自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

引用:唔知個女同學係邊個,只知個女仔放學會留校

原帖由 fong2005 於 14-09-11 發表
唔知個女同學係邊個,只知個女仔放學會留校做功課,另午餐會帶飯,上年已同我女一班,我女未見過佢大駛,例 ...
我點都會同佢父母講聲,我怕幫人變左害人咋

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fong2005 發表於 14-9-11 08:38
唔知個女同學係邊個,只知個女仔放學會留校做功課,另午餐會帶飯,上年已同我女一班,我女未見過佢大駛,例 ...

雖然我唔係有錢但呢個情況,我會幫

日後如果有機會跟呢個女仔見到面,會同佢傾幾句,了解下她的家庭

amalee  x2  發表於 14-9-11 10:04

侯爵府

hashtag影視迷勳章

600蚊唔係問題,但呢D情況點解唔係學校通融,而係小朋友自行問其他家長?

tamama2007  同意,萬一家長唔同意   發表於 14-9-11 09:34

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實同學校講, 學校一定會幫呢位同學架喎.

同埋, 點解會係個位同學出聲問其他人借, 唔係佢家長出聲?

抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆:作為媽媽,你㑹點?

應該由學校岀面幫助

已刪除用户

子爵府

引用:我今年家長日,我會試下同個女仔傾下,睇下

我今年家長日,我會試下同個女仔傾下,睇下係咪佢屋企出左問題,睇下有乜可幫忙。
另我完全無想過要聯絡學 ...
同意。如果我相信女兒,女兒亦相信这个同學,我会帮!

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

如果我俾得起我會俾

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

6萬唔會借
6百緊係借

大前題係佢同學係熱愛讀書
唔係拎啲錢去玩

別墅

如果聽你咁講,呢位同學家境似乎唔係咁好,我會借,不過為免小朋友家長難堪,我會稍後先再同佢講返,萬一咁早同佢講完佢拒絕,就會令小朋友冇咗呢個機會了!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

我覺得$600 而已, 講真比時借比朋友都唔會問佢什麼用啦~~

別墅

開口問人借係好需要勇氣,咁既情況我一定幫,個小朋友讀到書,又係個女既好友,幫下人有咩所謂,每月捐去俾山區兒童都唔係會去實地睇下啦!更何況係識得既?支持樓主~~~

男爵府

I would help

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

600蚊JACK 真係有困難既 唔使佢還都得

侯爵府

畀面勳章

要先了解,是否真的冇錢,定佢父母另有打算,咪好心做壞事,另對方家長唔高興

伯爵府

BK Milk勳章

我覺得佢唔係借六百蚊去食去玩,係借六百蚊讀書,
如果幫到一定會幫,同時都以身作則作女女的好徬樣。
施比受更為有福,我覺得只要直接交錢比學校,確保用得其用已經OK,
得閒可以叫個同學仔傾下計,了解下佢家庭,講真就算
呃都係呃六百蚊,但如果因為咁而冇得讀就好可惜。

珍珠宮

fong2005 發表於 14-9-11 07:56
二女剛入選(拔尖計畫,全級頭三十,操行要a),但女的同學也同時入選,佢同學好擔心,問我女可否借學費?
...
唔好[可能佢有困難], 求證一下啦, 同佢家長傾下先.

子爵府

$600當然不是問題,但驚幫佢變害佢,我會透過老師問佢家長有沒有意見,如果怕佢家長尷尬,甚至叫老師不公開自己身份,唔知得唔得

子爵府

引用:我今年家長日,我會試下同個女仔傾下,睇下

我今年家長日,我會試下同個女仔傾下,睇下係咪佢屋企出左問題,睇下有乜可幫忙。
另我完全無想過要聯絡學 ...
咁既情況,我都會幫,相信你女長時間既觀察,況且個同學都係想讀書啫;加上好多時學生自己本身既家庭問題,都唔會願意同學校講架喎

珍珠宮

momoakira 發表於 14-9-11 08:14
我遇個一個低我幾年班既同學,好識講野,氹到大人好開心,言論間透露佢屋企環境唔好,冇錢食飯,家長聽到都 ...
認同.

首頁
12345...6

尾頁

跳至