尼隻單位都係3個住多

原文章由 ivanwong19 於 08-2-23 12:26 發表
佢地係睇你地現時住緊的單位太小而定,如A 家庭,4人住屋16.9平方米,每人平均4.2, B 家庭4人住21.97, 咁平均5.4平方米,C家庭3人住16.9平方平,咁平均5.6平方米,D家庭係3人住21.97, 平均7.3平方米,
咁揀樓次序A, B, C, Dla!
同樣 ...

大宅

你地的單位需要5個人才有機會調遷的!(5人就可以參加改善住屋空間計劃,約一年一次)
公唔公平,睇下從唔同的角度去看呢!
房署編樓時,係按標準,即時增加一人都唔調得,減一個亦唔要被迫遷,
所以由1人至4人,以和諧式來講,每種人數編的單位大小的設計都唔同,如1人一般係16-17, 2人就19-21, 3人就係30-34, 4人就係39-43平方米。
你都講得啱, 一般4人都會編39-43平方米的兩睡房單位...但近來都唔夠2睡房單位,有些會被編去一睡房。
另外如選擇東涌及天水圍....可以分到大d....(這個可能唔係大家杯茶了...)

原文章由 mandyfsy 於 08-2-24 23:18 發表
唔該我想問下呢, 我地申請時3個人, 比左30.34我地,
但細女出世後真係覺得好迫, 根本唔夠用,
我真係寧願個廁所可以細d, 比多d位我用,
我地係咪點都唔夠資格申請大d單位架啦?
因為我有朋友問過, 如果一開始4人家庭申 ...

大宅

已send 了給你,請check 一check!
謝謝!
原文章由 cellex 於 08-2-24 21:31 發表
IVAN.,

我想問你,可否給我30.34的圖則
[email protected]

洋房

Ivan:
今日我先得閒上bk,收到你回覆的pm了,謝謝!

mandyfsy:
看來我同你的情況一樣,要申請的機會很渺茫......

大宅

不用太擔心,入到紙都應該有單位選擇的,
不過樓層方向要睇大家的運氣了
原文章由 Cassidy-lyh 於 08-2-25 01:16 發表
Ivan:
今日我先得閒上bk,收到你回覆的pm了,謝謝!

mandyfsy:
看來我同你的情況一樣,要申請的機會很渺茫......

洋房

Ivan:
我唔係好明你講咩? 係唔係誤會咗我意思呢 不過,我都想再麻煩你,如果將來房署對我呢d家庭有"特赦" 希望你第一時間通知! Thanks!

大宅

sorry, i misunderstood your message
原文章由 Cassidy-lyh 於 08-2-25 01:46 發表
Ivan:
我唔係好明你講咩? 係唔係誤會咗我意思呢 不過,我都想再麻煩你,如果將來房署對我呢d家庭有"特赦" 希望你第一時間通知! Thanks! ...

複式洋房

Hi Ivan,
我都想要: 葵涌邨『百葵樓』或『合葵樓』3-4人單位的圖則及方向圖呀!可否e比我呢,唔該.
email: [email protected]

大宅

我想問下如果剛剛先有bb , 咁我依家 2 個人住緊單人屋(好似17平方) , 咁是否申請唔到"改善空間"計劃呀 ? 幾時會再有推出呀?

男爵府

hello ivan
本來係3人家庭住(21.97),但現在又有bb,會7月出世即將會4個人,我都有申請呢個計劃,但呢個計劃是3-4人,我擔心對於4人家庭會好細,其實我有冇資格申請另外4-5人單位呢?

侯爵府

原文章由 小苦妹 於 08-2-26 11:53 發表
hello ivan
本來係3人家庭住(21.97),但現在又有bb,會7月出世即將會4個人,我都有申請呢個計劃,但呢個計劃是3-4人,我擔心對於4人家庭會好細,其實我有冇資格申請另外4-5人單位呢? ...

哈哈, 其實你係咪應該申請改善空間 or 擠迫戶調好 d 呢, at least 有機攞 4-6 人單位喎, now 呢個 plan 都係 ofr 3-4 人渣... 我吔果次都有個街坊同你 same case, 我果邊議員係咁叫佢

男爵府

原文章由 cubixluk 於 08-2-26 12:04 發表

哈哈, 其實你係咪應該申請改善空間 or 擠迫戶調好 d 呢, at least 有機攞 4-6 人單位喎, now 呢個 plan 都係 ofr 3-4 人渣... 我吔果次都有個街坊同你 same case, 我果邊議員係咁叫佢 ...

/其實我都有問過房署,佢地話係今次個計劃先至有新樓,如果我申請改善空間或擠迫户會比舊樓,講真果句係人都想要新樓啦,我都好矛盾架,等咗3年幾先上到樓,07年嘅8月尾先入伙,住咗半年咋,依家都唔知應該點好.

複式洋房

原文章由 小苦妹 於 08-2-26 12:42 發表

/其實我都有問過房署,佢地話係今次個計劃先至有新樓,如果我申請改善空間或擠迫户會比舊樓,講真果句係人都想要新樓啦,我都好矛盾架,等咗3年幾先上到樓,07年嘅8月尾先入伙,住咗半年咋,依家都唔知應該點好. ...

當初你3個人申請, 點解分到 21.97平方, 即2-3人單位? 正常黎講3個人申請應該會分到3-4人單位, 即30平方。

另外新樓唔新樓都係睇彩數, 睇反d post, 有d都係以 改善空間 方式申請調入去合葵, 百葵, 仲要1月已經揀左樓。

複式洋房

當然, 如果申請改善空間, 而房署比左個唔岩心水既, 可以唔要, 不過聽聞好似要等一年先可再申請。

男爵府

原文章由 kccl 於 08-2-26 13:16 發表

當初你3個人申請, 點解分到 21.97平方, 即2-3人單位? 正常黎講3個人申請應該會分到3-4人單位, 即30平方。

另外新樓唔新樓都係睇彩數, 睇反d post, 有d都係以 改善空間 方式申請調入去合葵, 百葵, 仲要1月已經揀左 ...

咁我咪已經笨咗1次囉21.97平方都要,咁我應該申請邊種呢?我問房署的話,答覆都係30.34平方都係4人單位,咁其實都幾唔公平

首頁
23456...44

尾頁

跳至