婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有一個女, 其實一早都知他重男輕女, 他都好錫我個女, 因得一粒內孫, 因得老公一個男丁(年紀都4x), 其餘全是家姐and細妹, 但我老公1 份人工好多開支, 一層樓我們, 一層居屋奶奶and細妹住,(姑仔雖未嫁但冇出錢供, 奶奶話仔要照顧老母and 細妹), 另外再比家用奶奶, 另有一個姑奶家境唔好, 老公比錢佢叫佢幫奶奶打掃,買餸3小時. 除咗姑仔有比家用, 其餘全部唔需要, 佢話個啲係外嫁女. 而我係全職媽媽.
所以我們只想生一個就算, 老公好孝順我怕他為咗奶奶, 忘記我們約定. 實情係.....

我頭先打電話問候奶奶閑談幾句, 談話冇耐他突然問我點解重唔怏啲生第二個, 我話生一個小朋友好貴, 老公開支好大, 何況現今社會都...., 點知他話, 得一個咁悶, 我都生咁多個, 天生天養, 你咁做即係斷我香燈. 咁即係唔係生第二個問題, 而係要生仔先得, 我當時呆咗嘻嘻帶過就算, 還問幾時團年, 話要煮飯就掛線. 我:-( :-( :-( 我現在驚到手都震, 唔知點算好....

[ 本文章最後由 chichingmama 於 08-1-24 12:23 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章

你99份人都幾自私同貪心, 將自已快樂建築起人哋痛苦上, 都唔諗吓自已個仔要供2層樓養2個家係幾咁辛苦同幾重負擔。

扣起佢d家用就可以生多個喇:tongue:

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我係你呀,佢"cup"線仲開心tim.唔洗煩,有咩好怕.
你你"cup"佢既就話啫,而家係佢bo,洗理佢.
咩叫"斷我香燈"呀.
佢咁做,斷你米路tim la.你地開支咁大都唔體諒你地仲講d咁既野佢無野呀.

大宅

無謂理99,得一想二

仔仔06-12-2003出世

伯爵府

畀面勳章

叫佢自己比d心機再生多個仔啦,,:;pppp:

珍珠宮

同佢講, "99, 你有冇400萬呀? 我就冇勒, 所以冇計啦!"
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咪係囉!佢忽架?佢斷你地米路都冇出聲啦,斷佢香燈咁又點呀?家陣就擺明斷你,吹咩!
呢d賤人pk99自私到死,你駛咩驚佢啫!
我係你會同佢講"呀99,你層樓唔駛我地供,你地唔駛我地養我咪生多個囉,生多多個都得添呀!得個女一個悶又點啫?佢悶之嘛又唔係你悶你理咁多做乜?咩叫天生天養?係咪唔駛俾佢食等佢食風?唔駛讀書去圖書館睇書就得?"
呢d賤99你愈買佢怕佢咪愈得戚愈蝦得你勁囉,你唔駛驚喎真係,有咩好驚?你愈驚咪成世盞俾佢食住!

珍珠宮

好媽媽勳章

我覺得如果你真係順佢意生多個,又如果下一個係女唔係仔, 佢咪又入位話你唔識生仔,唔駛理佢啦
查實仔女都一樣啫!!

大宅

我好多謝大家安慰說話, 令我好窩心and見到你們有啲對話好低死 . 我剛剛lunch hour同老公講過電話, 現在個心都定啲, 老公安慰我話, 傳統老人家說話係難聽啲, 你唔需要咁介懷, 我明就得, 你要明白佢啲寡母婆帶子思想, 自己冇能力再有男丁, 當然想寄望下一代, 佢係唔會明白他日社會變化.
我同老公講你明就得, 千萬唔好話奶奶當唔知好.以免......

大宅

咪好囉!最緊要果c6幫你
原文章由 chichingmama 於 08-1-24 13:29 發表
我好多謝大家安慰說話, 令我好窩心and見到你們有啲對話好低死 . 我剛剛lunch hour同老公講過電話, 現在個心都定啲, 老公安慰我話, 傳統老人家說話係難聽啲, 你唔需要咁介懷, 我明就得, 你要明白佢啲寡母婆帶 ...
仔仔06-12-2003出世

珍珠宮

好媽媽勳章

你老公好好呀, 又孝順家人但又明白事理,唔似我c6個c愚孝仔,阿maba就一定係啱嘅, 錯一定係我

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔洗介意你99講咩, 而且你老公都企你個邊, 唔好唔開心啦

大宅

原文章由 chichingmama 於 08-1-24 12:19 發表
我有一個女, 其實一早都知他重男輕女, 他都好錫我個女, 因得一粒內孫, 因得老公一個男丁(年紀都4x), 其餘全是家姐and細妹, 但我老公1 份人工好多開支, 一層樓我們, 一層居屋奶奶and細妹住,(姑仔雖未嫁但冇出錢供, 奶 ...

你99都算攪野 ,就算唔洗養佢地,有錢剩,生唔生都唔到佢決定la ,又一個神經99

珍珠宮

原文章由 chichingmama 於 08-1-24 13:29 發表
我好多謝大家安慰說話, 令我好窩心and見到你們有啲對話好低死 . 我剛剛lunch hour同老公講過電話, 現在個心都定啲, 老公安慰我話, 傳統老人家說話係難聽啲, 你唔需要咁介懷, 我明就得, 你要明白佢啲寡母婆帶 ...

你最後同老公講叫佢當唔知, 呢句真係好好!!

你老公會覺得你好為佢著想, 一定會更加鍚你的~~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

我個經典99都叫我生多個啦,話自己個邊人丁單薄,又話我生多一個仔會分多層樓俾我。坦白講,信下好啦。我99睇個錢睇到大過天,她會俾多層樓我?我信她先奇。我生小朋友係量力而為,唔係好似人家law綜援個班係度係咁生博多些allowance。生左出來,無能力俾到好似大那個仔女的環境,而又變相要將大仔/大女的生活質素降低,我覺得對大的那個仔女都唔公平。我會生,等我今期金多寶中左先。

原文章由 chichingmama 於 08-1-24 12:19 發表
我有一個女, 其實一早都知他重男輕女, 他都好錫我個女, 因得一粒內孫, 因得老公一個男丁(年紀都4x), 其餘全是家姐and細妹, 但我老公1 份人工好多開支, 一層樓我們, 一層居屋奶奶and細妹住,(姑仔雖未嫁但冇出錢供, 奶 ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好彩你老公又幫你又明白事理,唔係恩孝~
你做足晒老婆同新抱既本份,又為老公著想,佢唔會怪你
有個咁好既老公你好幸福呀~

大宅

好多謝大家安慰. 我都好明白奶奶同老公壓力, 但是我只想輕鬆咁同老公亞女過下半生, 點解要比一些生男or女呢類咁唔公平思想困擾. 我最怕啲姑奶(其中一個好多主意)再+把口, 我真係唔知點見面. 如果星期日冇街去, 一定要飲荼見吓個孫, 我好驚

伯爵府

d老人家都唔知唸乜既,繼唔繼到香燈佢都睇唔到咁多啦!個仔生活負擔大一d都唔理,又要乜又要物,今時今日個仔仲咁孝順佢真係埶到tim啦,做人要知足好。

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 chichingmama 於 08-1-24 02:36 PM 發表
好多謝大家安慰. 我都好明白奶奶同老公壓力, 但是我只想輕鬆咁同老公亞女過下半生, 點解要比一些生男or女呢類咁唔公平思想困擾. 我最怕啲姑奶(其中一個好多主意)再+把口, 我真係唔知點見面. 如果星期日冇街去, 一定 ...

唉~只要你個賤99一日仲未歸西,你地一家三口(特別係你)都唔駛旨意有好&安樂日子過!
你望就望佢快d早日歸西好過!我都成日咒我99快d歸西架!:lol

首頁

尾頁

跳至