嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

洋房

相信大家湊B都會面對一個問題,轉唔轉奶粉。我的慘痛經歷,僅供大家參考,希望大家不要重蹈我這樣不開心的經歷。

B仔原本在醫院吃牛欄,出院後我們當然買了一罐牛欄,一切安好。一罐差不多用完,開始考慮是否繼續。產前課程也有教,轉奶粉要考慮BB腸胃是否適應,但當時朋友的BB由牛欄成功轉A+,而且一次過轉都無事。牛欄味道好 “蘇”,而且感覺上OUT左,A+暢銷,味道又好些,所以我們轉了A+。

吃了一罐A+,B仔開始有便便困難,每朝 “奴”屎 “奴”到面都紅晒。有朋友說許多B仔吃A+都有這個問題,吃日本奶粉便便好好多,所以轉了明治。明治吃了約一罐,便便很暢順,B仔開始出濕疹,而且越出越多,面都爛埋。我們懷疑他奶粉敏感,轉了森永。濕疹開始退,但一罐未吃完,他開始肚 “柯”。每次柯到溢出尿片,整件內衣濕晒,滲到第二、三件衫都有,馬上要洗身,捧去廁所洗還會一路滴,過兩盆水,第一盆全是屎水。

想轉返明治,去卓悅買,藥劑師說他應該是腸胃敏感,建議吃森永低敏。吃了森永低敏兩天,仍然柯得如此狼狽,於是帶B仔睇醫生。

兒科醫生說,我們轉奶粉轉得太密,以致傷了他腸道天生的絨毛(希望我無寫錯這個TERM),玩殘佢條腸。而且第一次由牛欄轉A+,沒有任何醫學理由。

他說,其實牛欄在美國是NO.1,好耐的牌子,A+只是NO.2,不過Marketing做得好。而日本奶粉其實只是抄美國奶粉,是不入流的,不明白為什麼新一代父母這麼喜歡日本奶粉。許多廣告宣傳所說的IQ高幾度,其實高幾度實質上沒有高。

當然這些評論,大家作為參考,我不敢說他對或錯,但是,我想說的是,我們的確很後悔當初在沒有什麼問題情況下,由牛欄轉A+。

其實當初我自己都覺得,隻隻奶粉差唔多,但是仍然會受影響,作了錯誤決定。再上朋友的BB轉得很成功,低估了轉奶粉的危機,結果攪到B仔一鍋泡,非常內疚。

奉勸大家,無事唔好轉奶粉,醫院食開哪隻就哪隻。其實無論隻奶粉Claim佢幾好,DHA幾高,什麼Lutin,Blah blah blah,都不代表B仔可以吸收。奶粉B的屎屎有許多粒狀,其實就是他們無法消化而排出的。想B仔吸收好,大家都係以勇氣加毅力,喂人奶啦。

至於濕疹,其實可能唔關明治的事,只是滿月的B仔一般都會出疹,實在出得厲害,大家都係帶佢睇醫生啦,唔好亂黎,亦唔使太緊張。

如果你要轉奶粉,考慮清楚。我只會話,無事唔好轉奶粉。

至於我的B仔,吃了2天藥,仍未完全好返。唔識湊B,害佢辛苦,唉……:cry:

超級版主

超級版主

無事唔好轉奶粉,醫院食開哪隻就哪隻

>>>依句岩聽,阿仔食開A+,一路都無問題,依家食到A+3 啦!

男爵府

你實在轉奶粉轉得太密啦, 我囡囡嗰陣都係出院之後食咗一罐心美力, 我又係諗住唔出名, 好似營養唔夠好, 所以之後用咗一個星期轉S26, 飲咗1個月多啲發覺poo poo好硬, 同埋疴到pet pet損咗, 而且出好多red spot, 之後再用一個星期轉香港雪印 你未飲完一罐就轉, bb真係適應唔到架 :cry:

祝你bb健健康康, 肥肥白白

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

um.... 真係無嘜事就唔好轉奶粉啦!!

我仔仔因濕疹問題, 0至9個月中, 都轉過4只奶粉, 最後亞仔由出世係大碼 b (3.95kgs) 變為中細碼 bb

到左9個月轉左森永大仔, 食左2歲半唔再轉奶, 先追返 d 磅乍

男爵府

看見你咁既情況, 我都有唔開心, 希望你 bb 快 d 好返啦!

大宅

我bb全人奶到差唔多6個月, 我想同佢轉奶粉, 但係我bb依家有濕疹, 又好驚bb飲奶粉會仲差, 咁我呢個情況唔知轉點隻好呢? bb頭一兩星期都有補奶粉, 用s26, 但係bb皮膚唔係多好

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都覺得冇必要都唔好亂咁轉,D野食得好用得好就唔好再三心兩意. Dfriend 咁教我呀。

我都一直覺得冇人食牛欄牌,屈記萬記都將佢放到最底, 唔明點解佢仲唔執笠,單靠醫院幫襯都未必幫到佢咁多啦.... 我上個月去荷蘭,入過幾間超巿睇下人地賣咩奶粉,基本上幾乎全個貨架都係nutricia既 nutrilon 奶粉。 尋日我去牛欄牌的網頁睇,至知佢係nutricia廠出品,之後對牛欄牌開始改觀.

你個BB係咪食番牛欄牌?

新手父母個個都係邊做邊學,希望你個BB快D好番丫。

大宅

回覆 #1 beatriceli 的文章

典型嘅 '愛你變成害你' 情況, 為人父母就係太緊張, 好多時做d決定唔得客觀分折, 一味盲目跟從, 人地講乜就信乜, 所以大家都要引以為誡, 努力湊大自己個b.
祝你bb早日好番.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個女都轉過奶粉, so far都冇出現過問題, 不過睇你個case, 你真係轉得太密啦~~

你初初轉a+, 大便硬可能係岩岩轉奶粉唔適應, 你就即刻再轉, 其實唔駛咁急, 俾多d水bb飲下, 等佢適應左可以大便就會冇咁硬。

p.s.我覺得濕疹係因人而異, 有d bb一出世有濕疹, 有d就直到大都冇, 我個b就係冇濕疹問題, so真係未必關奶粉事。

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

想B仔吸收好,大家都係以勇氣加毅力,喂人奶啦。
:loveliness: :loveliness: :loveliness:

大宅

冇錯,有時真係一動不如一靜,但點講都好,最好始終一定係人奶,我想....如果唔係我要食藥唔餵得人奶,我一定會比b仔食人奶食到佢起碼1歲,攬住佢餵媽媽奶果種感覺,我到依家都仲好懷念

大宅

原文章由 beatriceli 於 08-1-23 19:20 發表
相信大家湊B都會面對一個問題,轉唔轉奶粉。我的慘痛經歷,僅供大家參考,希望大家不要重蹈我這樣不開心的經歷。

B仔原本在醫院吃牛欄,出院後我們當然買了一罐牛欄,一切安好。一罐差不多用完,開始考慮是否繼續。產前課程也 ...

哇...妳都好誇張下喎
我個b都有轉過一次奶粉,之後就一直係個隻啦
之前向醫院係美素佳兒,因為食左10日之後d眼膠勁多(平均5-10分鐘抺一次,訓醒d眼膠硬左開唔到隻眼...勁喊)so,轉左A+,但係就冇硬C喎,之後都有唸過轉但睇書知道成日轉bb會腸胃差,所以就算A+點貴就死都唔轉啦....
人奶我都想呀,不過坐月時病左要打針食藥所以唔可以餵
但係妳個情況都幾無知下,而家有好多途徑都可以俾妳吸收到豐富嘅湊bb智識,點解妳只係聽妳朋友講呢
bb有問題就睇兒科醫生啦,同佢轉奶粉就可以好番
咁同大人病左,唔食豬肉轉食牛肉有什麼分別呢:;pppp:
樓主....妳打呢段野我只可以同情妳個bb囉

別墅

慘喇…我亞B之前食開和光堂…後因為我聽人講話食森永會好d就轉左,之後d便便變左深綠色,我唔知咩事就再轉左雪印,點知d便便依然係深綠色,後來我聽人講話係bb吸收唔到奶粉營養所以將多排番出,不過佢食雪印都唔係太好,好少便便,同好多眼屎同塊面有d粒粒,搞左甘多最後我都係比番和光堂佢食! 希望唔會有事啦…PS祝你BB早日康復

複式洋房

我個囡一出世響醫院都係食雀巢能恩...
到依家都係食緊~
之前都諗過雀巢奶粉好似冇咁好~
不過囡囡食得ok就繼續啦~

樓主~
經過今次,吸取教訓啦~
bb健康響你手上~唔好盲目聽人地講丫

大宅

做人父母每一個決定, 會令子女改變一生...
大家在學習, 妳不要太介懷, 因為仍有漫漫長路, 伴隨子女去行...
妳現在係要更努力去學習照顧好妳的仔仔...
我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

男爵府

我都聽好多媽咪講過, 唔好隨便同bb轉奶粉, 因為bb腸胃唔同大人, 而且, 隻隻奶粉都熱氣既~ 無分日本 or 香港奶粉~ 但我最唔明點解d 媽咪甘夠膽比日本奶粉bb食, 因為以我所知, 好多日本奶粉係香港係無正式代理既~ 如果bb食左有事, 可以搵乜人負責呢??? 唔通食左日本奶粉, 個bb真係會聰明d? 有無報告可以知道呢?!
三個人, 一 條心

男爵府

畀面勳章

我0個bb一路都係食明治,因為佢食奶食得好慢又扭計,好似唔係好鍾意食咁,我曾經都想幫佢轉奶粉,但聽人講唔好亂咁轉先無轉到。希望你個bb快0的好返,健健康康!

子爵府

我bb一出院食a+, 但見有mama話 a+ d便便會有d硬, 個時都有d想轉日本奶粉, 但又見日本奶粉得水貨, 怕有咩事都唔知點好, 於是我餐與餐之間比佢飲d 水, 係bb 開始肚餓時比d水佢飲, 而家d 便便係 "淋"的...

子爵府

只要 bb 食得訓得又痾得, 再加埋重得好, 就唔使轉奶粉啦~

我兩個仔都轉過幾隻, 最後搵到0岩佢地的 ---> 明治

伯爵府

原文章由 yau_grace 於 08-1-24 11:14 發表
只要 bb 食得訓得又痾得, 再加埋重得好, 就唔使轉奶粉啦~

agreed 我兩個都5 係食名牌奶粉, 都食得好好.

個bb 腸胃weak 左, 轉2 號仔時要加倍小心, bb 去到8/9個先轉遲少少唔都怕

首頁

尾頁

跳至