跳至

首頁

尾頁

男爵府

我原先以為長期服務金扣起 mpf 之後既 balance 只係可以取回小小錢, 計過呢舊錢又唔夠我用得幾多個月喎, 所以真係好愁下。

但今日一問之下, 原來 mpf 顧主一份我都可以取回, 唔使等到 65 歲, 咁有d錢在手, 個心安好多, 你地知啦, 多一個b開支真係好大, 支金不足既話, 真係好徬徨架。

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 PINKAVA 於 08-1-25 16:11 發表
我原先以為長期服務金扣起 mpf 之後既 balance 只係可以取回小小錢, 計過呢舊錢又唔夠我用得幾多個月喎, 所以真係好愁下。

但今日一問之下, 原來 mpf 顧主一份我都可以取回, 唔使等到 65 歲, 咁有d錢在手, 個心安 ...

咁咪好o羅!!

大宅

應該係你離職嘅時候, 公司要先按勞工處規定七日內支付長期服務金,然後公司將你已經簽收咗嘅金額記錄(支票副本or長期服務金退款申索表), 再通知MPF管理公司, 管理公司會將僱主供款部份再退返俾你舊公司。萬一僱主部份仲有餘額嘅話, 就會連同你自己供款部份保留給你將來退休。:-P

不過, 你做咗咁多年, 公司個份應該唔夠扣, 所以最後只會見到自己個份。記得將來睇清楚MPF管理公司"保留帳戶"的條款呀, 再考慮會唔會換另一間service provider.

原文章由 PINKAVA 於 08-1-25 16:11 發表

但今日一問之下, 原來 mpf 顧主一份我都可以取回, 唔使等到 65 歲, 咁有d錢在手, 個心安 ...

男爵府

原文章由 NokNam 於 08-1-25 17:21 發表
應該係你離職嘅時候, 公司要先按勞工處規定七日內支付長期服務金,然後公司將你已經簽收咗嘅金額記錄(支票副本or長期服務金退款申索表), 再通知MPF管理公司, 管理公司會將僱主供款部份再退返俾你舊公司。萬一僱主部份 ...

NokNam

多謝你既意見, 我今日都有打去問勞工署同mpf管理公司, 同你講既都相同. 總之有d cash 比我"搣"下, 就淡定好多架喇.

Thanks a lot.

大宅

原文章由 ivymeoow 於 08-1-25 15:32 發表

我做牙科護士,
日日都對住部x-ray,
公司又唔比我resign住,
而家比我放完產假之後resign,
我都唔知幾想!!!

生完之後湊住曳豬幾個月先,
等佢3-4個月,
奶奶可以接手我先做野,
一來可以對住BB耐D,
二來我又養 ...

其實我都想完bb之後休息下先,
但係因為我之前書係問政府借既關係,
我既錢係要還到2016年先還哂,
加上因為我係奉子成婚既,
我老公從來都無蓄錢既習慣,
所以錢對我地講真係好大既問題,
我地等bb出世之後,
5月會攪返個婚禮連雙滿月,
所以會有好大開支,
我唔想我老公咁大壓力,
所以我諗我6月要開始努力搵工啦~~~

男爵府

CaCa

如果真係失業無能力還政府錢, 會點架?

有無家人可以幫手湊bb架? 可考慮下做補習老師丫, 自由身, 又可以搵d錢同對bb多d。

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

caca:

咁可能你要在婚禮及滿月酒上慳d駛,如果事事簡簡單單,再加埋人情等等,係可以唔駛太多錢的。

另外,你如果想要多些時間陪bb,又唔想做文職,真係可以考慮在家做freelance,如幫人湊bb呀!或者如果你喜歡做化妝師,可以專研做婚禮化妝,可以一步一步建立自己的reputation,試妝等又可以在家進行,新娘化妝又可以自己揀接幾多job,唔錯呀!

等待驗證會員

賠償是不代表什麼!你老闆有歧視大肚婆,若佢真的炒你,你真的可以投訴佢,賠償可以更多,爭一口氣!

男爵府

原文章由 midcochan 於 08-1-28 22:20 發表
賠償是不代表什麼!你老闆有歧視大肚婆,若佢真的炒你,你真的可以投訴佢,賠償可以更多,爭一口氣!

我老闆話本來上年就想炒我, 不過我有左, 就hold住左, 佢覺得e+係時候同我講, 比多d心理準備我喎. 其實佢都好重病, 可以話隨時"走人"個隻, 所以佢都盡佢所能清理公司既事項.

大宅

原文章由 PINKAVA 於 08-1-26 09:24 發表
CaCa

如果真係失業無能力還政府錢, 會點架?

有無家人可以幫手湊bb架? 可考慮下做補習老師丫, 自由身, 又可以搵d錢同對bb多d。

借政府錢都要有"離"上人,我諗我還到既,佢會搵個個"離"上人囉~~~不過我都唔知係咪會咁,因為 so far 我都仲自己還緊~~~

我奶奶話會幫手湊bb,但係我唔放心俾佢湊~~~

做補習係咪通常都要上人地屋企???有無d係可以上我屋企補???同埋有乜途徑???

大宅

原文章由 Freesia_cat 於 08-1-26 22:29 發表
caca:

咁可能你要在婚禮及滿月酒上慳d駛,如果事事簡簡單單,再加埋人情等等,係可以唔駛太多錢的。

另外,你如果想要多些時間陪bb,又唔想做文職,真係可以考慮在家做freelance,如幫人湊bb呀!或者如果你喜歡做化妝師,可以專研做婚 ...

其實我已經用最少既錢做到最好既野架啦,但係奶奶好多野佢都唔會幫我地懢,仲話叫埋d大陸親戚黎,又話我選擇個個菜單cheap得濟,咁無錢就要乜都懢d架啦,佢都唔明既~~~

我自己都係第一胎,點有信心幫人湊bb呀~~~至於化妝師既,太唔穩定啦d收入,所以最穩鎮既就係文職啦~~~

男爵府

caca 補習係可以去你家的, 開始你可以在你家既百佳貼告示, 或在你家附近落校車點派傅單.

各位

我老闆焗我在2月份放晒d大假, 以往一直可以帶假的, 十多年黎都未叫我地清架, 我仲打算 last day 同佢計埋d大假錢, 都取番幾千蚊用下丫, 現在2月份比佢一鋪清袋, 如意算盤打唔響添.:cry:

首頁

尾頁

跳至