家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人將會買樓呀?

如題

大宅

Re: 有無人將會買樓呀?

any good recommandation in shatin..

tks

男爵府

莫非你有好介紹 ??

Mandy.Yip 寫道:
如題

複式洋房

Mak:
第一城、欣廷軒、蔚景園

別墅

我想睇0下多唔多人諗住買樓, 因為我最近想買多層.
我而家住馬鞍山, 覺得都幾好住.

男爵府

Mandy.Yip
你好叻呀, 我記得你已經有一層收緊租.

Mandy.Yip 寫道:
我想睇0下多唔多人諗住買樓, 因為我最近想買多層.
我而家住馬鞍山, 覺得都幾好住.

別墅

禧媽媽:

你好好記性呀! 我真係覺得買樓收租幾好呀! 下年租約滿, 可以加租0刺!

我印象中你都想買樓收租, 唔知有無記錯呢?

男爵府

Mandy.Yip
你冇記錯, 之前問"有人專登買樓收租"o個個就係我.
嘻嘻!!

別墅

禧媽媽:

咁你決定0左買未呀?

別墅

有無媽咪知咩係乙型居屋呀?
有始不有終 能受百樣痛 從沒有合約合同 但卻跨時空 這滔滔不息的愛 我贈給你用 這一生 和下世 有幾多全奉送 --------------------------- 呀仔 2006 年 4 月 24 日 出世啦

別墅

哈哈!我就相反,有樓收緊租,但我就想賣咗佢。

男爵府

Mandy.Yip
仲考慮緊, 都唔知自己想點.

豬爸爸
點解, 有樓收租都想賣 ??

別墅

禧媽媽,

1) 唔想咩住兩個包袱。
2) 唔睇好個樓市,趁價好就賣咗去囉。
3) 始終擔心個租客唔好,好驚遇到租霸。

子爵府

同意豬爸爸所講.

依家個市好似好好咁, 其實我覺得只係一場虛火, 試問三幾個月來, 樓價升左30%以上, 但係市民既收入有否增加?? 有d公司仲有栽員, 咁一般市民何來能力供樓???

其實依家攤開報紙, 又話邊個屋苑成交屢創新高, 又話d新樓幾好賣, 其實睇真d, 好多都係d炒家同經金經理入市.

我層樓本來都有諗住放租, 不過就係同豬爸爸一樣有相同既考慮, 所以最終都係決定放售.

侯爵府

我同豬爸爸一樣, 以前有層樓收租, 後尾d租客一係不交租, 一係住住下就走, 又要呢樣, 又要果樣, 怕怕

男爵府

絕對同意STH920同豬爸爸! 所以我地都趁個樓市升番d就賣左層樓, 亦暫時無意再買樓, 寧願租樓住, 睇定d先算。

過年前, 我地已開始放樓, 由於我地都企得幾硬, 好多人還價我地都冇接受, 後尾直頭封左盤唔賣, 直至過完年, 年初四我地再將價錢調高40萬放盤, 終於比原先過年前既叫價賣多左30萬! 我地都覺得好癲, 雖然個價可以賣多d, 但我地仍然係蝕賣, 住左5年, 蝕40萬賣, 我地覺得而家壯士斷臂係時候, 雖然個價位比起賣果時 "睇落" 好似再高左, 但都算了, 當呢40萬就係呢5年租樓住既租金算了。

仲有而家我唔信出面真係咁好景, 仲有好多受過高等教育既人都冇野做, 人工又跌一大截, 中產果班好多負資產已經可以話點重組債務都翻唔到身, 除非你係有錢佬, 蝕左都冇相干, 試問一般中產市民又何來有錢買樓供樓? 你話出面經濟好番d咩, 自由行咩, 最多都係retail同食肆好少少, 你人工有加好多嗎? 如果你既答案係No的話, 咁出面所謂既 "經濟好" 跟你同我又有咩關係?
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

昨日同個好老實既地產經紀講開,佢都話唔睇好個市,佢話而家買樓既通常都係d銀行有錢股票買完唔知投資d咩好既人投資,而且租金都無升過,所以遲早都會跌番落黎!
因為我之前賣那層樓竟然突然之間升左70萬,所以我更覺得買樓的風險太大了,如果你唔係現金一次過俾錢,其實同炒孖展係無分別的!
high risk, high return,睇下你受唔受得住,我就唔想再受呢d壓力啦!

複式洋房

我舊年初換樓, 依家樓價比買入時升了百多萬, 真係心郁郁想賣, 但買了又住邊呢? 租樓又唔可以租成世. 俾你地會點做?

別墅

你可以計0下你租同一質素0既單位要幾多錢, 同埋你吐現0左0既錢有咩打算, 係咪有好0既投資計劃0黎衝量0下!

別墅

你地就好啦! 你們肯定搵好多錢! 有錢買多一層樓, 而我因不夠住, 只想賣了現在層細居屋都不能, 又未供完, 又無首期 !

首頁

尾頁

跳至