1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔22m啦,但仲唔肯開口講話,會跟唱歌,但唔肯學講嘢,自己又好鍾意同人講話只係BB話,只識20個左右詞語但少開口。鍾意同人玩,大膽唔怕陌生人,好動,脾氣差。明白大人指令,生活上一切正常,只係講嘢方面好差。自閉症?

複式洋房

回覆:miya0315 的帖子

唉!我都好煩!個仔月尾就到18個月,只識講爸爸,媽媽,包包,抱抱,波波,間中聽到啲類似叫爺爺,婆婆音調,其它暫未見有新發展!教佢講88教咗好耐都唔識!最近學到拍手,開心時會拍下手!都會同屋企人有眼神接觸!但近排實在睇到太多自閉症新聞!搞到我自己都亂咗!覺得自己個仔都似似哋

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得可能你bb喺比較怕醜或者懶吖,識跟唱歌之類證明佢喺冇問題既

公爵府

引用:仔仔22m啦,但仲唔肯開口講話,會跟唱歌,

原帖由 miya0315 於 14-09-06 發表
仔仔22m啦,但仲唔肯開口講話,會跟唱歌,但唔肯學講嘢,自己又好鍾意同人講話只係BB話,只識20個左右詞語 ...
識得講爸爸媽媽~爺爺嫲嫲~同埋你話既其他詞,應該就唔會自閉症!唔好亂估…

珍珠宮

應該唔喺自閉,可能怕醜未肯開口,慢慢來俾D耐性

子爵府

回覆 miya0315 的帖子

慢慢來... 我仔大約3歲先開始多野講左, 之前唔講野....
但到6歲之後, 個嘴多野講到你要叫佢停一停, 比我耳仔休息吓 (現在11歲).

所以唔好擔心 第時要你叫佢停佢都繼續講.... 哈哈!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

RELAX, 返學就好D GA LA

複式洋房

引用:仔仔22m啦,但仲唔肯開口講話,會跟唱歌,

原帖由 miya0315 於 14-09-06 發表
仔仔22m啦,但仲唔肯開口講話,會跟唱歌,但唔肯學講嘢,自己又好鍾意同人講話只係BB話,只識20個左右詞語 ...
我囝20個月,一樣撓到唔講!講daddy, mommy嗰啲就肯!都係叠字!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

識得跟唱歌,明白大人指令就一定唔系自閉症,可能性格怕羞D。多D同BB玩,系遊戲中多D溝通。

公爵府

叻叻勳章

佢唱歌已經好好...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

同佢講多d喇....

大宅

回覆:22m仲唔識講話,好頭痛。

唔使擔心,我姑仔幾個仔女都係三歲後先講嘢。

大宅

2 / 3 歲人仔 (特別係男仔) 唔識講野唔係等於自閉症呀!!!!!!!!大家唔好再expect小朋友一定要兩歲未夠就識講好多野; 一唔識就懷疑自閉!

好多時男仔起步係慢D, 到4-5 歲就無分別! 即係小學時好多男仔勁矮, 但到中學狂標高!

子爵府

BB防敏心得分享勳章

我都覺唔駛太擔心

大宅

没關係的 我大女2歲都未講野 初初佢見幼稚園仲要唔收佢 而家已經5年班了 有時想佢講少句都難 只要BB明白你講既野就唔須要太擔心

大宅

多謝各位jm,大家咁講我都安心啲。因為各樣表現都ok,也好有自我主見,就講話點都唔肯開口,教佢就逃避。但明明佢又好多嘢講好活潑,只可惜係講BB話,趁機教佢也唔肯跟住講,平時好霸道鍾意發脾氣。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至